Otthonok és Kertek

Biokertek nyáron

Akár akarjuk, akár nem a háború szele megérint mindegyikünket.

Bátorság az öngondoskodás bármilyen lehetőségét kihagyni! Ezek egyike a saját kertünk. A válság érezhető változásokat okoz a mi életünkben is. Az élelmiszerárak már most kezdenek elszabadulni,.

Minden háborús időszakban felértékelődik a konyhakertek szerepe, aminek sok oka van:

Legfőbb, hogy mindig „kéznél van”. Bármilyen ellátási zavar tompítható, ha van otthon friss zöldség-gyümölcs. Alapélelmiszerek (liszt, olaj, cukor, stb.) biztosan lesznek és ezeket fel is lehet halmozni, a gond a szállítási láncok problémáiból adódhat, amely elsősorban a friss élelmiszerekre lehet hatással.

Minél jobban kialakított kertünk van, annál könnyebb megvalósítani a biológiai növényvédelmet és a fenntartható gazdálkodást. Ehhez kellenek az odavaló növények és az ökoszisztémát segítő elrendezések, megoldások, melyeket megpróbálunk átadni minél többeknek 

Jól látható, hogy intenzíven változik az éghajlatunk, melyhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. Ez egy nagyon sokrétű feladat, amelyhez hozzátartozik a vetésidők rugalmas alakítása.

Ilyenkor nyár elején még vethetők a késő tavaszi zöldségek, sőt már a melegkedvelő paprikák, paradicsomok, vagy tökfélék is helybe vethetők.

Mindenképpen fészekbe és kettesével vessük ezeket a fajtákat.

Az extrém száraz tavasz után szinte berobbantak a levéltetvek a kertekbe. A száraz időjárás kedvez minden kártevő rovar szaporodásának, ezért a biokertészeknek is a növényvédelem kerül a fókuszba, mi azonban ezt másképpen csináljuk…

A levéltetvek különböző fajai az esetek többségében csak egy, vagy néhány növényhez kötődnek és általában más kezelést igényelnek.

Az egyik legcsúnyább látványt a cseresznyefák fekete levéltetvei nyújtják május-júniusban, mégis ezek a legártalmatlanabb. Kissé legyengítik ugyan a fákat, de kiheverik és nem nagyon visznek át betegségeket, mivel őshonos fajok, ezért természetes táplálékai a katicáknak. Ha ilyenkor megfigyeljük, akkor a cseresznyefákon találjuk a legtöbb katica lárvát és bábot.

Aki elég türelmes, az akár meg is várhatja, hogy június végén maguktól tűnjenek el a fákról.

Léteznek olyan őshonos levéltetű fajok, mint például a zöld őszibarack levéltetű, vagy a rózsa levéltetű, amelyek egész évben a tápnövényen vannak, ezért tetűmágnesként segíthetik a kertben tartani a kétpettyes katicákat, az élő szervezetes biológiai növényvédelem legfontosabb eszközeit.

Természetesen speciális szereink is léteznek ellenük, például a narancsolajos készítmények, vagy csalánkivonat koncentrátum.

Az új, inváziós fajok, mint például a kajszibarack levéltetű, amely miatt idén szinte minden kajszi és szilva levele borzalmasan mini és deformálódott komoly fenyegetést jelentenek a gyümölcsfáknak. El is pusztulhatnak, ha nem kezeljük a helyzetet, ilyenkor speciális növényi kivonatból készült biológiai szereket használunk.

Immár az almák „kukacosságát” okozó almamolyok ellen is tudunk hasznos rovart alkalmazni. Lepkehernyók elleni petefürkészek kihelyezésével megoldható ez a probléma.

Indul a dió burokfúró légy elleni harc. 3 éve folynak kutatások a probléma bio megoldására. Már kialakítottuk a komplex technológiát, amely hamarosan bárki számára elérhető lesz.

Itt az ideje a palánták kiültetésének. Előtte azonban készítsük elő a talajt. Ha paradicsom és paprika előtt, előző évben is ugyanaz volt az ágyásban, akkor öntözzük be a talajt gombaölő gombával, hogy az áttelelő gombás betegségeket megelőzzük.

Érdemes az ágyást szépen elgereblyézni egy-két nappal az ültetés előtt, hogy meglássuk ha esetleg lótücsök járna arra. Ha észrevesszük, ne fogjuk meg, ne öljük meg hanem kezeljük ez speciális hasznos fonalféreg készítménnyel a talajt. Ezt csak be kell öntözni a járatokba, ahol megfertőződik és továbbadja a környék összes lótücskének, így több évre megszabadulhatunk a problémától!

Egyre nagyobb gondot okoznak az egész országban a csucsorfélék vírusai. Tavaly már karantén kórokozó (Bronzfoltosság vírus) is megjelent a kiskertekben.

Legyünk óvatosak az ellenőrizetlen vetőmagokkal, palántákkal, akkor is ha puszta jóindulatból, ajándékba kapjuk. Nagy ára lehet egy ilyen ajándéknak!

A vírusok két helyről támadnak. Az egyik a palántanevelő. Mivel a vírusok átviteléhez általában szívókártevők kellenek, ezért a fóliasátrakban, üvegházakban elszaporodott tripszek, atkák és tetvek nagy veszélyt jelentenek a palántákra.

A másik a szabadföldön kirajzó levéltetvek, amelyek a gyümölcsfákról repülnek át lágyszárúakra. Ezek ellen sárga ragadós lapokkal védekezhetünk, melyeket 1-2 hétig közvetlenül a növények fölé kell kihelyezni.

Amennyiben fertőzést észlelünk, távolítsuk el a beteg növényeket, a többit pedig kezeljük olyan vírusellenes bio készítményekkel, mint például a tej.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top