Otthonok és Kertek

Amit Neked is tudnod kell a búvárszivattyúkról

Egy szépen karbantartott kertnek sok pozitívuma van, hiszen amellett, hogy esztétikus látványt nyújt, még a zöldségek, gyümölcsök termesztésére is lehetőséget ad. Ugyanakkor nem árt odafigyelni néhány dologra annak érdekében, hogy a növényeknek megfelelő vízellátást biztosítsunk.

Az öntözéshez kiváló megoldást kínálnak a búvárszivattyúk, amiknek a használatával számos probléma kiküszöbölhető. Nézzük, mi mindent érdemes tudni róluk!

Milyen előnyei vannak a búvárszivattyúknak? 

A búvárszivattyút más néven merülőszivattyúnak is szokás nevezni, aminek az a magyarázata, hogy működés közben teljesen lemerül a víz alá. Ez lényegében nem más, mint egy hermetikusan lezárt eszköz, ami a szivattyútesthez csatlakoztatott motorral rendelkezik.

Az egyik legnagyobb pozitívuma, hogy a lemerülés miatt elkerülhető a kavitáció kialakulása. Ez egy fizikai jelenség, ami akkor jön létre, amikor a nyomás csökkenése miatt az anyag folyadék fázisból gáz fázisba megy át, és gőzbuborékok alakulnak ki.

A legtöbb hagyományos szivattyútípussal ellentétben, a búvárszivattyúk nem szívják a vizet, hanem a felszínre nyomják. Emiatt pedig nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nagyobb vízhozam érhető el a használatukkal.

Mikor és milyen célra szoktak búvárszivattyút használni? 

Ezt a típust nemcsak merülőszivattyúnak, hanem csőkút szivattyúnak is nevezzük, ami utal arra, hogy mikor érdemes használni. Az alkalmazása akkor a legeredményesebb, ha a vizet egy ásott kútból szeretnénk a felszínre hozni függetlenül attól, hogy ezzel pontosan mi a célunk.

A búvárszivattyúkkal felhozott vizet ugyanis nagyon sokoldalúan használhatjuk fel. Alkalmas például arra, hogy öntözzük vele a kertben elültetett növényeket, de ha arra van igényünk, akkor ivóvízként is szolgálhat. Természetesen ez utóbbira csak abban az esetben van lehetőség, ha a megfelelő szűrőrendszert használjuk hozzá.

Akár házi vízműt is létre tudunk hozni velük, ha tárolóval (másnéven pufferrel) is felszereljük őket. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy kikapcsolt állapotban is tudjanak vizet szolgáltatni.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top