Otthonok és Kertek

10+1 titok és tanács az ideális alvásért

Az alvás a minden – erősíti az immunrendszert, javítja a hangulatunkat, a memóriánkat, jót tesz a személyes és munka kapcsolatainknak. Tehát ha van valami, amin érdemes változtatni az életben, hogy jobbá tegyük azt, akkor az alvás a lista elején szerepel.

1. Munka
Kerülje az agyat stimuláló tevékenységeket lefekvés előtt. Nem jó ötlet lefekvés előtt dolgozni, mert ilyenkor a szervezet stresszhormont választ ki, ami növeli az agy éberségét.
Tanácsunk: Ha válaszolnia kell egy e-mailre, inkább ébredjen fel tíz perccel korábban és oldja meg a problémát reggel anélkül, hogy veszélyeztetné a pihentető alvását.

2. Technológia
Kapcsolja le a lámpát és hagyja abba a TV, laptop vagy telefon nézését körülbelül egy órával lefekvés előtt. Az elektronikus eszközök fénye stimulálja az agyat, megnehezítve az elalvást.
Tanácsunk: Tartsa meg magának ezeket a perceket, hogy szervezete lenyugodhasson a rohanó munkanap után. Szokja meg, hogy lekapcsolja a számítógépet egy órával lefekvés előtt, így időt ad az agyának, hogy alvási állapotba kerüljön.

3. Matrac

Ahhoz, hogy csúcsformában ébredjen, olyan matracra van szüksége, amely jól megtámasztja a gerincét. Ha a matrac túl kemény, a gerincoszlopot további nyomás éri és nem fog tudni jól pihenni.

A túl puha matrac miatt a gerincoszlop természetellenes helyzetben meghajlik.
Honnan tudja, hogy melyik matrac tökéletes az Ön számára? Itt segítséget talál: https://www.idealisalvas.hu/talalja-meg-az-on-szamara-idealis-matracot/

Tanácsunk: Ha pihenni tud, ha kipihenten, vidáman és energiadúsan ébred, megtalálta az Önnek megfelelő matracot. De ha, nem, érdemes cserén gondolkodnia. Ha allergiás vagy fokozott bőrérzékenysége van, válasszon antiallergén matracokat, amelyeket mikroorganizmusok ellen kezeltek.

4. Óra
Vásároljon ébresztőórát és vigye ki mobiltelefonját a szobából. Az okostelefonok stresszt okozhatnak még akkor is, ha nincs hangos vagy rezgés üzemmódban a készülék.
Tanácsunk: Ha hajlamos arra ébredni, hogy megnézze, hány óra van, ne tartsa az óráját az éjjeliszekrényen, hanem keressen egy helyet a látóterén kívül, például a padlón vagy az ágy alatt.

5. A szoba színe
A falak árnyalatai segíthetnek ellazulni és pihenni vagy elérhetik épp az ellenkező hatást és felrázhatnak elalvás előtt, megakadályozva az elcsendesedést, megnyugvást egy hosszú, nehéz munkanap után.
Tanácsunk: Mindig válasszon matt, mérsékelt árnyalatokat a hálószobába, amelyek segítenek ellazulni és könnyebben elaludni.

6. Paplan
paplan a pihentető éjszakai alvásunk egyik legfontosabb tényezője.

Ha melegünk van éjjel, rosszul alszunk, kimerülten, izzadtan ébredünk. Ha fázunk, akkor fáradtan és náthásan ébredünk. Ha pedig a csomóba gyűrődött takaróval küzdünk fél éjszaka, nyűgösen és frusztráltan ébredünk.
Tanácsunk: Nagyon fontos tudni a paplan kiválasztás paramétereit, annak kiválasztásakor: méret, paplan töltete, belső anyaga és paplan huzata, külső része.

7. Párna
A tökéletes párnaúgy támasztja alá a nyakunkat, hogy a nyakcsigolyák a gerinc természetes vonalát követve tökéletesen tudjanak pihenni.

Egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi párnája ezt biztosítani tudja önnek, bármennyire is szereti. A megszokás hatalma nagy és nehéz lehet átszokni egy bizonyos párnatípusról valami újra, de nagyon fontos az egészsége érdekében, hogy a megfelelő párnán pihenje ki a nehéz hétköznapokat.
Tanácsunk: az alvással foglalkozó szakemberek felhívják rá a figyelmet, hogy a párnákat is fontos  időközönként lecserélni. Bár élettartamukat több minden befolyásolhatja, a legtöbb ajánlás szerint min. kétévente szükség lenne a váltásra.

8. Érzelmek
Típusuktól függetlenül az erős érzelmek akadályozzák a test elalvási és pihenési képességét. Kerülje az esti heves vitákat, a negatív gondolatokat, a stresszt, mert ezek az agy ébren maradását eredményezik.
Tanácsunk: Vacsora után próbáljon csak pihentető tevékenységeket találni: olvasni, komédiát nézni, jógázni vagy nyugtató zenét hallgatni, melyek felkészítik szervezetünket az alvásra.

9. Étel
Vannak élelmiszerek, amelyek segítenek a jó, pihentető éjszakai alvás elősegítésében. Jó választás a langyos tej, a méz. a mandula, a kamilla és a zabpehely is.
Tanácsunk: Ne üres hassal feküdjön le, de túl tele hassal se. Ideális esetben vacsoránál könnyű ételeket ajánlott felszolgálni.

10. Esti fürdő
A forró vízzel teli kád enyhén megemeli a testhőmérsékletet, ellazítka testünket, kikapcsolja agyunkat és jobb alvásminőséget biztosít.
Tanácsunk: Néhány csepp fürdővízbe tett levendula illóolaj serkenti a test pihenését.

+1 Snooze
Ne szundizzon. “Egyáltalán ne szundizzon!” Még ha jó módja is, hogy lopjon még néhány perc alvást reggel, tudnia kell, hogy ez nem hoz semmilyen hasznot – éppen ellenkezőleg, rossz hangulatot, de egyéb alvászavarokat is okozhat.
Tanácsunk: Álljon ellen a kísértésnek, hogy megnyomja a szundi gombot. Inkább állítsa be az órát, hogy kicsivel később csengessen és amikor meghallja az ébresztőt, keljen fel az ágyból, amilyen gyorsan csak tud és kezdje vidáman a reggelt.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top