Otthonok és Kertek

Az energiatermelő épületeké a jövő

Valódi rezsicsökkentők: a passzívházak bizonyítottak. Ingyenes rendezvények ősszel.

A passzívház nem feltétlenül drága, s az sem állítható ma már, hogy lassan térül meg. Átgondolt és hozzáértő tervezéssel, kivitelezéssel kihozható egy hagyományos újépítés árából.

Ahogy passzívházra, úgy nem passzívház minőségű épületre is lehet persze átlagon felül költeni. Egy passzívház nem feltétlenül ormótlan kockaforma, bár kétségtelen, hogy a tervezésnél törekedni kell az egyszerű, kompakt tömegalakításra, a felesleges kiugrások, beugrások mellőzésére, a jó A/V (lehűlő felület/térfogat) arányra. Az új lakóépületek elkockulása nem passzívházas sajátosság; általános trend, minimalista, újmodern irányzat az építészetben. Magastetős, hagyományos formálású passzívházakra is jócskán akad példa – Magyarországon is.
Passzívház Budapesten. Tervező: Zéróenergiás Tervezés Kft.

Ablakot is lehet nyitni, bár felesleges, a szellőztető berendezés folyamatosan friss, szűrt levegővel látja el az épületet. S aki passzívházban él, általában ezt szereti a legjobban, az alacsony energiafogyasztáson kívül. Harapni lehet a friss levegőt. A rendkívüli finomságú szűrők az allergéneket is kiszűrik.
Passzívház-technológiával létesült óvoda Budapest 13. kerületében. Tervező: Archikon Kft.

A passzívházak is fejlődnek – a cél egyre inkább az energiatermelés

Az 1992-ben Németországban bevezetett eredeti Classic kategória mellett 2015-ben új terminus technikusként megjelentek a Passive House Premium és Passive House Plus szabványok. Már nem az energiafogyasztás alacsony szinten tartása a cél, hanem az energiatermelés – és ezek az épületek megújuló forrásokkal kiváló teljesítményre képesek. Nem túlzás azt állítani, hogy valódi rezsicsökkentést passzívházakkal, passzívház-szintű épületfelújításokkal lehetne elérni. (Az építési hajlandóságot célzott támogatással növelni.)

A 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet értelmében 2021-től minden új épületnél, 2019. január 1-jétől minden új középületnél teljesíteni kell a közel nulla energiaigényt. 2018. január 1-től pedig az ún. költségoptimalizált szintet. (Az 5-ös melléklet a költségoptimalizált szintet, a 6-os melléklet pedig a közel nulla energiaigényt taglalja.) Mindkét követelmény könnyen teljesíthető passzívházzal-alapelvek alkalmazásával: tripla üvegezésű nyílászárókkal, vastag hőszigeteléssel, beépített szellőztetőrendszerrel. Ám ettől még nem lesz passzívház az épület, csak – ahogy szakmai körökben nevezik – alacsonyenergiás. Egy passzívháznál ennél is tovább kell lépni: hőhídmentesen, légtömören kell építeni, optimalizált naphő hasznosítással, hatékony gépészettel és kiváló ablakokkal. Ugyanis például a tripla üvegezés önmagában nem elegendő; megfelelő távtartókat is alkalmazni kell, az üvegezésnek jól kell hasznosítania a naphő nyereséget, továbbá hőhídmentesen, légtömören kell beépíteni az ablakot. (Többek között ezeket a fontos szakmai fogásokat lehet elsajátítani a 2011-ben bevezetett, hiánypótló Minősített Passzívház Képzésen.)
Sasadi passzívház. Tervező: Hegedűs Attila
Budapesti passzívház. Tervező: Hegedűs Attila (Holnapház)

Ingyenesen látogatható őszi passzívházas programok

Novemberben hagyományosan több passzívházas program várja az érdeklődőket – szakmabelieket és civileket egyaránt. November 24-én a budapesti Francia Intézet ad otthont a Környezetvédelmi Hónap programsorozat keretén belül a VII. Passzívházak és Energiahatékony Épületek c. konferenciának a Passzívház Magyarország Egyesület (PHM) közreműködésével, november első hétvégéjén pedig passzívházakat lehet meglátogatni Európa számos országában, köztük Magyarország több településén. 2011 óta minden évben látogathatók megépült, működő vagy kivitelezés alatt álló magyar passzívházak a PHM szervezésében. A konferencia weboldala: www.passzivhazkonf.hu

Aki szeretne tájékozódni passzívház témában, érdekli, hogy milyen passzívházak épültek világszerte, megnézné a pontos műszaki adatokkal, nagyon jó adatbázis áll rendelkezésre. A passivhausprojekte.de webcímen elérhető Passive House Database több mint 4100 passzívházat mutat be a világból. Az adatbázis a 1992 óta megvalósult minősített passzívházakról csak szűk keresztmetszetet ad, a lista koránt sem teljes, jelenleg ez a leghitelesebb passzívház adatbázis. Nem kizárólag darmstadti Passzívház Intézet által minősített passzívházak kerülhetnek fel (ezek automatikusan bekerülnek), hanem tervezők által hitelesített projektek is.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top