Otthonok és Kertek

Így lesz tágas a kicsi fürdőszobád

Kis fürdőszoba tulajdonos vagy? Ez neked szól!

Nem mindenkinek van nagy fürdőszobája. Ha a tiéd is inkább kicsi, akkor ezek a szabályok hasznosak lesznek a számodra. Az ötletek segítségével akár egy hétvége alatt tágasabbá varázsolhatod a fürdőt, de ha felújítás előtt álsz, akkor nélkülözhetetlen információkat találsz itt.

Használj világosabb színeket!

A világos színek több fényt vernek vissza, ezért világosabbnak, optikailag pedig tágasabbnak érzed a teret. Ez nem jelenti azt, hogy a sötétebb csempék nem lennének jók a kis fürdőszobába. Csak arra figyelj, hogy a sötétebb csempe fényes felületű legyen, és ne borítsa be az egész helyiséget. 

De nem kell kórház fehérnek lennie a fürdőszobának, hogy nagyobbnak érezd. Használhatod a bézs, a törtfehér, a halványszürke vagy a babakék színeket, de még a rózsaszín és a halványzöld finomabb árnyalatait is. 

Erre figyelj a felújításnál:

Használj kevesebb színt! Ne legyenek tarka függönyök, és törölközők, színes képek és mintás kaspók. Használd azt a színt, amit fő színként választottál: a jobb oldali képen ezek a fekete, réz, barna és a zöld, mint kiegészítő színek a fehér csempe mellett. 

Olvasd el ezt is:

Így hozd ki a maximumot egy 37 nm-es lakásból

Legyen érdekes a padló!

A padlóburkolat nemcsak a fürdőben, hanem az egész lakásban meghatározó. Törekedj az egyszerűségre és az eleganciára! Ne használj minden helyiségben más burkolatot! A fürdőben tehetsz egyedit, de nyugodtan használhatod a lakás többi részéhez hasonlóan a fa hatású, vízálló padlóburkolatot is. 

Ez lehet csempe vagy vinil burkolat, sőt vízálló laminált is. Fontos, hogy színben passzoljon a fürdő többi részéhez, de itt eltérhetsz mintában. Jöhet nyugodtan a halszálka minta, vagy akár a márvány is. 

Erre figyelj a felújításnál:

Kicsi fürdőben is használhatsz nagy lapokat. Sőt, a nagy lapokkal szinte mintaismétlődés nélkül tudsz padlót készíteni egy kicsi helyiségben. És a fuga is kevesebb lesz. 

Az érdekes padlószínek és -minták vonzzák a tekintete, ezért ezek mellett már ne tegyél fel a falra is karakteres burkolatot. Tudod: “két dudás egy csárdában” nem igazán fér meg egymással, így te is harmonikusabb összhatást érhetsz el egyetlen karakteres, és színében, stílusában jól megválasztott burkolattal. 

Legyen tiszta az üveg!

Az üveg felületek sokat tudnak tágítani a fürdőszobán, főleg, ha ablaktalan panel fürdőről beszélünk. Itt viszont fontos, hogy az üveg mindig tiszta legyen! A vízkő, a szappanmaradék ugyanis amellet, hogy csúnya még a fényvisszaverődést is gátolja. Ezzel pedig pont azt a funkcióját veszítjük el az üvegnek, ami a teret növeli. 

Erre figyelj a felújításnál:

Kicsi fürdőszobában használj víztiszta üveget a zuhanyzó vagy a fürdőkád elválasztásához. A savmart üveg persze vízkő-barátabb, mert nem látszik annyira rajta, de ezáltal az átlátást is gátolja. Így optikailag csökkented vele a fürdőszoba méretét. 

Ha tehát az a célod, hogy nagyobbnak tűnjön a fürdő, használj átlátszót – akár enyhén színezett is lehet, de ne legyen matt, és kerüld a mintákat!

A zuhany- vagy kádparaván lehet keretes vagy keret nélküli. A keret mindig kiemeli, hogy meddig tart a zuhanyzó, így határokat szab a tekintetnek. A keret nélküli kádfalak szinte észrevétlenek maradnak. 

Ez is érdekelhet:

Így élj kényelmesen egy kis lakásban, 40 nm-en

Használj függesztett bútorokat!

Általános szabály, hogy a falra függesztett bútorokkal tágasabb hatást érhetsz el. Ez igaz a fürdőszobára éppúgy, mint az előszobára vagy a nappalira is. Falra függesztheted a wc-t és a mosdóbútort is, de akár a tároló szekrényeket is. 

