Otthonok és Kertek

Egy kis tavasz: az aranysárga sáfrány lakásban is nevelhető

A sáfrányként is ismert krókusz kora tavasszal nyíló hagymagumós évelő növény, a fagyok elmúltával előbújik, és gyönyörű élénk – sárga, fehér, lila – színekben pompázik.

A kertben hosszabb ideig gyönyörködhetünk a virágaiban; edényben is hajtathatunk krókuszt, virágüzletekben is beszerezhető, tavaszi hangulatot hoznak a lakásba.

A kerti dísznövényként használt sárga virágú krókuszok az aranysáfrány, míg a fehér és lila virágúak a kerti sáfrány nemesített fajtái. Nem tűrik a vizes területeket, a laza talajt kedvelik. A hagymagumókat a tavaszi virágzáshoz ősszel célszerű elültetni 10-12 centi mélyre, kb. 10 centi távolságra egymástól. A beültetett területet célszerű lombozattal betakarni, de ne tegyünk rá túl vastag és nehéz takarót, mert nehezen bújnak ki. Ha megfelelőek az életkörülményei, a virágok rövid időn belül elszaporodnak.

A hagymagumókat zárt helyen is hajtathatjuk, a laza szerkezetű folyami homokkal kevert komposztföldet kedveli. A lakás hűvös, fűtetlen helyén tartsuk, amíg a hajtások nem jelennek meg. A kifejlődött virágok érzékenyek a túlöntözésre. Zárt helyen néhány nap alatt elvirágzik. A hagymagumókat ne dobjuk ki, előkészített talajba ültessük ki!

 Forrás: Eletszepitok

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top