Otthonok és Kertek

5 tipp élővizeink védelméért a Vizes Élőhelyek Világnapján

Európában csupán az élővizek 40 százaléka egészséges. A környezetszennyezés miatt folyamatosan pusztulnak el a vizes élőhelyek. A Sansin 5 tippet ad ahhoz, hogy védhessük, óvhassuk élővizeinket. Nem mindegy, mit és mivel mosunk, és hogy milyen élelmiszert fogyasztunk.

Február 2-án ünnepeltük a Vizes Élőhelyek Világnapját. 1971-ben ezen a napon írták alá a Ramsari Egyezményt, melyhez Magyarország is csatlakozott. Hazánkból 29 földrajzi egység van a listán, mintegy 260 000 hektár területtel. Eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadár-fajoknak kívánt az egyezmény védelmet biztosítani, mára azonban tágabb értelemben az élőhelyek védelmére, a környezetszennyezés elleni küzdelemre is felhívja a figyelmet ez a nap.

Kétharmaduk elpusztult

A vizes élőhelyek közé soroljuk a tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint a víztárolókat is. A WWF adatai szerint a környezetszennyezés miatt mára Európában a vizes élőhelyek kétharmada elpusztult. 1970 óta az élőhelyekhez kötődő gerinces fajok populációi 83 százalékkal csökkentek. Európában csupán a 40 százaléka egészséges az élővizeknek, 60 százalék szennyezett, pusztuló élővilágú.

Miért jelent ez hatalmas problémát? Mert a vizes élőhelyeknek kiemelt szerepe van a szélsőséges természeti hatások enyhítésében. Átmenetet képeznek a szárazföldi és a vízi élőhelyek között, képesek tompítani a különböző hatásokat: az áradásokat, a tavaszi bő vizeket vagy a nyári vízhiányt. Pusztulásuk hatásáról mindent elmond, hogy a természeti katasztrófák gyakorisága 35 év alatt több mint a duplájára nőtt a Földön.

„Élővizeinket számos tényező veszélyezteti: a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, vagy éppen a túlfogyasztás” – hívja fel a figyelmet Csegény Zsófia, a Sansin Globe Zrt. ügyvezető igazgatója. Kiemeli: a környezetvédelem egyszerre a gyártók és a fogyasztók egyéni felelőssége is. A Sansin 5 tippet gyűjtött össze ahhoz, hogy a mindennapokban is hozzájárulhassunk élővizeink védelméhez.

1.    Válasszunk környezetbarát mosószereket!
A szintetikus mosóporok legtöbbje foszfátot tartalmaz, amely károsítja az élővizeket. A habzást elősegítő komponensek az élővízbe jutva akadályozzák az élőlények oxigénfelvételét. A szintetikus anyagok ráadásul nem bomlanak le a környezetben. Válasszunk olyan termékeket, amelyek természetes és növényi összetevőket tartalmaznak!
2.    Csökkentsük vízfogyasztásunkat!
A víz értékes kincs, mégis rengeteget pazarolunk el belőle. Egyetlen fürdés 100-120 liter vizet fogyaszt, egyetlen folyóvizes mosogatás pedig átlagosan 40-60 litert. Magyarországon az egy főre jutó napi vízfogyasztás eléri a 110 litert, vagyis egy 4 fős család akár napi 4-500 liter vizet is felhasznál. Tudatosan kell törekednünk arra a mindennapokban, hogy csökkentsük vízlábnyomunkat, például fürdés helyett tusoljunk, ne használjunk tiszta vizet a WC öblítésére, és ne folyassuk a vizet fogmosás vagy mosogatás közben.
3.    Nem mindegy, mit mosunk!
Poliészter, nejlon, akril és egyéb szintetikus anyagok – napjainkban ruháink több mint 60 százaléka műanyag alapú fonalakat tartalmaz. Ezeknek a ruháknak minden egyes mosásával hozzájárulunk élővizeink szennyezéséhez. Becslések szerint egy 100 000 fős lélekszámú település naponta átlagosan 1,2 kilogramm műszálat és mikroműanyagot juttat a csatornarendszerbe. Egy 2018-as kutatás a Dunában találta a legtöbb mikroműanyagot hazai folyóink közül: köbméterenként 50 részecskét. Fontos, hogy vizeink védelmében csökkentsük mosógépeink kibocsátását, illetve törekedjünk arra, hogy minél több természetes anyagú ruhadarabunk legyen.
4.    Válasszunk fenntartható forrásból származó élelmiszert!
A felszíni vizek jelentős szennyezését okozzák a mezőgazdasági területekről bemosódó vegyszerek, például a műtrágya, a permetszerek, a gyom-és rovarirtók. Rengeteg vizet használ fel az állattartás is: egyes források szerint egyetlen kilogramm marhahús előállításához 15 000 liter víz szükséges! Ha tehát igyekszünk bioélelmiszereket választani, és mérsékelni húsfogyasztásunkat, hosszútávon élővizeink állapotán is javíthatunk.  
5.    Ne szemeteljünk a vízbe!
A vízbe öntött háztartási hulladék, szemét vagy éppen a szennyvíz rendkívül káros élővizeinkre. Sajnos még manapság is gyakori, hogy iparági melléktermékek, veszélyes anyagok kerülnek a hazai vízhálózatba. Ez ellen minden lehetséges eszközzel fel kell lépni. Ne kerüljön például a lefolyóba a háztartási sütőolaj, de ne hagyjunk szemetet magunk után túrázáskor sem. Ha pedig valahol környezetszennyezést tapasztalunk, tegyünk bejelentést az illetékes hatóságnak.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top