Másik előnye ennek a kialakításnak, hogy sokkal könnyebb tizstán tartani a padlót és a feltörölni a szétcsapkodott, kifolyt vizet, mint kerülgetni a bútorlábakat.  Illetve csökkented a bútorok elázásának a kozckázatát is. 

Erre figyelj a felújításnál:

A függesztett bútorok csak megfelelő stabilitású falazatra tehetőek, ezért előtte nézd meg, vagy nézesd meg szakemberrel, hogy melyik falak azok, amik elbírják a terhelést. A falazat típusának – tégla, beton, gipszkarton, ytong, stb – kell kiválasztani a felfüggesztés típusát, illetve az esetleges megerősítést kialakítani. Ezt a részt mindenképpen bízd szakemberre, mert senki nem örülne neki, ha ráesne egy tükrös szekrény sminkelés vagy borotválozás közben. 

Használj zárt tárolókat!

Tudom, hogy nagyon jól néznek ki a pultra helyezett, dizájn tárolók, de hidd el nekem, ezek csak a látványterveken léteznek. A valóságban, a használat közben nem annyira szépek, mint a fotókon. Törekedj tehát arra, hogy minél kevesebb dolog legyen a pulton, a mosdó körül. 

Ezzel megkönnyíted a takarítást is a magad számára, és akár egy-egy szép kiegészítő dekorációt is el tudsz helyezni.

Erre figyelj a felújításánál: 

A zárt tárolók legyenek közvetlenül a tükör mellett, vagy alakíts ki tükrös szekrényt a mosdó fölött. Ezzel automatikussá teszed a magad számára, hogy egyből elpakold a dolgokat, mert kézre áll a szekény. Ha el kell mozdulnod a mosdó mellől, hogy elővedd a krémet vagy a parfümöt, akkor már nem fogod használni a szekrényt. 

Fontos, hogy egészen kis mélységű szekrényeket tervezz ide, hogy egy sorban legyenek a termékek, különben állandóan levered az első sorban lévőket, ha benyúlsz a hátsóért. De az is jó megoldás, ha mindent a mosdó latti fiókba teszel. Ehhez használj belső fiókosztókat!

Egy kis érdekesség:

30 csodaszép walk-in zuhanyzó, ami akár a tiéd is lehetne

Használj nagy tükröket!

A tükör a legjobb és legolcsóbb térnövelő eszköz. Itt ki kell emelnem, hogy a legjobb a teljes falat betöltő, keret nélküli tükör, ami viszont nem minden fürdőszobában valósítható meg. Ha nálad igen, akkor javaslom élj ezzel a remek lehetőséggel, és próbáld ki! Olyan érzésed lesz, mintha megdupláznád a fürdőszobád méretét. Sokkal világosabb és tágasab lesz. 

Ha nem akarsz egész falas tükröt, akkor válassz keret nélküli tükröt. A formája majdnem mindegy, hiszen a lnyeg, hogy stílusban illeszkedjen a fürdőhöz. 

Erre figyelj a felújításnál:

A tükör formája befolyásolja az egész fürdőszobád hangulatát. Ezért hangold össze a berendezés többi részével: például ha kerek tükröt szeretnél, akkor ne válassz hozzá full szögletes mosdót. Legyen az összes szaniter finoman lekerekített. Ha amorf formát szeretnél, akkor is inkább a kerekebb mosdót és kádat részesítsd előnyben. 

Ne feledkezz meg a jó világításról!

Ahogy az elején kezdtem: a fényvisszaverődés nagyon fontos az optikailag nagyobbb terek létrehozásához. Ezt pedig úgy érheted el – főleg, ha nincs ablak és természetes fénya fürdőben – ha a megfelelő fényeket a megfelelő helyre teszed. 

A megfelelő fény azt jelenti, hogy elég erős, pont oda világít, ahová kell, megfelelő a fény színhőmérséklete is. Az általános és a funkcionális világításnak egy fürdőben különösen nagy szerepe van: erős, fehér fényre van szükséged a tükör körül, hogy az arcodat tökéletesen, árnyékmentesen meg tudja világítani sminkeléshez, borotválkozáshoz. 

Az általános fény, ami mennyezeten vagy az oldalfalon van lehet melegebb és kevéssé erős, ez pl. jó a zuhanyzáshoz vagy a fürdéshez, relaxáláshoz. 

Ha további ötletekre vágysz kis lakásokkal és praktikus elrendezéssel kapcsolatban, akkor olvasd el a Paneltündér többi cikkét is!

Olvasni jó

Scroll to Top