Otthonok és Kertek

A Vitép járdalap

A mai kertek mutatós és hasznos tartozéka a járdalap. Ezek általában időtállók és dekoratívak is egyben, így sokszor felmerül a kérdés: A térkövet vagy a járdalapot válasszam?

A térkő és a járdalap között az alapvetően nincs különbség, talán annyi, hogy a térkövek telepítéséhez szükséges valamiféle szegély és az elemek egymás támasztják, így nagyobb, igénybevett felületekhez javasolt. A járdalap viszont akár önmagában is képes ellátni funkcióját bármiféle szegély vagy más oldaltámasztó járdalap nélkül. Ugyanakkor nem javasolt nagyobb terhelésnek kitenni, mint a gyalogos forgalom.

A betonból készült járdalap felhasznált anyagai között találunk speciális alkotóelemeket, de a fő összetevő a kavics, a homok, a cement, illetve gyártónként eltérő „titkos receptúrák” szerinti adalékanyagok.

 

Az összetevőket a járdalaphoz összekeverik, formába öntik, majd egy vibrációs eljárással tömörítik. A Vitép beton járdalapok két rétegre tagolódnak. Az alsó az ún. bázis- vagy magbeton. Ez egy masszív hordozó réteg, ez adja a járdalap teherhordó képességét. A felső réteg az ún. kopóréteg. Ez egy finomabb, esztétikusabb megjelenésű, a legtöbb esetben színezett réteg. Mivel a Vitép járdalapok felső rétege nem csak festett, hanem anyagába van keverve a színezék, így a járdalap színe is időtálló, a használatból adódó felületi kopás nem változtatja meg. A Vitép járdalapok akár évtizedeken keresztül megőrzik színüket.

A beton járdalap legfontosabb mérőszáma a szélessége, a hosszúsága, illetve a magassága (vastagsága). A Vitép járdalapok 40×40 cm-esek és vastagságuk 6 cm. Ez a vastagság bőven elegendő akár nagyobb terheléshez is. A 40×40 cm-es járdalapok sokféle lerakási mintázatot tesznek lehetővé. Akár szigetszerűen, akár összeillesztve.

A járdalapok, akárcsak a térkövek bármikor felbonthatók, visszaszedhetők, ugyanakkor anyagveszteség nélkül újratelepíthetők. A járdalapok ezen tulajdonsága nagy előnyt jelenthet közművekkel zsúfolt területeken.

További információ a Vitép járdalapokról: https://terkodepo.hu/termekkategoria/jardalap/

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top