Otthonok és Kertek

5 hasznos tipp térköves kert szegélyezése

Stílszerűen azt is mondhatnánk, hogy a kerti szegélyek témaköre örökzöld kérdés. Akinek van kertje, az biztosan találkozott már ezzel a problémával.

Leginkább a dísznövény- vagy virágágyások és a gyepszőnyeg találkozásánál merül fel a kerti szegélyek szerepe. Egy-egy erősen burjánzó dísznövény is hajlamos ránőni a pázsitra, de az talán még gyakoribb, hogy a fű belenő az ágyásba.

Embere válogatja, ki hogyan reagál erre. Van, aki a növényekre hagyja dolgot, és nem avatkozik bele ebbe a küzdelembe. Ha azonban az a cél, hogy a kert különféle területeit éles határvonal válassza el, mindenképpen a kerti szegélyek jelentik a hosszú távú megoldást.

Természetesen a kerti szegélyek egyéb területek, kertrészek elhatárolására ugyanúgy alkalmasak. Tehát egy térkővel burkolt kerti utat is elválaszthatunk egy szegéllyel a pázsittól, a kerti tónak, esőkertnek, sziklakertnek is lehet nagyon látványos szegélye. A kerti szegélyek alkalmazása rendezetté teszi a kertet és eszétikusabbá a kert egészének megjelenését.

A díszkert és a konyhakert elhatárolására is kiváló megoldás a kerti szegélyek alkalmazása. Hiszen míg az első inkább szemet gyönyörködtető, pihenésre szolgáló terület, addig az utóbbi a konyhát látja el friss zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Cikkünkben a térköves kertekben szóba jöhető kerti szegélyeket vesszük sorra. Ez nem jelenti azt, hogy az említett megoldásokat csak térköves kertekben használhatjuk. De az ilyen kertekben mindenképpen jól alkalmazhatóak és jól is mutatnak. Ráadásul a térkő maga is alkalmazható kerti szegélyként, ami egy térköves kertben kimondottan előnyös, hiszen harmonizál a térkővel burkolt felületekkel.

Szegélyek növényekből, mulcsból, fából

A kertépítés során a kert egyes elemeinek elhatárolására többféle megoldást alkalmazhatunk. A térkőből épített kerti utakat például egy olyan sávval is elválaszthatjuk a gyepszőnyegtől, amelybe virágokat telepítünk. Kitűnő megoldás a szegélyként szolgáló örökzöld élősövény is, mellyel letakartható akár az épülethez tartozó gépészet is, mint például a klímák kültéri egysége.

De egy mulcccsal beszórt szegély is nagyon jól illik a térköves úthoz. Ez az opció világos színű térkő és fekete mulcs esetében nagyon tetszetős, mivel a szegély egyaránt elválik a pázsittól és a térkövek színétől. De akár kombinálhatjuk is a növényeket és a mulcsot:

Máig népszerű és szintén látványos megoldás a fából készült kerti szegélyelem. Ennek egyik leggyakoribb formája a barkácsboltokban is kapható, a félhenger alakú fahasábokból álló, dróttal összekapcsolt szegély. Szívesen alkalmazzák a hengerekből álló faszegélyt is:

A fa kerti szegélyek hátránya, hogy a föld alatt elhelyezkedő részük viszonylag gyorsan, pár év alatt elkorhad. Ezért érdemes inkább trópusi keményfából készült fa szegélyelemet beszerezni. Ezek sokkal tartósabbak – igaz, az áruk is magasabb.

Kerti szegélyek kőből

A kőből készült kerti szegélyek nagy előnye a fa szegélyekhez képest a tartósságuk. Miközben a különféle kövekből változatos megjelenésű szegélyelemek alakíthatóak ki. Ilyenek például:

– terméskő,
térkő,
– nagy kockakő (bazalt),
– kis kockakő (andezit, bazalt),
– kavics,
– murva.

Ezeket együttesen, kombinálva is alkalmazhatjuk, ami még látványosabbá teszi a kertünket.

A terméskő például kiváló szolgálatot tehet kerti tavak medrének burkolataként és szegélyelemeként is:

Gyakori megoldás a térkő használhata, hiszen ezeket a betonelemeket nem csak burkolatként, hanem szegélyelemként is alkalmazhatjuk. Esztétikus megjelenése mellett nagy előnye extra tartóssága.

A térköves utakat gyakran szegélyezik térkövekkel:

A murva is látványos megoldás szegélyként, fehér színe jól illik a növények zöldjéhez, egyúttal szépen kiemeli azt:

Íme egy példa a növények, a fa szegélyelemek és a térkőszegély együttes használatára:

A jó kerthez jó térkőre van szükség

A térkő burkolatként és szegélyként egyaránt a kert hasznos eleme és dísze. Beszerzéskor érdemes olyan forrást választani, ahol a gyártás és a forgalmazás egy kézben van. A 100%-os magyar tulajdonban, családi vállalkozásként működő Kovi-Kő Térkőgyár éppen ilyen cég. Ennek nagy előnye, hogy bármikor tudnak pótlást biztosítani a náluk korábban vásárolt térkövekhez. Sőt, akár kis mennyiségű térkövet is kedvező árakon lehet tőlük venni.

A Kovi-Kő ezen felül a térkövek lerakásában is segítséget nyújt, ha a vásárló úgy kívánja. Mivel régóta a hazai piac meghatározó szereplői, olyan szakembergárdájuk van, amelynek munkája csúcsminőségű, és a tartósságára sem lehet panasz. A Kovi-Kőnél a vásárlóknak biztosított ingyenes tanácsadás magától értetődő, mint ahogyan a térkövekre adott tíz éves garancia is az.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top