Otthonok és Kertek

A térkő és előnyei

A térkőről

Modern, tartós, beton alapú térburkoló kő. Többféle formában létezik, de közös tulajdonságuk, hogy cement, azaz beton alapúak. A betonhoz keverés közben különféle, a termékre, a gyártóra jellemző adalékokat adnak, amely a beton fizikai és esztétikai tulajdonságaira vannak hatással.

A térkövek alakja, formája, szélessége és vastagsága, de még a színe is széles skálán változhat. A legáltalánosabb méretű térkő 6-8 cm vastagságú és 5-30 cm hosszúságú, illetve szélességű. Természetesen léteznek más méretű, vastagságú térkövek is, de azok leginkább speciális, nagy igénybevételű helyekre javasoltak.

A térkő gyártása betonüzemekben történik, vibrációs tömörítéssel. A cégre jellemző beton mixtúrát sablonokba töltik, majd egy vibrációs gépsor tömöríti a megfelelő állag eléréséig. A tömörödést követően a térkő „érlelési” fázisba kerül, ahol tulajdonképpen elnyeri végső szilárdságát. Ezután készen áll a szállításra és telepítésre.

A térkő előnyei

A térkő jelentősen kedvezőbb fizikai jellemzőkkel rendelkezik, mint más, elterjedt térburkolók. A kertünk kialakításakor fontos szempont lehet, hogy a térkő kevésbé melegszik át a hagyományos beton vagy aszfalt felületekkel összehasonlítva. Ennek köszönhetően a térkő nyáron is jobb választás lehet, közelebb áll a természetes felületekhez, mint a sima beton.

A térkő a terhelhetőség szempontjából szintén előnyös. A térkő szerkezetének köszönhetően a teherátadás során nem reped, nem mozdul el és nem süllyed meg (természetesen helyes telepítést feltételezve).

A térkő felületének köszönhetően csökkentett csúszásveszéllyel rendelkezik. Ugyanakkor a fugák kismértékben képesek a vízelvezetésre is, ezáltal minimalizálva a problémát.

Általában nem említik, de a térkő előnyei között kell szóbahozzuk, hogy akár házilag is telepíthető, illetve felszedhető, és természetesen a felszedett térkő újra felhasználható, telepíthető minimális anyagveszteséggel.

Bővebb információ: Térkő Depó – https://terkodepo.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top