Otthonok és Kertek

5 kora tavaszi teendő a kertben

A szürke téli hónapok után igazi felüdülést jelentenek az első meleg napok. Tavasszal ébredezik a természet és vele együtt bennünk is a vágy, hogy minél több időt töltsünk a szabadban.

A kerttulajdonosoknak van is rá okuk, hiszen a tavaszi kertben bőven akad feladat. A STIHL szakértői segítenek a metszési technikákban, a gyep megújításában, és hasznos tippeket adnak, hogy kertünk mihamarabb teljes zöldjében pompázhasson.

1. A tél felszámolása

A kora tavaszi munkák első feladatai közé tartozik száraz falevelek, növényi részek eltakarítása. Vezeték nélküli, beépített akkumulátoros fúvógép segítségével könnyen összegyűjthetjük a gyepről és a bokrok alól a lehullott lombot és száraz növényi részeket. A fagyra érzékeny, télen letakarást igénylő növényeket szabadítsuk ki téli álmukból, és vizsgáljuk át tüzetesen, történt e rajtuk fagykár, száradás. A sérült részeket metszőollóval vágjuk le.

2. Metszés és gondos ápolás

Nézzük át fáinkat, bokrainkat és a tél folyamán elszáradt vagy elfagyott ágakat vágjuk le. Ugyanígy járjunk el a sérült növényi részekkel is. A vékonyabb, zöld ágakat könnyen metszhetjük metszőollóval, viszont a vastagabb, elszáradt ágakhoz egy bizonyos vastagság után már akkumulátoros fűrész ajánlott. A könnyű, kábel nélküli, egyszerűen kezelhető STIHL COMPACT akkumulátoros fűrész tökéletes választást jelent a nagyobb kertekben elvégzendő munkákhoz. Ha sövényről van szó, akkor a megfelelő formázáshoz hasznos eszköz a nagy vágásteljesítményű STIHL HSA sövényvágó. A beépített akkumulátornak köszönhetően a gépek különösebb előkészületek nélkül, azonnal használatba vehetők, rendkívül csendesek, így a szomszédokat sem zavarjuk a kerti teendőink során.

Ahány kerti növény, annyiféle metszési megoldás, viszont egy mindenképpen közös: az utókezelés. A metszés után végezzük el a tél végi, kora tavaszi lemosó permetezést, így az áttelelt kártevőket, kórokozókat még idejében elpusztíthatjuk.

3. A gyep gondozása és a talaj szellőztetése

A tökéletes pázsithoz nem elég a rendszeres fűnyírás, a gyepszellőztetés is elengedhetetlen. A gyepgondozást a fűnyírással kezdjük, amikor már nem fagyott a talaj, és már éjszaka sem várhatók fagyok. A gyepszellőztetés az egyik legfontosabb feladat, amit el kell végeznünk a tavaszi kerti munkák során. A füves területen, a talaj felszínén kialakul egy filcszerű réteg, amely meggátolja a megfelelő folyadék- és tápanyagfelvételét. Ezen kívül akadályozza a szellőzését, így életteret ad a gombáknak és moháknak, amelyek a gyep ellenségei. Ha nem szellőztetjük a gyepet, akkor foltokban elhalhat, ritkulhat, sárgulhat és akár teljesen ki is pusztulhat. A gyepszellőztetést szakgéppel érdemes végezni, lehetőség szerint 15 fok feletti hőmérsékletnél, évente kétszer, tavasszal és ősszel. “A legideálisabb, ha 3 cm mélyre vág a gyepszellőztető, majd foszforban gazdag tápanyagot és bőséges vizet kap a gyep. Elsőre ijesztő lehet a megtépázott pázsit látványa, viszont legkésőbb 10 nap múlva visszanyeri eredeti állapotát, két hét múlva pedig egyenesen ragyogni fog a szellőztetés előtthöz képest” – ismertetik a STIHL szakértői.

4. Komposztáljunk, amit lehet!

A fáradhatatlan munka gyümölcse nemcsak az újjászületett kert, hanem a rengeteg zöldhulladék is, amely kincset ér. A levágott vesszőket, ágakat kerti aprítógép segítségével vágjuk apró méretűre, jelentősen csökkentve ezzel a hulladék térfogatát. A komposztálás jó a kertünknek, a pénztárcánknak és a környezetnek is. Ha komposztálunk, akkor nem kell elszállíttatnunk a keletkező zöldhulladékot, sőt, a kezdés után már egy évvel értékes, tápanyagban gazdag humuszt kapunk. „Persze nem szabad mindent válogatás nélkül beledobálnunk, de a kertben keletkező hulladékok közül szinte bármit, valamint a konyhai hulladékok közül kávézaccot, teafiltert, gyümölcs- és tojáshéjat is. Fontos azonban, hogy ne dobjunk bele főtt-sült étel maradékát, állati maradványokat, gyógyszereket és nem lebomló dolgokat, illetve dió és vadgesztenye levelét, mert ez az utóbbi kettő lassítja és gátolja a bomlási folyamatot” – hangsúlyozzák a szakértők.

