Otthonok és Kertek

Álomkert saját kezűleg

„Konkrét dátumot nem tudok említeni, mikor is kezdődött nálam a növények szeretete, de tudom, hogy még gyerek voltam. Elég apró fiúcskaként a nagymamámtól elcsentem egy kis hajtást, elültettem, és csodás növényke nevelkedett belőle. Így kezdődött minden…

Anno a nagymamám volt a nagy kert- és növényrajongó. Szerintem tőle örökölhettem az érdeklődést, tőle lestem el a kertművelés minden csínját-bínját. Persze annak idején máshogy néztek ki, és mást jelentettek a kertek. Körülbelül 12 évvel ezelőtt ismét életem fontos részévé vált a növények iránti szeretet. Ekkor kezdtem el átalakítani a családi házunk körüli udvart és kertet.

Azt hiszem, talán 2004-ben építettem egy kis dombot, azaz egy nagyobb földkupacot, majd növények kerültek bele. Szép lett. Ezt látva, évről évre mindig kiötlöttem valamit, 2007-ben megépült az első kis tavacska halakkal és tavi növényekkel. A szomszédok a csodájára jártak, ami, valljuk meg, nagyon jó érzés volt.

Két évre rá épült a nagyobb tó híddal, csobogókkal, újabb halakkal és természetesen vízinövényekkel. Ez már egy nagyobb projekt volt, hiszen 3 hónapig dolgoztunk rajta. Ebben az időben tört be az internet világa az én életembe is. A kertészkedéssel foglalkozó oldalakon és fórumokon megismertem sok-sok embert Szerbia és Magyarország, valamint Szlovákia területéről is, sokukkal barátság alakult ki. A mai világban nagy szó, hogy nem csak netes ismeretség, hanem személyes barátság is összeköt velük!

A nagyobb munkálatok mellett természetesen a gyors és látványos változások is végigkísérték napjaimat: rengeteg virág, növény került a kertembe, közülük nem kevés ismerőseimnek, barátaimnak köszönhetően. Persze vásároltam is sokfélét, ami megtetszett, megvettem, valamint kirándulások, nyaralások alkalmával is sikerült néhány szépségre szert tennem.

Némelyik nyaralásomon már-már beteges méretet öltöttek a növényvadászatok…

A növények környezetét igyekeztem változatos kulisszává alakítani.

A tavak mellett építettem csobogót, teraszt, kiülőt, hintát, hidat, sőt még egy külön „napozót” is a kaktuszoknak.

Évről évre mindig kiötlök valamit, amivel szebbé tehetem a környezetemet.

Mostanában nagy rajongója lettem a mediterrán növényeknek, tehát sok szépséget szereztem-vettem.

Többek között a nagy kedvencek a bougainvillea, citromfa, a banánfák különböző fajtái, fikusz, guava szamóca plumbágo (ólomvirág), agavék, cassia, és persze sorolhatnám tovább.

Megemlítem még a tavirózsákat, melyeket számos színben és fajtában sikerült beszereznem már – ők is nagy büszkeségeim.

Márciustól, amint beköszönt a jó idő, hónapról hónapra más és más arca van a kertnek. Ahogy a tavasz nyárba fordul, majd a nyár őszbe, mindig más virág, növény burjánzik, nyílik és virul. Minden hónapban mást látok zöld birodalmamban, és én imádom ezt a sokoldalúságot, ezt a változatosságot!

Távollétemben édesapám – „szigorú” tanácsaimat és utasításaimat követve – szorgosan felügyeli, ápolgatja, locsolgatja a kerti növényeket, hogy az összkép mindig rendben legyen. Eddig nem derült ki, de én Szegeden élek és dolgozom, ám a kertem Szabadkán (Vajdaságban) található. Hétvégenként, vagy amikor csak időm engedi, megyek és teszem a dolgom, hogy a kert „tökéletes” legyen, és örömmel időzhessek benne barátaimmal, családommal! Ez a kert számomra a megnyugvás a feltöltődés helyszíne.

… így néz ki MOST a kertecském. Hiszen egy kert sosincs kész! Amíg tehetem, szépítem és építem tovább és még tovább!

Halász Róbert,
Szabadka, Ludas”

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top