Otthonok és Kertek

Dzsungelhangulat a lakásban

Tervezd meg otthonod növénydekorációját! Közérzetjavító, légtisztító szobanövények.

Ha növényekkel veszed körül magad, észrevétlenül is jobban érzed magad. A növények feldobják a legsivárabb helyiségeket is, vonzzák a tekintetet, nyugtatólag hatnak ránk, tisztítják a levegőt, praktikus hasznuk is van, hisz kitölthetők – dekorálhatók – velük az üres terek. Formabontó, kreatív megoldásokban is gondolkodhatunk, ha növényekről van szó, s ebben nem feltétlenül kell a minimalizmus elvét követni, okos növényválasztással valóságos oázis, dzsungelhangulat teremthető városi környezetben. Rengeteg szobanövény van, melyek leveleikkel, különleges formájukkal hívják fel magukra a figyelmet, ezek közül mutatunk be néhányat a növényajánlóban.A szobanövények elhelyezése, elrendezése, csoportosítása egyszerre tudomány és művészet.

Hogyan kezdj hozzá?

Nézz körül minden helyiségben, kifejezetten azt felmérve, hogy hova tudnál növényeket tenni! Növényeket a lakás bármelyik helyiségében elhelyezhetsz, ha van elég természetes fény, megfelelő a hőmérséklet, a levegő nedvességtartalma, s persze kész vagy rendszeresen, fajtaigényüknek megfelelően gondozni őket.

Sokan a növényeket díszítőelemként használják fel, és oda helyezik őket, ahol a leghatásosabbak. Így sok esetben nem sokáig élnek, mert ne mindig adottak a fejlődési feltételek.

Vedd szemügyre alaposan, hogy milyenek a helyiség adottságai, a három legfontosabb szempont a természetes a fény, a levegő páratartalma, az állandó hőmérséklet (pár Celsius-fokos ingadozások elfogadhatók). A negyedik szempont a növény vízigénye: gondold végig azt is, mennyi időt tudsz a növények gondozására, locsolására szánni! Sok szobanövény a huzatra és a helyváltoztatásra is érzékeny, feltétlenül tájékozódj az adott növény jellemzőiről, mielőtt otthonodba kerül.

Szerezz be növényeket, helyiségről helyiségre haladj – tervezd meg a növénydekorációt! A spontán beszerzésekkel sem feltétlenül fogsz mellé, de érdemes tudatosan tervezni. Családtagoktól, ismerősöktől is kérhetsz növényeket, tőosztással, gyökereztetéssel, dugványozással sok szobanövény szaporítható. Csereberében is gondolkodhatsz (a Facebookon több tematikus csoportot találsz).

Szerezz be virágtartókat, kaspókat, de igyekezz követni egyedi megoldásokat, hisz a virágtartó is látványos dekorációs elem, sokat ronthat, vagy ellenkezőleg: javíthat az összképen. A virágtartó formája, színe, anyaga passzoljon a növényhez, és harmonizáljon a helyiség stílusával is. Legyél kreatív: a régi, szépséghibás cserepek festéssel felújíthatók, a műanyag kaspó pedig sokféleképpen elrejthető, a vízigényes növények esetében a felesleges víz elvezetéséről, alátétről gondoskodnod kell. Hogy milyen edénybe kerüljön a növény, azt a gyökérzet mérete, valamint a növény alkata határozza meg.

A hasonló igényű növényeket – szukkulenseket, kaktuszokat – csoportosíthatod egy nagyobb virágtartóban, edényben, ládában is.

Ötletek

Növényajánló

Babér (Laurus nobilis), Buzogányfa (Beaucarnea recurvata), Fésűvirág (Ctenanthe pilosa), Nematantusz (Nematanthus gregarius), Rákvirág (Aglaonema commmutatum), Afelandra (Aphelandra squarrosa), Flamingóvirág (Anthurium andreanum), Madárfészek páfrány (Asplenium nidus), Kukoricavirág (Aspidistra elatior), Brassaia actinophylla, Gyompálma (Chamaedorea elegans), Gyertyavirág (Ceropegia woodii), Zöldike (Chlorophytum comosum), Cikász (Cycas revoluta), Buzogányvirág (Dieffenbachia maculata), Levélkaktusz (Epiphyllum hibridek), Párfányok, Szobafikusz (Ficus elastica), Szemölcsliliom (Haworthia margaritifera), Kenciapálma (Howea belmoreana), Viaszvirág (Hoya carnosa), Kínai legyezőpálma (Livistona chinensis), Kúszó Filodendron (Philodendron scandens), Filodendron – Könnyezőpálma (Monstera deliciosa), Fügekaktusz (Opuntia microdasys), Kenciapálma (Howea belmoreana), Gyompálma (Chamaedorea elegans), Márványlevél (Peperomia argyreia), Pellea (Pellea rotundifolia), Datolyapálma (Phoenix canareiensis), Édesgyökerű páfrány (Polypodium aureum), Krasszula (Crassula ovata), Varjúháj (Sedum lineare), Pénzlevelű pilea (Pilea Peperomioides), Óriás pálmalilium (Yucca elephantipes), Oszlopkaktusz (Cereus peruvianus), Törpekaktusz (Chamaecereus sylvestri), Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top