Otthonok és Kertek

A fűnyírás új dimenziói

A gyönyörű, dús méregzöld gyepszőnyeg minden kertet sokkal szebbé varázsol. Azonban ahogy a kert többi része is odafigyelést és törődést igényel, ez alól a gyep sem kivétel. A megfelelő fűmag kiválasztásán és a szükséges vízmennyiség biztosításán túl a rendszeres fűnyírás is elengedhetetlen. A fűnyíráshoz pedig nagyon nem mindegy, milyen eszközzel fogunk hozzá. 

Cikkünkben a különféle típusok előnyeit és hátrányait fogjuk taglalni, a modern és környezetbarát akkumulátoros fűnyírókat hasonlítjuk össze a korábbi benzines, illetve vezetékes modellekkel. Kiderül miért érdemes egy akkumulátoros fűnyírót választani.

Miben jobbak az akkumulátoros fűnyírók, mint a klasszikus benzines vagy vezetékes társaik?

Halkabbak a benzines modelleknél

Kinek nincsenek fájdalmas emlékei a vasárnap reggel füvet nyíró szomszéddal kapcsolatban? Garantáltan sokaknak eszébe jut az öblös hangú masina, amit a bajszos idős szomszéd bácsi tolt maga előtt kérlelhetetlenül reggel fél hétkor… És ezzel el is érkeztünk az akkumulátoros fűnyírók első előnyéhez: sokkal halkabbak, mint a hagyományos benzines modellek, így nem kell attól tartani, hogy egy-egy fűnyírás alkalmával a teljes szomszédságot felvered.

Nincs több tankolás

Az akkumulátoros gépeket nem kell tankolni, így nem fordul többet elő, hogy pont az eltervezett fűnyírás előtt derül ki, épp kifogyott a benzines kanna, és lehet menni a benzinkútra. De igaz, hogy cserébe figyelni kell, hogy az akkumulátor fel legyen töltve, valamint érdemes pót akkumulátort is beszerezni és garantáltan nem érhet meglepetés.

Forrás: Zákány Szerszámház

Kényelmesebb a használatuk

A benzines fűnyírók használata nehézkes tud lenni. Mind a berántás, mind a nehéz gépek mozgatása gondot jelenthet a nők vagy az idősek számára. A vezetékes fűnyíróknál pedig a kábel jelent gondot. Végig gondosan kell figyelni a hosszabbítóra nehogy rámenjünk a géppel, arról nem is beszélve, hogy egy rémálom tud lenni a fák kerülgetése… Egy akkumulátoros géppel nincs ilyen gond, sokkal egyszerűbb, így hatékonyabb is a fűnyírás.

Környezetbarátabbak, mint a benzines modellek

Az akkumulátoros gépek minket, és környezetünket is sokkal inkább kímélnek, mint egy benzines fűnyírógép. Minket úgy, hogy nem kell beszívnunk a kellemetlen és egészségtelen benzinfüstöt – a környezetünket pedig úgy, hogy nem bocsátanak ki szén-dioxidot. Az akkumulátoros gépekkel mindenki jobban jár!

Elbírnak a lejtős területekkel is

A benzines gépek egyik komoly hátránya, hogy maximum 30 fokos talajemelkedésig használhatók. Egy akkumulátoros géppel nincs ilyen probléma.

Fűnyírás magasabb szinten

Az akkumulátoros modellek a fűnyírás új dimenzióit jelentik. Az akkumulátorok az elmúlt években óriási fejlődésen mentek át, és immár rendelkeznek elegendő kapacitással, hogy akár egy 2000 négyzetméteres kertet is könnyedén lenyírjunk egy töltéssel. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a legtöbb akkus modellt száraz fű lenyírására tervezték, szóval eső után nem ajánlott használatuk.

Az akkumulátoros fűnyírókon belül érdemes szót ejteni a robotfűnyírókról is. Ezek a gépek egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, ami nem csoda, hiszen a telepítés után maguktól elvégzik a feladatot, nem kell nekünk baktatni a kertben. Fontos viszont, hogy nem minden kerttípus esetén használhatók, mert ehhez bizonyos előfeltételeknek meg kell felelni. Az újonnan épített házak esetén viszont gyakran  már eleve úgy alakítják ki a kerteket, hogy alkalmasak legyenek a robotfűnyírós fűnyírásra.

Forrás: Freepik

A használat előtt viszonylag időigényes feladat a robotfűnyíró telepítése és programozása. Ha viszont egyszer rászántuk az időt, az előbb-utóbb megtérül, mert a masina folyamatosan munkát spórol nekünk. Szót kell ejteni még arról is, hogy a robotfűnyíró bizony drága mulatság. Ha költséghatékonyabb megoldásban akarsz gondolkodni, akkor érdemes inkább egy hagyományos akkumulátoros modellbe befektetned. Össze is szedtünk néhány szempontot, ami segítségedre lehet a választásban.

Milyen szempontok alapján válassz akkumulátoros fűnyírót?

Mindig abból kell kiindulni, mik a kerted paraméterei, mekkora például a lenyírandó felület. Ehhez érdemes ugyanis méretezni mind az akkumulátor kapacitását, mind a vágási szélességet. Minél kisebb a vágási szélesség, annál többet kell ugyanis fordulnod a géppel. 32 cm alá semmiképp ne menj, a közepes és nagyobb kertekben pedig a 43 és 46 cm lesz a nyerő. A fűgyűjtő kosár mérete szintén fontos szempont. Nagyobb kerthez nagyobb kosár dukál!

A használat kényelmessége szempontjából nem mindegy, hogy műanyag- vagy fém a fűnyíró háza. A műanyag ház könnyebb súlyt és manőverezhetőséget biztosít, és ugyanúgy ellenálló a külső behatásokkal szemben.

Az önjáró akkumulátoros fűnyírók ezen túl még komfortosabbá teszik a fűnyírást, mivel itt csak irányban kell tartani a gépet.

Ha felmerült benned bármilyen kérdés, keress fel egy megbízható szerszámbolt, például a Zákány Szerszámház weboldalát, ahol az akkus fűnyírók széles választéka mellett kollégáink szakértelme is rendelkezésedre áll!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top