5. A falfelületek, kerti bútorok lemosása

Bátran terjesszük ki a tavaszi nagytakarítást a négy falon kívülre is! A hó és jég olvadásakor felszínre kerülhetnek a hótakaró alatti saras-fagyott foltok, amelyek makacsul tapadnak a szép kerti járólapokhoz, a ház oldalához, és rosszabb esetben a kerti garnitúrákhoz. A STIHL hideg vizes magasnyomású mosói minden kültéren előforduló felületen alkalmazhatók a kocsibejárótól kezdve a cserepeken át a kerti bútorokig.

Ilyenkor a legfontosabb a kiskert. Semmi nem fogható ahhoz az érzéshez, amikor saját kertünkben magunknak termelünk korai, friss, vegyszermentes zöldségeket!

Kis ráfordítással ma már egy biokiskertben is megoldható, hogy védett termesztő berendezésünk legyen a korai hajtatáshoz. Szuper, mini üvegházak, fóliasátrak kaphatók minden kertészeti áruházban. Ezeket fűtés nélkül, pusztán a nap által biztosított üvegházhatással tarjuk melegen, de egy kis trükkel ún. melegtalpat is készíthetünk. Ilyenkor egy keretbe friss trágyát teszünk az üvegház közepébe, letakarjuk és annak a tetejére helyezzük tálcákban, cserepekben a frissen vetett magokat.

Természetesen jó, kiegészítő megoldás lehet egy olyan fűtőberendezés amely egy termosztáttal összekötve rásegít, ha fagyveszély lenne.

A melegkedvelő palántákat klasszikusan az ablakban, télikertben, vagy üvegezett verandán szokták nevelni a hobbikertészek. Ez akkor nem a legjobb megoldás, ha csak egy oldalról kap fényt a kis növény. Próbáljunk tehát minél több fényt biztosítani számukra!

A paradicsom a legkevésbé érzékeny növény, ezért azzal bárkinek sikerélménye lehet.  Érdemes azonban bio vetőmagokat vásárolni, azok ugyanis nem csak nem tartalmaznak mérgező növényvédő szereket, hanem sokkal ellenállóbbak is. Ebben a bio vetőmagok közül is elöl járnak a ReinSaat növények. A Ruthje például nemcsak az egyik legfinomabb, hanem mivel a bogyókat takarja a levélzet, ezért nem károsítják nyáron a poloskák.
A paprikák már jóval igényesebbek tápanyagra, hőmérsékletre és fényre egyaránt. Vannak azonban olyan chilik is, amelyek akár át is teleltethetők cserépben, ezek jól tűrik a szobában nevelést.

Akiknek nem sikerül valamelyik palánta, azok ma már bio palántát is tudnak vásárolni.
Káposzta és a salátafélékből nem muszáj palántát nevelni, de aki így próbálkozik, annak jó hír, hogy nincs szükség külön fűtésre.

Február végén, ha elolvad a hó és rá lehet menni a talajra, el is kezdhetjük vetni a legkorábbi zöldségeket.
Ide tartoznak az olyan korai borsók, mint az Ambrosia, Norli, vagy Heraut cukorborsók. Retkek közül a kisebb hónapos retkek is vethetők már egészen korán szabadföldbe, vagy fűtetlen fóliába. Ilyen például a Cherry Belle, vagy a Sora fajta. A hagymákat is lehet vetni március elejétől magról, vagy dughagymáról.

A kora tavasz a levélzöldségek főidénye. A hidegtűrő spenótokat (Verdil, Matador, Butterfly), a korai salátákat (például: Catalogna tépősaláta, Ovation fejessaláta, Rukkolák), de akár az egészen különleges piros levélnyelű vársóskát is ilyenkor vetjük. Ugyancsak új, divatos különlegességek az ázsiai saláták, melyek közül legismertebb a mizuna és a wasabino.

A petrezselyem és korai sárgarépáknak is március a főidénye. Homokos talajon érdemes például a Robila, vagy Rolanka, kötöttebb a Rodelika fajtákkal próbálkozni a biokiskertekben.
A vetőmagoknál óvatosan járjunk el és ellenőrzött minőségű magokat vásároljunk, mert nagyon sok az illegális kereskedő, aki nem tartja be a növény egészségügyi előírásokat, így pedig sok kiirthatatlan vírust vihetünk be a kertünkbe!

Mindig fémzárolt vetőmagot vásároljunk!

Február második felétől egészen rügypattanásig lehet metszeni a gyümölcsfákat, bogyósokat.
A mikéntjéről tanfolyamokon érdemes tájékozódni, vagy szakemberhez fordulni. Amit semmiképpen nem hagyhatunk el, az a lemosó permetezés, amelyhez biokiskertekben a narancsolajos készítményeket (pl.: PREVB2) javasolunk, melyek teljesen természetesek és vegyszermentesek.

Amint elkezd hajtani, tegyük rendbe a szamócaágyásokat. Ritkítsuk, kacsoljuk, gyomláljuk, utána pedig takarjuk a talajt mulccsal!
A korai trágyázásnál használjunk fermentált bio trágyákat, mert a műtrágyák tönkre teszik a talajéletet!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top