Otthonok és Kertek

Beszélnünk kell! – Az egyedi kanapékról!

Sokan nem tudják, hogy nem csak a lakótér és munkatér egészét lehet a saját arcunkra és igényeinkre formálni, de még sok esetben a bútorainkat is. Persze, utóbbi nem mindig egyszerű, de rengeteg bútorbolt információs tábláin lehet olvasni: „Ülőgarnitúráinkat már egyedi igények szerint is elkészítjük” – De mit jelent ez? Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy „ó, ezen mi ilyen nagy szám, én is kitudom választani, hogy most kétszemélyes vagy háromszemélyes legyen…”

Pedig, közel sem erről van szó. Amikor ilyet olvasunk egy bútorboltban jó eséllyel arról van szó, hogy nem csak méretbeli, de teljesen egyéni igényeket is ki tudnak elégíteni. Ha ilyennel találkozol egy vásárlás előtt, akkor most adok pár tippet neked, hogy miket érdemes (és lehetséges) módosítani!

Első teljesen nyilvánvaló: méretek. Milyen mély legyen, milyen magas háttámlával, karfás vagy szabadon álló szélek legyenek, illetve az ülőmélységének méretei. Nyilván, ha ez a kanapé ágyazható, akkor érdemes oda figyelni arra is, hogy az ágyazás miatt módosulhat a mélységének és magasságának mérete, illetve javasolt megnézni, hogy kihúzott, – azaz ágyazott – állapotban mennyi helyet foglal.

Második: Anyaghasználat. Ez már kevésbé nyilvánvaló, de természetesen ebbe is beleszólhatsz. Ha a süppedősebb matracokat kedveled, akkor kedved szerint választhatsz egy ilyen kitöltő anyagot. Ha szeretnéd, ha keményebb legyen, esetleg speciális kérésed is lenne, hogy mondjuk, tartsa a hátgerinced – azaz ergonómiai igényeid lenne – ezt is kitudják szolgálni. Minden boltban különböző lehetőségek vannak, pont úgy, mint kárpit anyagból, de biztos vagyok benne, hogy minden eladó el tud majd látni hasznos tanácsokkal.

Harmadik és ez kapcsolódik a második ponthoz is: Kárpitanyag. Ez a lehetőség nyilván köztudottabb, mint az előző, viszont szerintem itt az igény lehetőségek nem mindig egyértelműek. Például: szeretnéd gyorsan tisztántartani, ezért „aquaclean” anyagot fognak ajánlani. Viszont, mi van akkor ha, te mondjuk izzadósabb vagy? Nyilván, ezt nem mondod el, mert azt hiszed, hogy ez olyan infó ami teljesen érdektelen (és még ciki is lehet erről beszélni) – pedig ez nagyon fontos infó, pont úgy mint az is, hogy mennyi időt töltesz a kanapén, mire és hányan használják és még az is, hogy egész évben mennyit éri napfény.

Bizony, ezekből az információkból tevődik össze a számodra a tökéletes kárpitanyag. Ez egyáltalán nem nagyzolás, mert hidd el, ha ezeket leegyezteted vásárlásnál évekkel tudod növelni a kárpit élettartalmát, arról nem is beszélve, hogy számodra is komfortosabb lesz.

Negyedik: a dizájn. A teljesen egyedileg elkészített bútoroknál már ezt is tudod módosítani. Ha inkább illene a nappalid miliőjébe egy filigránabb, karcsú fémlábas modell, akkor bátran jelezheted, hogy ilyesmit szeretnél. Ha mondjuk robusztusabb, kevésbé légies modellnél éreznéd biztonságban magad, akkor ezt is bátran jelezheted. Ha éppen az aktuális év stílusdivatjához ragaszkodsz, azt is választhatod.

Ide kapcsolom az ötödiknek szánt pontot is: Ez a sokszínű válaszlehetőség vonatkozik a bútor szerkezetére is, csak ezt azért nem emeltem ki külön pontnak, mert nyilván a bútor formája határozza ezt meg, vagy éppen fordítva.

Ne legyen a kanapéd kompromisszumos megoldás. Sőt, ha lehetőséged van rá, se a bútoraid, se az otthonod ne legyen az. Mielőtt vásárolni mennél, írd össze ezeket a pontokat és ennek megfelelően gondold át az igényeidet – így konkrét elképzelésekkel fogsz majd érkezni a boltba, könnyebb lesz választani és könnyebb lesz válaszolni is az eladó kérdéseire, aki a válaszokból a számodra tökéletes, személyre szabott ülőgarnitúrát fogja neked ajánlani!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top