Otthonok és Kertek

Párizs felett úszik az olimpiai láng: Egy történelmi léggömb és a jövő találkozása

A 2024-es párizsi olimpia és paralimpia újabb ikonikus elemével gazdagodott.

Egy 30 méteres hőlégballonnal, amely a játékok hivatalos lángját hordozza magában. A Mathieu Lehanner tervező által álomszép formába öntött olimpiai lángüst nem csupán egy látványos díszlet, hanem egy történelmi eseményre való utalás és a jövőbe mutató technológia ötvözete.

A történelem és a jövő találkozása

A léggömb a Tuileriák kertjében található, ám napnyugtakor felemelkedik az égbe, megelevenítve a város panorámáját. A helyszín kiválasztása sem véletlen: éppen itt szállt fel 1783-ban Jacques Charles francia fizikus hidrogénnel töltött léggömbje. A történelmi utalás a tudomány és a technika fontosságát hangsúlyozza az olimpiai eszme megvalósításában.

A lángüst dizájnja egyszerre modern és időtlen. A 40 LED-es spotlámpa megvilágítja a 200 vízpermet által létrehozott felhőt, így a tűz fényből és vízből áll, hűvös oázisra emlékeztetve a nyár közepén. Az EDF által biztosított 100 százalékban megújuló energia pedig a fenntarthatóság fontosságát emeli ki.

A három szimbólum egy történetben

Mathieu Lehanner az olimpia mindhárom szimbólumát – az olimpiai fáklyát, a kerek váltótálat és az olimpiai tálat – egyetlen narratíva részeként dolgozta ki. Az olimpiai fáklya szimmetriájával az egyenlőséget, a kerek váltótál a testvériséget, a Tuileriákban található olimpiai tál pedig a szabadságot szimbolizálja.

A léggömb üzenete

A tervező szerint a léggömb “könnyű, varázslatos és egyesítő, éjszakai jelzőfény, nappal pedig szinte elérhető nap”. Ez a leírás tökéletesen tükrözi az olimpiai eszme lényegét: az egyetemességet, a békét és a barátságot. A léggömb egyúttal a reményt és a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja.

olimpia lángüst

Egy felejthetetlen látvány

A párizsi égbolt felett úszó olimpiai lángüst kétségtelenül az egyik leglátványosabb eleme lesz a 2024-es játékoknak. Ez a történelmi léggömb és a jövőbe mutató technológia ötvözete egy felejthetetlen élményt nyújt mind a helyszínen, mind a televízió képernyője előtt ülők számára.

A párizsi olimpiai lángüst technikai részletei

A 30 méteres hőlégballon, amely az olimpiai lángot hordozza, nem csupán egy látványos díszlet, hanem egy mérnöki remekmű is. A léggömb megtervezése és megépítése számos kihívást támasztott a tervezők és mérnökök előtt.

A héj anyaga és szerkezete

A léggömb héja rendkívül könnyű, de ugyanakkor rendkívül erős anyagból készült. A pontos anyagösszetétel általában üzleti titok, de feltételezhető, hogy egy speciális, hőálló és időjárásálló polimer keverékből áll. A héj felületét gyakran alumínium vagy más fémes anyaggal borítják, hogy növeljék a fényvisszaverő képességét és a látványosságát.

A héj belső szerkezete is összetett. A meleg levegőt egy nagy, központi kamrában tárolják, amely a léggömb alsó részén található. A kamra falát számos kisebb rekeszre osztják, hogy egyenletesen oszlassák el a hőt és biztosítsák a léggömb stabilitását.

A fűtési rendszer

A léggömböt egy nagy teljesítményű égő fűti, amely a kamrába meleg levegőt áramoltat. Az égő üzemanyaga általában propán vagy földgáz, de a környezettudatosság jegyében az EDF 100 százalékban megújuló forrásból származó tiszta energiát biztosított a létesítmény számára. Az égő hőmérsékletét és a levegő áramlását precízen szabályozni kell, hogy a léggömb a kívánt magasságban és sebességgel repüljön.

A világítás és a vízpermet

A léggömb világítását 40 LED-es spotlámpa biztosítja, amelyek a 200 vízpermet által létrehozott felhőt világítják meg. A LED-ek energiahatékonyak és hosszú élettartamúak, így ideálisak ehhez a célhoz. A vízpermetet speciális fúvókák segítségével állítják elő, amelyek a léggömb alsó részén helyezkednek el. A vízpermet mennyiségét és finomságát szintén precízen szabályozni kell, hogy a kívánt hatást érjék el.

A vezérlőrendszer

A léggömböt egy fejlett vezérlőrendszer irányítja, amely érzékelőkkel van felszerelve a hőmérséklet, a szélsebesség és a légnyomás mérésére. A vezérlőrendszer a kapott adatok alapján folyamatosan állítja be az égő teljesítményét és a vízpermet mennyiségét, hogy a léggömb biztonságosan és stabilan repüljön.

A biztonság

A léggömb biztonsága rendkívül fontos. A tervezők és mérnökök számos biztonsági intézkedést alkalmaztak, hogy minimalizálják a balesetveszélyt. A léggömböt rendszeresen ellenőrzik, és a pilótáknak speciális képzésben kell részesülniük. A léggömböt csak megfelelő időjárási körülmények között engedik fel, és a repülési útvonalat is gondosan megtervezik.

További fejlesztések

A jövőben várhatóan további fejlesztésekre kerül sor a léggömb technológiájában. A tervezők törekednek arra, hogy a léggömbök még könnyebbek, erősebbek és környezetbarátabbak legyenek. Az egyik lehetséges fejlesztés az, hogy a léggömböt napelemek segítségével működtessék, így teljesen függetlenné tegyék a külső energiaforrásoktól.

Nézd meg a többi Design cikkünket!

További inspirációkért lapozz bele INGYENES e-magazinjainkban!

Kövess minket Facebook-onInstagram-on és TikTok-on!

Olvasni jó

Scroll to Top