Otthonok és Kertek

Bemutatkozik az új KWL EC 170 W központi hővisszanyerős szellőztető

Van egy jó hírünk: A családi házas környezetben gyakorlatilag már elterjedtnek mondható, kiforrott megbízható hővisszanyerős szellőztetési technológia, a társasházak lakásaira is adaptálhatóak.

Az egyetlen sarkalatos pont a megfelelő készülékméret és –teljesítmény. A társasházakban az aranyáron vett alapterületből nem szeretnénk semmit feláldozni, ezért a kompakt kialakítású készülékek előnyösek. A Helios német gyártó legújabb fejlesztése is pont ezt az alkalmazást célozta meg. A Helios KWL EC 170 W névre hallgató berendezése gyakorlatilag a ma épített társasházi lakások 95 %-át lefedi teljesítményével, 35-110 m2 alapterületű lakásokhoz javasolja a gyártó az alkalmazását.


A készülék 100 % frisslevegővel dolgozik, azaz elszívott levegő nem keveredik a befújt levegővel. Az egyik legfontosabb tulajdonsága – a készülék szíve – a beépített, nagyfelületű, lemezes, kereszt-ellenáramú hőcserélő. Ez az egység gondoskodik, hogy a hőenergia ne vesszen kárba, hatásfoka akár 90 % fölé is mehet. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a szellőztetett levegőt még a téli hidegben sem kell külön fűteni, mert az elhasznált levegőből visszanyert hőtől kellően felmelegszik. A hőcserélés így tulajdonképpen passzív, vagyis külön energiánkba nem kerül, mindössze a levegőt kell mozgatnunk. Ezt a két energiatakarékos, csendes ventilátor végzi, 0-100 % szabályozhatósággal, és igen alacsony 2×36 W maximális fogyasztási értékkel. Mivel a légáramokat összefogjuk, és a kezünkben tartjuk, lehetőség van annak szűrésére is, így a gépben lévő szűrők segítségével még a külső levegőnél is tisztábbat kapunk a lakásunkba. Szériakivitelben mindegyik Helios készülék finompor szűréssel ellátott, opcionálisan pollenszűrő, újabban pedig aktívszenes szűrő is rendelhető egyes típusokhoz.

Működéséhez hozzátartozik a beépített, automatikus bypass funkció, ami nyári estéken lehet hasznos, amikor – az ilyenkor nem hasznos – hőcsere nélkül tudja átszellőztetni a szobákat. Természetesen a nyári freecooling üzemmód is lehetséges, azaz a hőcserélő a „hideget” is vissza tudja nyerni az elszívott légáramból, ezzel csökkentve a befújt levegő hőmérsékletét.
Alapterület igénye a készüléknek nincs, falra szerelhető, vagy akár előtétfalas szerelésekbe teljesen be is süllyeszthető – a szűrőcseréhez az előlap hozzáférhetőségének megtartásával. Célszerűen WC-be, fürdőbe esetleg kamrahelyiségbe helyezhető el.


A fejlesztés a készülék vastagságának további csökkentésén túl, tetten érhető a megerősített belső szigetelésen, illetve az átdolgozott szűrőcserélési koncepción. A Helios KWL EC 170 W készülékeken már nem kell a teljes előlapot levenni a szűrőcseréhez, elegendő egy kis mágneses fedelet leakasztani és máris hozzáférhetők a tömített nyílásban található szűrők. Természetesen a nyílás úgy lett méretezve, hogy kihúzáskor ne söpörje a készülékbe az esetlegesen a szűrő tetején előforduló szennyeződést. Az automatikus fagyvédelem mellé opcionálisan rendelhető a folyamatos üzem érdekében a készülékbe építhető fagyvédelmi előfűtő, illetve a télen előforduló kiszáradást mérséklő entalpia hőcserélős változat (ET jelölés) is elérhető, amely a pára egy részét is képes visszanyerni.

A készülék szériakivitelben tartalmazza az innovatív easyControls beépített webszerveres vezérlést, hálózati elérhetőséggel és webböngészős kezeléssel. Épületautomatika számára szintén tartalmaz az alapkivitel modbus/TCP vagy 0-10V vezérlési lehetőséget. Az easyControls kiegészíthető opcionálisan a levegőminőség érzékelőkkel, így az optimális szellőztetést automatikus üzemmel biztosíthatjuk, amelyhez a belső levegő minőségét meghatározó páratartalom, CO2 és kevert gáz (VOC) érzékelők állnak rendelkezésre. Érzékelő fajtánként akár 8 darab, azaz összesen 24 db csatlakoztatható.


A Helios KWL EC 170 W készüléke kitűnő választás kisebb családi házak szellőztetésére, de kialakítása, kompakt mérete, csendessége kimondottan alkalmassá teszi a társasházak lakásaiban történő alkalmazásra.

Kovács István
műszaki vezető
okleveles gépészmérnökWeb: www.helios.hu
Tel.: +36 (1) 425 3288
Kamleithner Budapest Kft. – A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top