Otthonok és Kertek

2024/2025 Apartman Trendek: airbnb lakás stílus jövőképe

Fedezzük fel a 2024/2025-ös lakás trendeket az Airbnb előrejelzései alapján.  Az utazás nem csak felfedezés, hanem inspiráció is az otthoni belső térhez.

Az utóbbi évek során egyre több figyelmet fordítunk otthonaink belső terének megtervezésére és kialakítására, hiszen életterünk jelentősen befolyásolja mindennapjaink hangulatát és komfortérzetét. Az Airbnb, mint a világ egyik vezető szállásmegosztó platformja, különleges betekintést nyújt abba, hogy az utazók milyen lakberendezési trendeket szeretnének otthonaikban is megvalósítani, miután különböző kultúrákban és stílusokban merültek el. A következőkben bemutatjuk azokat a divattrendeket, amelyek az Airbnb előrejelzései szerint 2024/2025-ben az élen járnak majd.

1. Mexikói maximalizmus

Mexikó gazdag kulturális öröksége és vibrálószínvilága egészen egyedi atmoszférát teremt, amelyet egyre többen szeretnének saját otthonukban is megjeleníteni. A mexikói maximalizmus nem fél a bátor színkombinációktól és az intenzív mintáktól, sőt, ezek az elemek épp hogy kiemelkedő helyet kapnak a tervezés során. Gondoljunk csak a merész, kézzel festett csempékre, a színes textíliákra és a gazdagon díszített kerámiákra, amik az otthonokat egyfajta bohém életörömmel töltik meg.

airbnb
Hacienda Boutique Hotel & Spa Cozumelben, Mexikóban. Airbnb/Mariana Trejo.
2. Teljes fekete

A mély és elegáns fekete szín a belső terekben egyre inkább teret hódít, különösen azokban a helyiségekben, ahol a nyugalom és a pihenés áll a középpontban. A teljes fekete koncepciója nem azt jelenti, hogy minden elem sötét legyen, hanem sokkal inkább arról szól, hogy a fekete szín dominanciáját finomítjuk más árnyalatokkal és anyagokkal. Akár egy fekete fal, fekete konyhai szekrények, vagy a fürdőszobában a fekete márvány hatású csempék – mindezek hozzájárulnak a tér elegáns és modern megjelenéséhez.

airbnb
Stúdió UGO: apartman két magasföldszinttel.
3. Kezeletlen fa

A természetesség iránti vágyunk a kezeletlen fafelületek népszerűségének növekedésében is megmutatkozik. A rusztikus, megmunkálatlan faanyagoknak köszönhetően otthonainkba hozhatjuk a természetes szépséget, ami egyensúlyt teremt a modern technológia által uralt világunkban. Az ilyen nyers textúrákú fafelületek tökéletesen illeszkednek a vidéki stílus jegyeihez, mégis megállják a helyüket a városi lakásokban is. Egy masszív, kezeletlen tölgyfa asztal vagy mennyezeti gerendák kiválóan mutatnak egy minimalista térben, hozzátéve a természetesség és melegség érzetét.

airbnb
Olga Vikulina:100 nm faház stílusban a moszkvai régióban.
4. Shaker stílusú bútorok

A funkcionalitás és a letisztultság híveinek szíve-hangja a Shaker stílusú bútorokban található meg. Az egyszerű vonalvezetés és a kézműves minőségű megmunkálás időtálló bútordarabok létrehozását teszi lehetővé. A Shaker bútorok egyszerűsége tökéletesen harmonizál a modern belső terekkel, miközben melegséget és karaktert visznek a helyiségekbe. A natúr fa színek és a finoman megmunkált felületek nyugalmat árasztanak, így ideálisak lehetnek azok számára, akik a letisztult, mégis meleg hangulatú otthonra vágynak.

 airbnb

Norm Architects: vendégház Svédországban.

5. Több textil az otthonokban

A textúrák és anyagok játéka továbbra is kulcsszerepet játszik a belsőépítészetben. A selyem, pamut és bársony anyagok felhasználása a falakon vagy bútorokon nemcsak a luxus érzetét növeli, hanem mélységet is ad a térnek. A gazdagon díszített vagy éppen egyszerű textil panelek, mint dekoratív elemek, különleges karaktert kölcsönöznek a helyiségeknek, legyen szó akár egy modern vagy hagyományosstílusban berendezett otthonról. A textíliák több rétegben való használata, mint például egy selyem függöny mögötti bársony drapéria, nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem a komfortérzetet is fokozza.

airbnb
Apartman Párizsban.
6. Rózsaszín és nőiesség

A rózsaszín árnyalatai, különösen a pasztell és púderes tónusok, a nőiesség és finomság megtestesítői az otthonokban. Greta Gerwig Barbie filmje óta a rózsaszín reneszánszát éli, és ez az érzékeny, mégis játékos szín egyre gyakrabban bukkan fel a belső terekben. A rózsaszín ott van a kiegészítőkben, a bútordarabokban, sőt, akár egy egész szoba meghatározóárnyalataként is megjelenhet. A finom rózsaszín árnyalatokat érdemes kombinálni természetes anyagokkal és textúrákkal, mint például a fa vagy a kő, hogy egyensúlyt teremtsünk a nőies és a természetes között.

aribnb
Lakás Helsinkiben, Finnországban. Airbnb/Meja Design.
7. Fémes akcentusok

A fémek sokszínűsége és a különböző felületek – legyen szó fényes, szálcsiszolt, vagy matt megmunkálásról – a modern belsőépítészet egyik legizgalmasabb eleme. A fémek, mint dekoratív akcentusok, hozzáadnak egy kis ipari hangulatot, vagy éppen eleganciát az otthonokhoz. A vas, alumínium, sárgaréz és más fémek különféle kombinációi, akár kisebb kiegészítő formájában, akár nagyobbfelületeken, mint például a konyhasziget burkolatában vagy a fürdőszobai szerelvényekben, hangsúlyos elemei lehetnek a belső térnek. A fémes elemek használatakor fontos a jó ízlés határain belül maradni, és olyan anyagokkal párosítani őket, amelyek ellensúlyozzák hideg megjelenésüket, mint a meleg fa árnyalatok vagy a puha textíliák.

airbnb
Apartman egy haussmann-i épületben, amelyet Sandra Benamou tervezett.

Az utóbbi években tapasztalható városi zöldterületek iránti növekvő érdeklődés és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség határozottan megjelenik a lakberendezési trendekben is. A zöld növények, mint az otthonok élettel teli dekorációs elemei, nem csak esztétikai szempontból fontosak, hanem hozzájárulnak a belső tér levegőminőségének javításához és a lakók jóllétéhez is. A növények mellett a természetes anyagok, mint a kő, a fa és a kerámia, valamint a természet által inspirált formák és színek kiemelt szerepet kapnak, ami egy olyan harmonikus teret teremt, amely ötvözi a modern design elemeit a természetes szépséggel és nyugalmával.

airbnb
Free Range Escapes Bluebell pásztorkunyhója (Trelill, Egyesült Királyság)

Ezek a trendek, bár változatosak, egy közös célt szolgálnak: az otthonokat egy élettel teli, kényelmes és személyre szabott menedékké alakítják, ahol az egyéni ízléstől függően a világ különböző részeinek stílus elemei és hagyományai tükröződnek vissza.

Nézd meg a többi lakberendzési cikkünket!

További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!

Kövess minket Facebook-onInstagram-on és TikTok-on!
Oszd meg!

További cikkek hasonló témában

Scroll to Top