Otthonok és Kertek

5+1 hiba, amit elkövethetsz, ha új konyhát veszel + megoldási javaslatok ezek elkerülésére!

Ingatlanvásárlás, építkezés vagy felújítás során gyakran válik aktuális kérdéssé a konyha cseréje. Ha Te is épp választás előtt állsz, hozunk néhány szempontot Neked, mire figyelj oda, ha szeretnéd hosszú távon is élvezni az új konyhádat. Egy-egy elhibázott döntés esetén ugyanis nem csak évekig kell nézned hibás döntésed eredményét, de jelentős lehet az utólagos változtatások költsége is – ez az a “tanulópénz”, amit ezzel a cikkel segítünk Neked megspórolni!

1.Nem megfelelő minőség

A tudatos választást minden esetben egy kis kutatómunka előz meg, ugyanis választ kell adnod a honnan, milyet, mennyiért kérdésekre. Ahhoz, hogy jól dönts, mérlegelned kell az ár-érték arányt, hiszen valami hiába olcsó, ha cserébe gagyi. Mi a minőség mellett tesszük le a voksunkat, de nálunk is többféle árkategória érhető el a 1.5-2 millió forinttól a 10 millió feletti csúcskonyhákig, éppen ezért egyik kollégánk tréfásan úgy méri fel az igényeket, hogy az autókhoz hasonlítja: “Milyen konyhát szeretne, Volkswagent, Mercedest vagy Ferrarit?”. Ha a vágyott konyha valamivel többe kerülne, mint a kereted, inkább várj egy kicsit a vásárlással, vagy fontold meg az áruhitel lehetőségét – később bánni fogod, ha megalkuvó voltál! Ne feledd ugyanis, hogy konyhát nem 1-2 évre választunk.

1. Egyszerűen nagyszerű konyhabútor: GM Cucine – 22 (Forrás:https://www.gmcucine.com/prodotto/05-2/)

2. A konyhák Ferrarija, az Euromobil (Forrás:https://www.gruppoeuromobil.com/it/brand/euromobil)

2. Helytelen méretválasztás

A konyha méretének kiválasztásánál fontos, hogy mekkora helyiségbe tervezzük – nagy szobába kis konyha és fordítva nem igazán passzol. A praktikumot és az esztétikát össze kell hangolnunk, éppen ezért első körben mindig le kell mérni előzetesen a konyhát, számolni kell a nyílászárók és fűtőtestek méretével és elhelyezkedésével, valamint, hogy fixek vagy módosíthatók a víz- és áramkiállások. Esetünkben a helyszíni felmérést kollégáink végzik, vagy megküldött tervrajz alapján dolgoznak és ezt követően 3D programban tervezik a konyhát, így már látható előre a végeredmény, és tudunk javaslatot tenni módosításokra.

3. Gépek nem megfelelő kiválasztása

Első körben hangoljuk össze a gépek és a konyhabútor kategóriáját, majd határozzuk meg, mire lesz szükségünk – felesleges gépeket ne vásároljunk bele. Vegyük továbbá figyelembe, mennyi időt töltünk a konyhában és milyen funkciók azok, melyek valóban nélkülözhetetlenek a mindennapjainkban. Mi például Bosch márkaképviseletként a magasabb igények esetén szívesen ajánljuk az Accent Line sorozatot, melynek sütőiben találunk például maghőmérőt, vagy Sousvide funkciót – ugyanakkor más típusú konyhagépeket ajánlunk mindazoknak, akik az egyszerűségre törekednek. A Home Connect okosfunkciói pedig azoknak hasznosak, akik nem csak rendelkeznek okostelefonnal, hanem örömüket is lelik az újgenerációs eszközök használatában. Érdemes egy helyről (akár a konyhastúdióból) megrendelni a konyhagépeket, így a garancia, szervizelés és beüzemelés kérdése is megoldódik.

3.Egy modern Cucine Lube  konyha, ahol a gépek és a bútor maximális összhangban vannak. Forrás: https://www.facebook.com/LUBECUCINE/photos/5914095722005402

4. Szabályok figyelmen kívül hagyása

Van néhány praktikussági szabály, amire egy jó szakember már a tervezésénél felhívja a figyelmed: ilyen például, hogy toronyelem mellé nem célszerű főzőlapot tenni, mert a pára és az edényekből kicsapódó étel nyomait egy idő után nehezen, vagy egyáltalán nem lehet róla eltüntetni. Másik ilyen szempont lehet, hogy gondold végig, jobb vagy bal kezesként melyik irányból esik majd kezedre bepakolni a mosogatógépbe vagy betenni egy tepsit a sütőbe, és e szerint tervezz! Ezen kívül gázfőzőlap fölé sem mindegy, milyen magasra kerül a páraelszívó, sőt, ha már elszívás: mindenképpen tervezd meg a páraelszívó kivezetését is lakásodból a páralecsapódás és penészedés megelőzése érdekében!

4. Egy jól megtervezett konyhában nem kell feláldozni a praktikumot az esztétika oltárán. (Kivitelező: Deco Interiors Bt.)

5. Spórolsz a beépítési költséggel

Amikor már végre megtervezted a konyhád költségvetését, akkor jön a hidegzuhany: sok helyen még ez az ár a beépítés költségét nem tartalmazza! Ha tőlünk kérsz árajánlatot, mi minden esetben úgy adjuk ki, hogy a szállítás és beszerelési költségeket is magába foglalja: pontosan azért, mert ilyen formában tudunk teljeskörű garanciát vállalni a konyhabútor minőségére. Az ügyeskezű családtagok segítsége sok területen jól jön, azonban mi a helyedben nem rizikóznánk egy szakszerűtlen beépítésből fakadó állagromlással, ami akár a garanciát is veszélyeztetheti, és végső soron még több bosszúság árán fog több költség felmerülni.

+1. Trendek hajszolása

Nem, ezzel nem azt mondjuk, hogy ne kövessük a divatot, sőt, kifejezetten szoktuk kérni ügyfeleinket, hogy inspirálódjanak a neten, és mutassanak nekünk néhány fotót a tervezés előtt. Viszont arra is mindig felhívjuk a figyelmet, ha úgy látjuk, bár a kiválasztott konyha dizájnja jelenleg menő, de ez a trend valószínűleg nem lesz egy örök darab, vagy tapasztalataink szerint az ügyfelek gyorsan ráunnak. A legcélszerűbb, ha kortalan színek és darabok mellett teszed le a voksodat, így pár év múlva sem fogod verni a fejed a falba, hogy “Miért nem beszélt le valaki a lila konyháról?”.

Szerző: Kovács-Varga Anikó, Deco Interiors Bt. Szeged

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top