Otthonok és Kertek

A rostdús táplálkozás hangsúlyozása nem múló divathóbort! 

Dr G Kiss Orsolya háziorvos, farmakológus, táplálkozástudományi szakember már több hazai sztárnak és sok-sok hölgynek volt segítségére abban, hogy olyan táplálkozási rendszert alakítsanak ki, mely különösebb erőfeszítés nélkül, életvitelükhöz illeszthetően egy hosszan tartható és egészséges megoldás lehet számukra.

Ennek az új életmódnak az alapköve minden esetben a rostdús táplálkozás.

     

rostdús táplálkozás

Miért éppen a rost? Mert a rost telít, a mikrobiomot támogatja, segíti az emésztést, dolgozik a normál vércukorszintért és koleszterinháztartásért, gyorsíthatja az anyagcserét és mindeközben nem növeli a kalóriabevitelt. A magas rosttartalom az egészséges bélflóra alapja mindannyiunk szervezetében. A bélben élő baktériumok szintjét az ún.  bifidobaktériumok szabályozzák. A bifidobaktériumok hozzájárulnak a kórokozók elleni immuntevékenységhez, segítik a vitaminok előállítását, csökkentik a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét, sőt mára az orvostudomány bizonyított tényként kezeli, hogy egyes lactobacilus és bifidobactérium fajok a mentális egészség megőrzésében is komolyan részt vesznek. Ezeknek a hasznos kis bacilusoknak a szaporodásához viszont élelmi rostokra van szüksége.

     

rostdús táplálkozás

Az egészséges emberi szervezet számára a rost kiemelkedően fontos tápanyag.

  1. A naponta megfelelő mennyiségben bevitt rost hozzájárulhat az optimális energiaellátáshoz úgy, hogy lassítja a bevitt szénhidrátok felszívódását, így hosszabb ideig fennmaradhat a magasabb energiaszint. Ez vitathatatlan előny, ha egész nap pörögsz, rohansz, netán sportolsz.
  2. A rostnak vízmegkötő tulajdonsága van, ami segíthet a megfelelő hidratáció fenntartásában. Ehhez azonban valóban fontos, hogy elegendő vizet fogyasszanak azok, akik rostban gazdag étrendet követnek.
  3. A vízben oldódó rostok bármilyen folyadékkal keveredve saját súlyuknak közel tizenötszörösét képesek felvenni, és így zselészerű masszává alakulnak. Ezért a rost alapú táplálkozás előnye, hogy lassítja a táplálék áthaladását a vékonybélben, ettől érzed magad később vagy kevésbé éhesnek. És mivel a rostok kalóriamentesek is, garantáltan hozzájárulnak a fogyáshoz, és nagy segítséget nyújtanak a súlykontrollban, az ideális testsúlyuk fenntartásában..
  4. A rostoknak lehet gyulladáscsökkentő hatása is, ami segíthet az izmok regenerációjában és a sporttal, mozgással kapcsolatos gyulladások csökkentésében.
  5. A rost segít fenntartani az egészséges emésztést, ugyanis táplálékául szolgál a bélbaktériumainknak. Megelőzi a székrekedést, mivel gyorsítja a bélmozgást és támogatja az emésztőrendszer működését. A rendszeresen bevitt étkezési rost hozzájárul a bélmozgás szabályozásához és a puffadás csökkentéséhez.
  6. Jelentősek a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. A rendszeres rostfogyasztásnak pozitív hatása lehet a koleszterinszintre is, mivel segíthet a káros koleszterin (LDL) csökkentésében és a zsírok lassabb felszívódásában, ezzel a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásnak esélyét csökkentetheti. A rostok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, ezzel hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
  7. Szerepük van a vércukorszint stabilizálásában. A rostos élelmiszerek lassítják a szénhidrátok felszívódását, így segítik a vércukorszint stabilizálását. Ez különösen fontos a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők számára.

     

rostdús táplálkozás

A doktornő által kidolgozott étrend termékei kifejezetten a rostdús táplálkozást segítik, így azoknak nyújtanak hasznos mindennapi megoldást, akik

  • a folyamatos rohanó életmódjuk mellett tudatosan, egészségesen szeretnének táplálkozni,
  • praktikus és gyors megoldást keresnek,
  • fogyni szeretnének, és kipróbáltak már sokféle diétát, de mindbe beletört a bicskájuk, mert életvitelükkel, szokásaikkal, akár személyiségükkel nem egyező viselkedésmintákba, étkezési szokásokba akarták magukat a fogyás érdekében kényszeríteni,
  • tudják, hogy a fogyókúra nem egyenlő az önsanyargatással,
  • azt vallják, hogy attól, hogy valami egészséges, még lehet nagyon finom is,
  • inzulinrezisztensek, esetleg cukorbetegek, de nem szeretnének lemondani a finomságokról, – egy-egy édességről, és akár fogyni is szeretnének kicsit
  • a menopauza miatti lelassult anyagcseréjük miatt felszedtek pár kilót, de szeretnének megszabadulni tőle
  • PCOS betegséggel küzdő nőknek, mert PCOS és az inzulinrezisztencia gyakran járnak kéz a kézben
  • vegánok, de finomságokra vágynak

Olyan programot igyekeztem kidolgozni, melynek az a lényege, hogy semmi bonyolult koncepció, semmi fogyókúrás algoritmus követését nem írjuk elő. Ez egy életforma, mely nem köt orvosi felügyelethez vagy konzultációhoz, nem kell kalóriát számolnod, egyszerűen csak élvezd az életed és fogyassz el naponta 1-2 rostdús DotsDiet terméket! Teljes napi étrendet természetesen nem helyettesít, a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot emellett is követni kell.”  – mondta el kérdésünkre a doktornő. „Arra törekedtem, hogy olyan termékcsaládot kínáljak, mellyel egyszerűbb az életmódváltás, és melynek segítségével éhezésmentesen elérhető a kívánt slim fit alkat! A DotsDiet lényege tényleg abban áll, hogy ez az étrend hosszú távon, életmóddá alakítva tartható és egészséges. És nem csak a fogyni vágyóknak az, hanem a XXI. század rohanó és stresszes életet élő emberének általában. Orvosként, szakemberként határozott célom a lakosság szemét felnyitni erre a jelenségre. Nem kell szélsőséges étrendekben, spártai szigorban gondolkodni. A dolog sokkal egyszerűbb, változtass apró, pici lépésekben: köretként egyél inkább savanyúságot, fermentált zöldségeket, salátát; kerüld a péksütiket, a magas cukortartalmú vagy feldolgozott élelmiszereket, fogyassz sok rostot! – tanácsolja a doktornő.

Dr G Kiss Orsolya tanácsait ma már több ezer nő figyeli és követi, és hírességeink is előszeretettel fogyasztják termékeit, mert azok amellett, hogy minden fent említett hasznos tulajdonsággal rendelkeznek még kifejezetten finomak is. Sőt! Már a nemzetközi szakma is jutalmazta a termékeket, Belgiumban két Taste Award díjat kaptak a termékei, itthon pedig februárban a legjobb rost alapú termékcsalád díját kapta a JC Award-on.

Olvasni jó

Scroll to Top