Otthonok és Kertek

Bézs szín a lakberendezésben: hogyan választhatod ki a tökéletes árnyalatot

A sáfrányként is ismert krókusz kora tavasszal nyíló haA bézs egy klasszikus színné vált, ma már szinte minden lakberendezési stílusban viszontláthatjuk. Néha hihetetlen népszerűséget ér el, máskor éppen ellenkezőleg, unalmasnak, egyhangúnak tartják.gymagumós évelő növény, a fagyok elmúltával előbújik, és gyönyörű élénk – sárga, fehér, lila – színekben pompázik.

Alapvetően egy sokoldalúan használható, remek szín, viszont a lényeg, hogy a projektnek legjobban megfelelő bézs árnyalatot válasszuk – nézzük meg, hogyan.

Döntsük el, hogy a színválasztással milyen érzelmeket akarunk kelteni

Legyen az enteriőr kényelmes és meleg vagy visszafogott és elegáns? Ezen múlik, hogy meleg vagy hűvös árnyalatok közül érdemes-e választani. Legyünk óvatosak, ne kizárólag a gyártó színmintái alapján válasszunk (ez minden festékszínre igaz). A legfontosabb szempont amit figyelembe kell vennünk, az a helyiség megvilágítása – a színek másképpen mutatnak természetes és mesterséges fényben. Ráadásul, ha az ablakok északi tájolásúak, a színek hűvösebbnek fognak tűnni, ha délre néznek, akkor ellenkezőleg, melegebbek és intenzívebbek lesznek.

Dolgozz hangulattáblával (moodboard)

A bézsről általában mindenkinek egy világosbarna szín jut eszébe, de a festékgyárak hatalmas választékban kínálják a bézs különböző árnyalatait – a sötétbarnától egészen a majdnem fehér, homokszínig. Ahhoz, hogy a nekünk legjobban megfelelőt válasszuk, meg kell vizsgálnunk, hogyan passzol a többi színhez és textúrához. Készítsünk hangulattáblát, egy kollázst textil- és padlómintákból, bútoraink, kiegészítőink színeiből amik a szobában lesznek és próbáljunk ki ehhez különböző bézs variációkat.

Vegyük figyelembe a szoba méretét

A pasztellszínek néha egészen másképp mutatnak nagy és kis felületen alkalmazva. Például egy meleg bézs rózsaszínes árnyalatot mutathat, egy hidegebb bézs pedig elmehet a szürke árnyalatok irányába.

A bézst kombináljuk helyesen más színekkel

Egy monokróm enteriőr bézsben kifejezetten érdekes lehet, ha mindent jól csinálunk. Több bézs színt, anyagot és textúrát kombinálva látványos teret alkothatunk.

Ha úgy érezzük, hogy a monokróm színpaletta nem nekünk való, megpróbálhatjuk a bézst visszafogott, tompább pinkkel, levendulával, sötétzölddel párosítani. Mivel a bézs egy természetes szín, tökéletesen passzol a zöld és barna egyéb természetes árnyalataival. A kiegészítő színek lehetnek élénkek – pl. kék, melegebb pink, citromsárga.

Nyitókép: Klas Sjöberg

Forrás: lakbermagazin.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top