Otthonok és Kertek

Chesterfield – a kanapé stílus, amit illik a helyén kezelni

A sáfrányként is ismert krókusz kora tavasszal nyíló hagymagumós évelő növény, a fagyok elmúltával előbújik, és gyönyörű élénk – sárga, fehér, lila – színekben pompázik.

Chesterfield bútorokra jellemző, hogy formavilága és anyaghasználata nagyon markáns és karakteres, emellett szerkezete annyira robosztus, hogy a szoba legbiztosabb pontja lesz. Egyszerűen, annyira tekintélyes, hogy minden más kiegészítő csupán eltörpülő adaléka lesz az enteriőrnek. A színpad az Övé – és ezt senki nem veheti el tőle. Ma már több textiltípussal is elérhető akár bársony kárpittal is választhatjuk, de maradhatunk az autentikus bőr kárpitnál is. Szerény véleményem szerint, ez pont az a bútor, ami szinte minden kárpitanyaggal jól mutat.

Leggyakrabban munkahelyi enteriőrben találkozhatunk vele, egyrészt a bútor feltételez egyfajta stabil egzisztenciát, ami az üzleti elétben sokesetben egy nonverbális jelzés is lehet, másrészt kellő odafigyelés és ápolás mellett a bőr kárpit évtizedeken át csodásan terül végig a szerkezeten. Tény, hogy ennek a bútortípusnak a kárpitja a legsérülékenyebb pontja, így ha erre oda figyelünk, akár egy hosszútávú befektetésként is gondolhatunk rá. Nyilván, a kevesebb használat minden bútortípusnak kedvez, ezért is közkedvelt különböző irodákban, kisebb tárgyalókban a Chesterfield ülőgarnitúra.

Élettérbe helyezve, kevés az a felhasználó, aki kisebb gyermek(ek) mellé ruház be egy ilyen darabba. A bútor amúgy teljesen gyerekbarát, csupán érdemes fokozottabban odafigyelni rá, ápolni annak érdekében, ha sokáig élvezni szeretnénk. A bútor éles karatere természetes magában hordozhatná azt is, hogy nem olyan könnyedén lehet párosítani különböző lakberendezés stílusokkal, pedig meglepően jól alkalmazkodik.

Könnyíthetünk a mogorva stabilitáson, ha egy bohém vagy egy retró enteriőrbe helyezzük el. Itt igazi harmóniában is részünk lehet, mert a földhözragadt – a szó legszebb értelmében – Chesterfield nagyon szépen ki fogja egyensúlyozni a légies, vibráló stílusokat. Ha egy borongós de karakteres stílusban helyeznénk el, mint például a Japán lakberendezési stílus vagy a Loft stílus, akkor a teret megbontva kicsit lazítja az enteriőr teljes képét és hangulatát.

A Minimál és a Klasszikus stílusban is elég egyedi képet lehet ezzel a bútordarabbal kialakítani. A Minimál egyszerű, átlátható jegyeit kicsit megbontja, üde színfolt és formavilág lehet a mértani pontossággal kiszerkesztett térben, ahol  . A Klasszikus stílus stukkós világában, ahol az ornamentikus formavilág burjánzóan fonja át a teljes enteriőr képét a Chesterfield kanapé élét veszi a sokszor élesnek is érezhető klasszicista jegyeknek.

Persze, ebben segítségünkre lehet egy hozzáértő kéz is, de szerencsére kis inspirálódás után, mindenki képes kiválasztani az otthonába legjobban illő Chesterfield bútordarabot. Figyelem! Ez a bútor biztosan a helyiség éke lesz, ne is próbáljuk ezt tőle elvenni!  

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top