Otthonok és Kertek

Stanzia Vinella – Egy 400 éves vidéki kúria lenyűgöző felújítása

A Stanzia Vinella birtok belső terei egyszerűségükben és természetességükben lenyűgözőek!

Egy német-etióp házaspár elképesztő története, akik megmentettek egy 400 éves birtokot a festői Isztriában.

 

A Stanzia Vinella egy 400 éves birtok, amely új életre kelt az Adriai-tenger partján fekvő Isztriában, Horvátország egyik legszebb vidékén. A birtokot Andreas és Betty, egy fejlesztőkből és belsőépítészekből álló német-etióp házaspár fedezte fel, akiket elbűvöltek a lenyűgöző kilátások és a birtok varázsa. A hagyományok tiszteletben tartása mellett újították fel a helyszínt, Horvátország különböző részeiről származó anyagokkal, hogy megőrizzék eredetiségét, természetességét és nyers szépségét.

Az összterület hat hektár, ami a környék egyik legnagyobbja, és egy több mint 400 négyzetméteres kőház, mely 1610-ből származik. Bár nincsenek pontos feljegyzések ennek megerősítésére, gyanítható, hogy a Vinella Birtok egy velencei kereskedő tulajdona volt.

A házaspárt lenyűgözték a panorámás kilátások – a dombtetőn álló házból gyönyörű panoráma nyílik Isztria felé, és a környezet festői szépségére: szőlőültetvények, gyümölcsösök, olajfaligetek és szarvasgombával teli erdők, melyekhez a középkori Motovun városa is hozzájárul. Érdemes ellátogatni a szarvasgombás ételeiről híres Livade városába a környéken.

Hosszas egyeztetések után lezárult az adásvétel, és megkezdődhettek a felújítási munkálatok. Az ingatlan renoválása hatalmas kihívás volt. Három évet vett igénybe, 2019-től 2022-ig. Az a kőépület, mely ma Andreas és Betty vendégeit fogadja, majdnem teljesen romokban hevert.

Autentikusság, természetesség és az új és régi harmóniája – a kulcs a történelmi villa belső tereinek felújításához.

A kővillát a hagyományok tiszteletben tartásával és aprólékos figyelemmel újították fel. Az olyan anyagok, mint a történelmi téglából készült tetőcserepek és a látványos tölgyfa gerendákhoz passzoló faelemek Horvátország különböző részeiről származnak. A tulajdonosok az egyensúlyt akarták megtartani a régi és az új között, a vidéki birtok hangulata és a modern kényelem között, mely otthonossá teszi az ott tartózkodást. Az újrahasznosított anyagok (tetőcserepek, kő, faelemek) és a hagyományos technikák (minden helyiségben csak krétás textúrájú mészfestékek, ún. limewash kerültek felhasználásra) mellett modern technológiákat is alkalmaznak, mint például napelemeket és egy hőszivattyút.

A Stanzia Vinella konyhája a modern funkcionalitás és a kényelem tökéletes ötvözete, mely álommá varázsolja a főzést. A tágas, nyitott tér zökkenőmentesen kapcsolódik az étkezőhöz, bőven teret engedve a kulináris kibontakozásra. A gyönyörű, visszafogott zöld árnyalatú szekrények, a lenyűgöző Smeg sütő és a vascsillárok harmonikus egységet alkotnak a látható mennyezeti gerendákkal.

A több mint 400 négyzetméteres házban a konyhán kívül tágas, természetes fénnyel árasztott étkező, hangulatos kandallós nappali, négy hálószoba fürdőszobával, és egy különálló vendéglakás saját konyhával is várja a vendégeket. A fő hálószobából káprázatos kilátás nyílik, a fürdőszobában pedig látványos, szabadon álló réz kád és tágas zuhanyzó kényezteti a testet. A saját lépcsőn pedig egyenesen a kertbe és a medencébe vezet az út.

   

A Stanzia Vinella rusztikus belső tereit a hitelesség, a természetesség és a nyers szépség határozza meg.

Bőségesen találunk itt fát – bútorok, szerkezetek és dekorációk formájában is – melyek tökéletesen illeszkednek a tulajdonos szülőföldjéről származó afrikai művészeti tárgyakhoz. Andreas és Betty az egyszerűséget és a tökéletlenséget értékelik. A szobákban időt állt kerámiák, vászonszövetek, fonatok és kézzel készített bútorok uralkodnak. Nyers felületük szerény bájt kölcsönöz a térnek, és tökéletesen tükrözi a ház szellemét. Figyelemre méltóak az Indiában kézzel készített állólámpák és a kézzel szőtt szőnyegek is, melyeket egy marrakechi székhelyű belga tervezőtől vásároltak.

A 400 éves ház belsejében megjelenő színek a környező természetből merítik inspirációjukat. A visszafogott zöldek a tölgyek, akácok és fenyvesek színeire utalnak, a meleg narancs a naplementére, a barnák pedig a helyi zöld árnyalatait idézik. A hangulatos terekben visszafogott harmónia és szigorú egyensúly uralkodik.

   

Andreas és Betty imádják a csendes, rusztikus villájukat. A nagy, kellemesen árnyékos teraszon gyűlnek össze családjukkal, ahol a nyári konyhában főznek és grilleznek, miközben gyönyörködnek a középkori Motovun városában és a távolban elterülő Mirna-völgyben. Pihenésre az úszómedence is tökéletes választás, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környező területre.

Hétközben Bajorországban élnek, melyet praktikus és szívbeli okokból hoztak meg. Fiaik iskolás korúak, és ott folytatják tanulmányaikat.

Nemrég a birtok filmes díszletté is változott. A “Speak No Evil” című hollywoodi produkcióban “tűnik fel”, mely 2024 szeptemberében kerül a mozikba.

Nézd meg a többi country vidéki lakásbemutató cikkünket!

További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!

Kövess minket Facebook-onInstagram-on és TikTok-on!
Oszd meg!

Olvasni jó

Scroll to Top