Otthonok és Kertek

A homlokzati vékonyvakolatok új generációi

A gondos és fáradságos munkával elkészült, esztétikus vakolt homlokzatokon megjelenő algásodás és gombásodás minden építtető rémálma. A lassan kialakuló zöldes-feketés foltok nem csak a szemünket zavarják, de az egészségre is ártalmasak lehetnek.

A probléma megoldása azonban egyáltalán nem olyan egyszerű. A kézenfekvőnek tűnő megoldás – a vakolatok, festékek anyagához kevert, tartósan hatásos gombaölő szerek – alkalmazása gyakorlatilag lehetetlen, hiszen ma már az építőanyagok káros-anyag kibocsátását korlátozó előírások (VOC) olyan szigorúak, hogy ezen a módon nem tudunk védekezni az ilyen jellegű károsodások ellen.

Közismert, hogy az alga- és gombafertőzés kialakulásának egyik legfontosabb feltétele a nedvesség. Azokon a vakolatokon, melyek szinte mindig szárazak maradnak, az ilyen jellegű kockázat jelentősen csökkenthető.

Hidrofób-hidrofil vakolatok

A megoldás kulcsa a legújabb generációs hidrofób-hidrofil kötőanyagok alkalmazása (ez az úgynevezett száraz-pórus hatás). A Baumit StarTop homlokzati vékonyvakolat felülete a rákerülő nedvesség nagyobb részét azonnal lepergeti (hidrofób tulajdonság), a maradék nedvességet pedig – korallszerű, szivacsos struktúrájának köszönhetően – azonnal beszívja (hidrofil tulajdonság). A korallhoz hasonló üreges belső szerkezet azt is lehetővé teszi, hogy a felszívott nedvesség megfelelő körülmények között gyorsan elpárologhasson.

A kettős működés eredményeként a homlokzat felülete szinte mindig száraz marad, ennek köszönhetően az algásodás illetve gombásodás veszélye nagymértékben csökken.

Öntisztuló vakolatok

A homlokzatok másik nagy ellensége a folyamatosan rárakódó por és kosz. Az öntisztuló vakolatok (Baumit NanoporTop) gyártásánál a nanotechnológiát is felhasználják. A vakolat felülete mikroszkopikus léptékben vizsgálva sima, lekerekített részek összességéből áll, ezért a szennyeződések nem tudnak megülni rajta, tapadásuk csekély, így a szél, az eső és a hajnali páralecsapódás a felületet folyamatosan „tisztítja”. Az öntisztuló vakolatok második generációja már nem csak passzív, hanem aktív módon is hozzájárul a szennyeződések eltávolításához, illetve semlegesítéséhez a fotókatalízis révén. Fontos azonban tudnunk, hogy az öntisztulás csak a levegőben található átlagos szennyeződések esetén jelent hatékony védelmet, extrém igénybevételek esetén (pl. ráfröccsenő sár, párkányról csordogáló kosz) ezek a vakolatok is elkoszolódhatnak.

 

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top