Otthonok és Kertek

A bonsai ápolása: tippek kezdő bonsaitartóknak

Kaptál egy bonsait és nem tudod mit kezdj vele? A bonsai ápolása eddig mindig kudarcot vallott? Íme gyakorlati tippjeink a hosszútávú sikerhez!

Kezdjük ott a bonsai ápolása témakört, hogy tisztázni kell az első kérdést: beltéri vagy kültéri bonsaiod van?

Kültéri vagy beltéri?

A kereskedésekben gyakran kapni mindenféle szabadtéri fákból kialakított bonsaiokat. ezt most nem tudom szebben fogalmazni, mert talán így a legegyértelműbb. A kültéri fák esetében a bonsai ápolása is azokon a lépéseken keresztül mozog, ami a természetben előfordul. Míg az örökzöldeken végig rajta marad a lomb a téli időszakban, addig a lombhullatókon bizony ugyanúgy lehullik, sokszor még akkor is, ha lakásban tartod. Ez a természet rendje. A legtöbb kültéri fajból készült bonsai ilyenkor landol a kukában, mondván kipusztult.


A bonsai nem csak kicsi lehet, mely elfér a tenyereden (Fotó:
Hugo Heimendinger/Pexels)

A bonsai: A bonsainevelés egy életforma.  A bonsai magyar fordítása edényben nevelt fa. Kínában a mai napig, mint művészeti ág van jelen.

Ha kezdő bonsaitartó vagy, akkor a két legkönnyebben tartható faj közül válassz: fikusz és borágófa.

Minden bonsai havonta igényel egy nagyobb “karbantartást”. Ezt a tartással együtt be kell vállaljuk ahhoz, hogy mindig szép növényünk legyen. Egy valódi bonsai generációról-generációra kapja a figyelmet családon belül, sokszor a legfiatalabb csemetekoruktól már elkezdik alakítani őket és később az ükunokák még mindig ápolják őket.

A bonsai ápolásának másik fontos lépése, hogy a megfelelő fénymennyiséget tudjuk neki biztosítani. Az ablakpárkányon érzi magát a legjobban, de soha ne tegyük a fűtőtest közvetlen közelébe viszont.

Öntözés:

A növény földje sosem száradhat ki, de sose ússzon a vízben se! Legalább 3 naponta öntözést igényelnek, amelyhez a legjobb az áztatós módszer. Ehhez a földlabdát a cserépből kivéve vízbe merítjük, és ázni hagyjuk, amíg buborékol. Ezután pár percig szárazon csepegni hagyjuk, végül visszatesszük eredeti helyére.

Ha a bonsai ápolása sikeres, akkor folyamatosan hozza majd az új hajtásokat. Ezeket 1-2 levélkére mindig vissza kell vágni, hogy a fa formáját tartani tudja.

Bonsaiolló:

Ez egy speciális formájú olló, amit kifejezetten bonsaiok metszésére találtak ki, fejlesztettek ki. Többnyire kovácsoltvasból készül. Egy kezdő bonsaitartónak elég kezdetben egy fajta méretű olló, később ahogy nő a fa és korosodik, szükség lesz több fajta ollóra is.

Évente egyszer igényli az átültetést, speciális bonsaiföldkeverékbe tegyük. Ilyenkor kerül sor a kaspó vízkőtelenítésére is.

Drótozás:

Már a haladó szint az, amikor nekiállhatunk drótozni. Ehhez már nagyobb gyakorlatra van szükség, mert fontos, hogy a drótozás során a fába ne tegyünk kárt.

Tápanyagutánpótlás:

A bonsai ápolása során a tápanyagutánpótlásra is oda kell figyelni. Ehhez speciális bonsaitápot érdemes venni, mely már lassan minden kertészetben kapható.

Forrás: Kertportál

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top