Otthonok és Kertek

5 gyakran elkövetett függönyözési hiba

Egy jól kiválasztott függöny öltözteti a lakást, eleganciát, légiességet kölcsönöz a belső térnek.

Egy rosszul kiválasztott darab pedig megtöri a helyiség stílusát. Ennek elkerülése végett fontos tudni, hogy melyek azok a hibák, melyeket jó, ha messziről elkerülünk:

1. Túl rövid függöny

Az ablakpárkány felett 1-2 centiméterrel elhelyezett függöny nem nyújt szép látványt. Amellett, hogy optikailag szűkíti a teret, befejezetlen hatást kelt, és a fűtőtestre tereli a figyelmet.

fotó: Facebook

Helyette elegánsabb és praktikusabb megoldás lehet a római roló használata.

Amennyiben mégis ragaszkodunk a rövid függönyhöz, figyeljünk arra, hogy a hossza teljesen takarja az ablakot, lehetőség szerint engedjük a párkány alá.

fotó: Pinterest

2. Túl keskeny függöny

Ez a hiba akkor fordul elő leggyakrabban, ha kevesebb anyaggal számolunk, mint amennyit az ablak szélessége igényel. Ennek eredményeképp az anyag kifeszül, és a függöny elveszíti légies hatását.

A függöny méretének kiválasztásánál célszerű az ablak szélességének minimum kétszeresével számolni. Így érjük el a fodrozódó hatást, ami szépen megmutatja a függöny anyagát. Emellett figyeljünk arra is, hogy a sötétítő behúzott állapotban is redőzött legyen.

fotó: Pinterest

3. Túl alacsonyra szerelt karnis

Ez a probléma visszavezethető cikkünk első pontjához. Gyakran előfordul, hogy a nem megfelelő hosszúságú függöny kiválasztása után a hiba javításaként a függönykarnist alacsonyabbra szereljük. Ám ez a legrosszabb, amit tehetünk. Ne a karnist méretezzük a függönyhöz, hanem épp ellenkezőleg, a függönyt a karnishoz.

A karnis ideális elhelyezése az ablakok felső szegélye felett 12 centiméterre, vagy az ablakok felső szegélye és a mennyezet közötti távolság felénél vagy 2/3-os arányban történő felosztásánál történjen. Az így elhelyezett karnis vezeti a tekintetet és optikailag növeli a teret.

fotó: ANRO

fotó: Pinterest

4. Túl rövid karnis

A túlságosan rövid karnisra szerelt függöny megakadályozza a fény megfelelő beáramlását a helyiségbe, ráadásul az ablakot is beszűkíti.

Használjunk az ablak szélességétől 15-30 centiméterrel hosszabb függönykarnist.

fotó: Pinterest

5. Túlméretezett függöny

A padlóra omló függöny csak abban az esetben mutat jól, ha szándékosan van így tervezve. Ez a megoldás vastag, súlyos anyagú függönyök használata mellett javasolt, melynek lényege, hogy a padlón való redőződés kiemeli az anyag textúráját és szépségét.

fotó: Pinterest

       +1. Radiátor-kérdés

Az egyik legszembetűnőbb hiba a függöny elhelyezésénél, amikor a földig engedett drapéria esését megtöri a radiátor. Ez a megoldás nem esztétikus, sőt nem is praktikus, ugyanis fűtési szezonban egy műszálas függöny akár meg is olvadhat.

A probléma azzal orvosolható, ha a karnist olyan távolságra szereljük, ami engedi a függönyt redőzni a fűtőtest előtt.

fotó: Facebook

fotó: Pinterest

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top