Otthonok és Kertek

A szomszéd kertje mindig zöldebb?

Sokszor a mindennapi teendőink mellett nem jut időnk arra, hogy utánanézzünk, milyen eszközök, lehetőségek segíthetik szebbé varázsolni kertünket, olcsóbbá tenni a locsolást, vagy hogyan tudunk felkészülni olyan váratlan helyzetekre, mint egy nem várt csőtörés. Pedig egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy ingatlantulajdonosként tudatosan a legjobb megoldást válasszuk akár a kertöntözés, akár egy váratlan meghibásodás esetén.

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Ahhoz, hogy növényeink valóban kertünk díszei legyenek, s pázsitunk még a nyár legmelegebb napjain is üde zöld maradjon, szükséges a rendszeres locsolás. Nem mindegy azonban mikor, mennyit, milyen módon locsolunk. A locsolási vízmérő gazdaságosabbá és tudatosabbá teszi az öntözést. Használatával könnyedén figyelemmel lehet kísérni, hogy egy-egy öntözés során mennyi vizet használunk el, így pontosan mérhetővé válik a locsolásra elhasznált napi, heti, havi vízfogyasztás. Ezen kívül további óriási előnye, hogy az év bármely időszakában locsolásra elhasznált vízmennyiség után a locsolási vízmérővel rendelkezőknek a két közüzemi díj közül csak a vízdíjat kell megfizetniük.

Az udvarral, kerttel, kertkapcsolattal rendelkezők körében azonban egyre elterjedtebb szokás az is, hogy a locsoláshoz, autómosáshoz, kerti bútorok takarításához, egyéb tevékenységekhez szükséges vizet fúrt kútból nyerik ki. A használati tárgyak tisztításához a kútvíz kockázatmentesen használható, de a fogyasztásra termesztett zöldségek öntözésére, esetleg a gyermekmedence feltöltésére ivóvíz-minőségű víz alkalmazása javasolt. A kerti kutakból nyert víz használata esetén ajánlatos tisztában lenni a kútvíz minőségével! Ahhoz, hogy a víz élménye biztonsággal párosuljon, fontos, hogy ismerjük a kerti kútból nyert víz összetételét.


Még a legkörültekintőbb, leggondosabb ingatlantulajdonosokkal is előfordulhat, hogy az ingatlanuk belső hálózatán valamilyen hiba miatt elfolyik a víz. A csősérülések azonban nem feltétlenül járnak együtt látványosan előtörő vízsugárral. Gyakran előfordul, hogy az elfolyásra csak a látszólag indok nélkül megnőtt vízfogyasztás figyelmeztet. Ma már modern műszerek segítségével megállapítható, ha a kertünkben, udvarunkban futó csőhálózat sérült, ezek a technológiák segíthetnek a hibák (csőtörések, szivárgások, üregesedések, egyéb sérülések) felderítésében, a vízvezetékek felkutatásában, illetve egyéb vízhálózattal kapcsolatos problémák megoldásában.

Ha megtörtént a baj, s a kertünkben, udvarunkban keletkezett csősérülés következtében elfolyt a víz, a Vízálló védelem biztosítás lehet segítségünkre. Éppúgy, mint a hétköznapi tevékenységekhez (mosakodás, főzés, mosás, stb.) elfogyasztott víz, a hálózati sérülés során elfolyt víz is elhasznált víz, amely akár komoly anyagi terhet jelenthet számunkra. A Vízálló védelem szolgáltatással  ezen terhek jelentősen mérsékelhetőek, mi több, keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén is segít rendezni vízszámlánkat. A Vízálló védelem az UNION Biztosító csoportos biztosítása, amely a Fővárosi Vízművek fogyasztói számára nyújt védelmet vízelfolyásból eredő kockázatainak csökkentésére. A Vízálló védelemmel rendelkezők részére egy esetleges csőtörést követően akár 80 000 forintot is téríthet a biztosító.


www.vizelemzes.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top