Otthonok és Kertek

A tűzifa helyes tárolásának fortélyai

A tűzifának alapvetően három ellensége van, a nedvesség, az időhiány és a kényszerűség.

Az időhiányon nem könnyű úrrá lenni, de miután megtudjuk, hogy mennyi pénzt spórolhatunk egy kis időráfordítással és odafigyeléssel, akkor már másként tekintünk erre a problémára is. Azonos fafajták esetében a nedves tűzifa hőtermelése nagyjából csak a felét teszi ki a száraz tűzifa égésekor mért értéknek. Azonos fűtőhatás eléréséhez így kétszer annyit nedves fát kell elégetni, ami duplázza a költségeket. Ideális esetben a tűzifa nedvességtartalma 10 százalék körüli, de 20 százalék alatt mindenképpen jónak mondható. A frissen vágott fa nedvességtartalma 50-60 százalék. Ha költséghatékonyan szeretnénk fűteni, érdemes száraz tűzifát vásárolnunk, amit némi odafigyeléssel és munkával érdemes a felhasználásáig tovább szárítanunk, illetve szárazon tartanunk. A legtöbbet az ügy érdekében azzal tehetjük, ha a fát a lehető leggyorsabban felvágjuk, felhasogatjuk, majd száraz, csapadéktól védett helyen olyan farakásokat alakítunk ki, amelyekben a fahasábokat a levegő minden irányból akadálytalanul átjárhatja.

A teherautóról az udvar közepére leborított rönkök – főleg a kérgük miatt – nagyon nehezen száradnak ki. Az sem szerencsés, ha a felhasogatott tűzifát a nedves talajon hagyjuk halomban, mert így nem tudja kellően átjárni és kiszárítani a levegő,  bármikor eláztathatja az eső, ráadásul még a földből is magába szívja a nedvességet. Azt mindig érdemes szem előtt tartanunk, hogy minél jobban elzárjuk a nedves fát a levegőtől, annál jobban beindul a gombásodás, rothadás folyamata, ezáltal gyors ütemben csökken a fa fűtőértéke. Persze hosszú távon remek komposzt készíthető ezzel a megoldással, csak esetünkben nem ez a cél.

tűzifa beszerzésénél, tárolásánál ügyeljünk a következőkre:

–   Amennyiben lehetséges, száraz, felhasogatott tűzifát vásároljunk, legális forrásból. A feldolgozás során a fát érdemes rögtön pontos méretre vágni.

–   Ha rönköket veszünk, ne hagyjuk kupacba, hanem a lehető leghamarabb dolgozzuk fel, hogy minél előbb folytatódhasson a száradási folyamat.

–   A hasábokat úgy rakjuk, hogy a szél minden oldalról jól átjárhassa, éppen ezért ne pakoljunk szorosan a fal mellé.

–   A rakások legalább felülről védve legyenek a csapadéktól, és alul se érintkezzenek közvetlenül a talajjal, mert újra megszívhatják magukat nedvességgel.

–   Ha lehetőségünk van rá, akkor olyan helyen tároljuk a tűzifát, ahol a napsütés is besegít a szárításba.

–   Amennyiben megtehetjük, szerezzük be 2 évre előre a tűzifát.

A tűzifa tárolása beltérben

A tűzifa zárt térben történő tárolása nagyobb odafigyelést igényel, mert nem mindegy, mennyire zárt a tér, mekkora benne az átlaghőmérséklet és a páratartalom. Egészen más ütemben szárad ki a fa egy fűtött, száraz helyiségben, mint mondjuk egy hideg, párás, rossz szellőzésű pincében. Zárt térben sem szabad a fát közvetlenül a földre vagy a betonra rakni, mert akár még az utóbbiból is képes magába szívni a nedvességet, ha az nincs kellően leszigetelve. Fontos, hogy a farakás alulról is átszellőzhessen. Ha párás helyen vagyunk kénytelenek tárolni a fát, gondoskodjunk – pl. szellőzők kialakításával – a folyamatos légmozgásról, így megelőzhetjük, hogy a tűzifa magába szívja a levegő nedvességtartalmát. Biztonsági okból a fát sose tároljuk abban a helyiségben, ahol a tüzelőberendezés (kályha, kazán, kandalló) található.

Amikor korlátozottak a lehetőségeink

Vannak olyan helyzetek, pillantok, amikor kényszerűségből kell cselekednünk. Például, ha a zord idő a vártnál tovább tart és nem bizonyul elegendőnek a tüzelő. Ilyenkor van nagy jelentősége annak – mivel az otthoni szárításra nincs idő – hogy olyan helyről szerezzük be az utánpótlást, ahol eleve száraz tűzifát tartanak. Ha a fa felhasogatására sem nyílik lehetőségünk – idő, energia vagy megfelelő eszköz híján – jó megoldás méretre hasogatott, tisztított, száraz tűzifát vásárolni. Ha helyszűkében vagyunk, akkor sem kell kétségbe esni, lényeg, hogy ne közvetlenül a földre halmozzuk a farakást, hadd járja át alulról is a levegő és lehetőleg takarjuk le egy ponyvával, ügyelve arra, hogy a levegő útját ne akadályozzuk.

Érdemes fentieket átgondolni tűzifa vásárlás előtt és nyár kezdetén megvásárolni a szükséges mennyiséget.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top