Otthonok és Kertek

Betörésvédelem – évszaktól függetlenül figyeljünk!

Új trükkök nem léteznek, hullámokban hol eltűnik, hol visszaköszön egy-egy régi betöréses módszer. Fontos, hogy évszaktól függetlenül figyeljünk, ne adjunk lehetőséget a besurranóknak, és védelmünk érdekében mindig szakembertől kérjünk segítséget – mondja Steiner Attila, a budapesti Polgárőr Szövetség alelnöke, akit többek közt arról is kérdeztünk, hogy mennyire gyakori a garázsajtón keresztüli betörések száma, mi mindenre figyeljünk így az ősz beköszöntével.

„A garázsajtó komoly veszélyforrás főleg, ha nem egy minőségi ajtóról van szó, és nincs megfelelő védelemmel ellátva. Rajta keresztül közvetlenül be lehet jutni a házba, illetve a zárt garázsajtó mögött nyugodtan fel lehet feszíteni egy egyébként gyenge minőségű beltéri ajtót. Elektronikus és mechanikus védelemre van szükség, illetve ezek kombinációjára. A minőségi bejárati ajtó csak egy része a biztonság megteremtésének, a nyílászárókra is oda kell figyelni. Hevederzárat sem mindegy, hogy milyen ajtóra szerelünk fel. Ahogy a mondás is tartja – betörő előtt nincsen zár, de útját állhatjuk, ha az ajtóra, nyílászáróra nem sajnáljuk a pénzt, mindkettőből a minőségit választjuk, és ezeket szakemberrel szereltetjük be.” – fogalmazott Steiner Attila.

A statisztikai adatok szerint kevesebb a betörések száma, mint 10 évvel ezelőtt, de sajnos még mindig előfordulnak besurranásos esetek. A leggyakoribb módszer az ajtóbefeszítés, vagy a hengerzár törése. De úgynevezett „hot-pont” az erkélyajtó, vagy a mellékhelyiségek nyitva hagyott kisméretű ablakai. „Az a legfontosabb, hogy mindig mindent gondosan zárjunk, iktassunk ki minden lehetséges veszélyforrást. A szomszédok is sokat segíthetnek főleg, ha hosszabb időre elutazunk, de a postaláda rendszeresen ürítve van, az már jelzésértékű a betörő számára.” – mondja a szakember.

A Hörmann alumínium bejárati ajtók a legmagasabb biztonsági igényeknek is megfelelnek, és magas hőszigetelési értékeikkel még az energia megtakarításhoz is hozzájárulnak. Az alumíniumajtók ugyanakkor sok tekintetben felülmúlják a műanyag vagy faajtókat. Olyan előnyeik vannak, mint például: kiváló hangszigetelés; nagy stabilitás, és nincs szükség az átfestésükre. Még évek múltán is úgy néznek ki, mintha újak lennének. Felszereltség és dizájn tekintetében a választás széles, mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő ajtót. Sőt, majdnem valamennyi ajtómotívum választható opcionálisan üvegezéssel és egyedi színbevonattal is. Oldalvilágítók és / vagy felülvilágítók szintén elérhetők.

A kiváló hőszigetelésű ThermoSafe alumínium házbejárati ajtó 73 mm vastag ajtólapja, és az alapkivitelhez adott 5-pontos biztonsági zár révén nemcsak energia takarítható meg, hanem betörés és zaj ellen is védett lesz a lakás.

A ThermoCarbon alumínium házbejárati ajtólapja 100 mm vastag, a szárnyprofil pedig szénszállal erősített. Ezáltal a ThermoCarbon ajtók leginkább a passzív házakhoz ideálisak! A 9 ponton záródó zárnak köszönhetően a ThermoCarbon ajtó biztonság tekintetében a legmagasabb kategóriát képviseli.

Mindkét ajtó pántoldala is jobban védett a kiemelés ellen, és opcionálisan kaphatók betörésgátló RC kivitelben is, a még nagyobb biztonság érdekében. Az ajtók hőszigetelt üvegének külső és belső oldalán 8 mm vastag, ragasztott üveg (VSG) szolgálja a maximális biztonságot. Így egy esetleges töréskor az üvegszilánkok egyben maradnak a belső oldali fóliához tapadva, semmilyen sérülést sem okoznak. Ezen túlmenően a VSG betét nagyfokú betörésgátlást biztosít, mert megnehezíti az ajtón való benyúlást. A fokozottan szigetelt, hőhíd-mentes éltömítés (meleg él) igen jó hőszigetelést nyújt, ez valós energia-megtakarítást és magas hanggátlást biztosít.

A ThermoPlus és ThermoPro acél ajtók szintén széles motívumválasztékban kaphatók. Ezekhez az esztétikus, kedvező árú ajtókhoz alapkivitelként jár a biztonságot nyújtó több pontos reteszelés, kiváló hőszigetelésüknek köszönhetően pedig energiát takarítanak meg. A ThermoPlus ajtóknál a pántoldal egy végigfutó biztonsági léccel van biztosítva, így a pántoldal egy lehetséges kiemelés ellen jobban védve van.

Biztonsági pluszként sok ThermoPro ajtómotívum és az összes ThermoPlus házbejárati ajtó (még az oldal- és felülvilágítóval rendelkezők is) opcionálisan rendelhetők RC 2 betörésgátló biztonsági felszereltséggel.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top