Otthonok és Kertek

Árvavirág, tavaszika, gyócsé. Mit szimbolizál a hóvirág?

A hóvirág latin neve Galanthus nivalis, jelentése hófehér tejvirág.

Több elnevezése él a népnyelvben, a legismertebbek: árvavirág, tavaszika, gyócsé. Védett növény, tilos leszakítani. Eszmei értéke 10 ezer forint.

A hóvirág 2005-ben került a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé. Védetté nyilvánítására azért volt szükség, mert természetes élőhelyükön tömeges méreteket öltött a hóvirághagymák kitermelése. Kertünkben nevelhetjük. Értékes gyógynövény, de a hagymái mérgezőek.

A hóvirág szimbolikája

A hóvirág a tavasz első virága, a reményt és a tisztaságot szimbolizálja. A görög mitológiában Iónhoz, a Danaidák ősanyjához társították. A keresztény kultúrkörben Szűz Mária tisztaságát jelképezi.

A legenda szerint a Paradicsomból kiűzött emberpár a hóvirágok látványából merített vigaszt.

A hóvirág üzenete

„Örülj a jelennek és a jövőnek! A múlt szomorú emlékeinek ne engedj helyet a szívedben!”

A hóvirág legendája

Amikor az Isten a Földet teremtette, először hóval borított be mindent, de a hó túl színtelen volt, ezért a hó elindult színt keresni magának. Kérte a virágokat, hogy adjanak neki színt, ám kérését egyik virág sem teljesítette.  A hóvirág azonban megsajnálta.

– Ha annyira tetszik a kabátom, a tiéd lehet – monda. Így lett fehér a hó, és ezért a hóvirág az egyetlen télen virágzó növény.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top