Otthonok és Kertek

5 REZSICSÖKKENTŐ LAKBERENDEZÉSI TIPP

Most alapvetően is jól jön, ha egy-egy lakberendezési tárgy nem csak díszít, de hasznos funkcióval is rendelkezik.

A megfelelő elemekkel ugyanis javíthatod az otthonod energiahatékonyságát, vagyis kevesebb fűtés is elég lehet ahhoz, hogy kellemesen érezd magadat otthon. Íme néhány hasznos tipp és tárgy, ami beválhat:

1.Vastag függönyök

Az ablakon akkor is bemehet a hideg, ha jól szigetel, hiszen az üvegfelület a kinti hőmérséklet csökkenés hatására lehűti a környezetét is. Az áramszámla csökkentésében kifejezetten előnyösek lehetnek a nagy nyílászárók, hiszen több fény jut be a lakásba – és jó időben melegebbé válik az otthonod. Azonban annak érdekében, hogy tovább tartson a meleg, érdemes vastag, nehezebb anyagú függönyöket választanod, melyek egy plusz réteget adnak a szigeteléshez.

2.Szőnyegek

Bármilyen burkolat is van a padlódon, télen kifejezetten hideg tud lenni, ha nincs padlófűtés, de ha van is, egyes padlókon keresztül gyengül a hővezető képesség. Az állandó melegérzet érdekében érdemes lehet padlószőnyegre váltani, de az is szuper megoldás, ha a burkolatra nagyobb, vastagabb szőnyeget teszel a hideg évszakokban.

3.Szobanövények

Nem csak szépek, de nagyon hasznosak is a növények és nem csak a levegő megtisztítása miatt. Minél több szobanövényed van, annál magasabb lehet a lakásod páratartalma, ami egy hideg napon segíthet a meleg megtartásában. Természetesen érdemes azért a penészre is gondolni, mely imádja a párát, azonban ha nincs probléma a szellőzéssel, akkor érdemes lehet néhány plusz szobanövényt beszerezned.

4.Mennyezeti ventilátor

Ezek a lámpák leginkább Amerikában terjedtek el, itthon pedig már kifejezetten retrónak számítanak, azonban van egy hatalmas előnyük: amellett, hogy nem túl drágák, ha az óramutató járásával megegyező irányba állítod, akkor a fenti meleg levegőt a helyiség lejjebb lévő pontjaira juttatja, ezáltal sokkal hatékonyabbá válik a fűtés.

5.Szigetelés bútorokkal

Lehet, hogy egy-egy helyiség átrendezése is segíthet, hiszen a külső falak esetében ez is sokat jelenthet. A magasabb fotelek tökéletesek erre a célra, de egy könyvespolc is átkerülhet erre a falfelületre, így az esetleges szigetelésbeli problémákat tudod minimalizálni. A jól bevált faliszőnyeg is hasonlóan hatásos lehet, ráadásul ennek most újra nagy divatja van. Ha a padlóhoz közel jelent problémát a huzat, érdemes alul is zártabb bútorokat választani, melyek lábai között nem tud járni a levegő.

Forrás: bien.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top