Otthonok és Kertek

Egész nyáron virágzó balkonnövények

Üdítő látványt nyújtanak a virágos balkonok, az ablakpárkányokon különféle színekben pompázó dísznövények, a növényekkel tarkított teraszok, mégis – főleg a betonvadonnak is nevezett nagyvárosokban – rácsodálkozunk, ha ilyennel találkozunk. Ha megfelelő növényt választunk, egész nyáron gyönyörködhetünk a virágaikban, rendszeres locsolásuk pedig inkább örömteli elfoglaltság, mint fáradságos munka.

Törökszegfű – fény- és vízigényes növény, földjét mindig tartsuk nedvesen, érdemes hasonlóan nagy vízigényű virágok mellé ültetni.

A verbéna a legnépszerűbb, változatos színű, folyamatosan virágzó balkonnövény. Csüngő és álló változat is beszerezhető. Előbbit felfüggeszthető virágkaspóba ültessük – gyorsan nő, szépen elterül. Napos helyre tegyük. Rendszeres öntözést igényel, de nem szereti a pangó vizet.

Fukszia

A fukszia virágföldje legyen tápanyagban, humuszban gazdag és jó vízáteresztő képességű. Rendszeresen tűzhetünk a földjébe táprudakat, vagy adjunk neki tápoldatot. Nagy vízigényű – fontos, hogy ne száradjon ki a talaja, ugyanakkor a túlöntözéssel is vigyázni kell – a cserépben pangó vizet mindig távolítsuk el az edényből. A fukszia színpompás csüngő virágai terméskezdeménnyé fejlődnek, melyek nem különösebben esztétikusak, ezért, ha inkább a virágzásban szeretnénk gyönyörködni, az elnyílott virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényről. Rendszeresen metsszük  – meghálálja!

A kék lobélia is egész nyáron virágzik. Jól viseli a nyári kánikulát, de rendszeres öntözést igényel. A vízhiányra szinte azonnal reagál, fonnyadni kezd, de ha időben vizet kap, gyorsan regenerálódik. Ha jól érzi magát, kisebb bokorrá fejlődik.

A porcsinrózsa színpompás, őszig virágzó növény, ha megfelelő körülmények között tartjuk, szétterül a balkonládában. Jól tűri a szárazságot.

A bársonyvirág, közismertebb nevén büdöske őszig virágzik. Nem igényel sok gondozást: heti egy-két öntözéssel beéri. Kertbe is érdemes ültetni a zöldségek közé, mert elűzi a fonalférgeket, és más kártevőket.

A tőről szaporítható muskátli közkedvelt nyári balkonnövény, késő őszig nyílik, fehér, rózsaszín, piros virágokat hoz. Az álló és futó muskátli egyaránt éke a terasznak, balkonnak, ablakpárkánynak. A futómuskátli vízigénye nagyobb, az álló muskátli megelégszik 2-3 napi öntözéssel is, viszonylag jól tűri a szárazságot. A pangó vizet nem bírja, nem szabad túlöntözni.

Balkonparadicsomot is gondozhatunk a balkonon, teraszon. Sárga és piros változatot egymás mellé is ültethetjük, ne túl szorosan, mivel a növekedése erőteljes.

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top