Otthonok és Kertek

Fehér minimalista otthon 78 nm-en monokróm felületekkel.

A minimalista otthonban, 78 nm-en, két nappalit, elkülönített konyhát és két kis fürdőszobát alakítottak ki.

Az apró nappalikat átalakították tágas és világos terekké. Emellett olyan hasznos helyiségeket is kialakítottak, mint mosókonyha, öltöző és kamra. Az új elrendezés alapja a lakás két részre osztása volt: a funkcionális mag a lakás mélyén – fürdőszoba, gardrób, mosókonyha, tároló – és a fő lakótér, amelyet üvegfalak választanak el.

minimalista otthon

minimalista otthon

minimalista otthon

A nappali és hálószoba között nem masszív fal, hanem átlátszó eltolható válaszfal és függöny található.

minimalista otthon minimalista otthon

Az előszobából közvetlen kilátás nyílik a fő térre.

minimalista otthon minimalista otthon

A látványos keretek precízen lettek kialakítva, és az épület struktúráját ezek mentén alakították ki. Kiemelt szerepet kapott a tervezők számára a belső tér tiszta és összehangolt térfogatkompozícióval rendelkezzen az összes nézőpontból.

minimalista otthon minimalista otthon

A nappaliban a dohányzóasztal durva, természetes burkolóanyagokkal lett kombinálva, így egyedi megjelenést kölcsönözve a térnek. Ez izgalmas kontrasztot hoz létre, dinamizmust és életteliséget ad az enteriőrnek.

minimalista otthon minimalista otthon

Az építészek kiemelt figyelmet fordítottak a térre, a világosságra és a tágasságra. Ennek eredményeként az alapvető megközelítés egy egyszínű design volt, amely parketta, csempe és egyéb moduláris anyagok nélkül lett megvalósítva.

minimalista otthon minimalista otthon

A padló, mennyezet és falak egyetlen vászont alkotnak, amelyet nagy geometriai formák töltenek ki. Ez harmonikus kompozíciót, vizuális tengelyeket és formahierarchiát teremt a térben.

minimalista otthon minimalista otthon

A konyha designja kihagyja a felső szekrényeket, helyettük egy sajátos munkalap van felszerelve, és egy tolóajtós tárolórendszer található mögötte, amely lehetővé teszi, hogy minden tárgyat elrejtsenek anélkül, hogy zavarná a munkaterületet.

minimalista otthon

minimalista otthon

A mikrocement nagy szerepet játszott a projekten – falak, szekrények előlapjai, padlók és mennyezetek befejezéséhez is használták.

A mennyezetig érő ajtók is részét képezték a tervezésnek.

minimalista otthon minimalista otthon

Még a fürdőszobában sem használtak csempét, helyette mikrocementet alkalmaztak. Ennek következtében nehéz volt elérni a vizuális összhangot ekkora kiterjedésben, ezért nyolc szakember dolgozott együtt.

minimalista otthon minimalista otthon

A belső tér fő anyaga az acél volt, amelyet már a projekt kezdetekor kiválasztottak. Azonban nem volt könnyű elérni a megfelelő fémstruktúrát, ezért kézzel csiszolták a homlokzatokat a kívánt matt felület eléréséhez, sok csiszolópapírt felhasználva.

minimalista otthon      minimalista otthon

  • Tervező: Daria Khanova
  • Építész: Azat Khanov a Daschamay belsőépítészeti irodától

A minimalista otthon jellemzői:

Letisztult esztétika:

  • Kevesebb bútor és dekoráció: A minimalista otthonokban csak a lényeges bútorok és dekorációk találhatók, amik funkcionálisak és örömet okoznak. Ez a letisztultság teret és nyugalmat áraszt.
  • Semleges színek: A falak, a padló és a bútorok jellemzően semleges színekben pompáznak, mint a fehér, szürke, bézs, fekete. Ezek a színek tágítják a teret és letisztult hátteret biztosítanak a kiemelt elemeknek.
  • Természetes anyagok: A minimalista stílusban előnyben részesítik a természetes anyagokat, mint a fa, a kő, a pamut és a len. Ezek az anyagok melegséget és textúrát adnak a térnek.

Funkcionalitás:

  • Minden dolognak megvan a maga helye: A minimalista otthonokban nagy hangsúlyt fektetnek a rendszerezésre és a tárolásra. Minden tárgynak megvan a maga kijelölt helye, így a tér rendezett és könnyen tisztítható marad.
  • Multifunkcionális bútorok: A bútorok lehetőség szerint multifunkcionálisak, így több funkciót is ellátnak. Ez helyet takarít meg és praktikusabbá teszi a mindennapi életet.
  • Letisztult vonalak: A bútorok és a dekorációk letisztult vonalvezetésűek, egyenesek és szögletesek. Ez modern és elegáns megjelenést kölcsönöz az otthonnak.

Életmód:

  • Tudatos fogyasztás: A minimalizmus nem csak egy lakberendezési stílus, hanem egy életmód is. A minimalisták tudatosan vásárolnak, és csak olyan tárgyakat tartanak meg, amikre valóban szükségük van és örömet okoznak nekik. Ez kevesebb stresszel jár és fenntarthatóbb is.
  • Belső béke: A minimalista környezet letisztultsága és rendje hozzájárul a belső békéhez és a stressz csökkentéséhez. A minimalisták úgy gondolják, hogy a kevesebb több, és a felesleges tárgyaktól való megszabadulás boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá teheti az embert.

Fontos megjegyezni, hogy a minimalizmus nem egy merev szabályrendszer, hanem egyéni út. Nincs jó vagy rossz minimalizmus, a lényeg, hogy az ember megtalálja azt a stílust, ami leginkább megfelel az igényeinek és a személyiségének.

Nézd meg a többi modern otthon cikkünket!

További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!

Kövess minket Facebook-onInstagram-on és TikTok-on!
Oszd meg!

Olvasni jó

Scroll to Top