Otthonok és Kertek

Egy szibériai hadifogoly öröksége

Az első csemetekertet Pagony Károly, a korabeli Zichy-birtok erdőtisztje létesítette Surdon 1921-ben, miután hazatért az orosz hadifogságból.

Erdészkollégái által a fenyők szerelemeseként emlegetett Pagony szibériai hadifogsága idején számos magot összegyűjtött, és azokat a kabátja bélésébe varrva menekített haza, így segítette az egzóta, azaz nem őshonos, más kontinensről vagy klímaövből behozott és termesztésbe vont fajok nevelését a Surdi Csemetekertben.

A legidősebb fákat 1927-ben telepítette a kertbe. A méretes fenyőket földlabdásan forgalmazta, mivel a surdi kötött agyagtalaj erre kiválóan alkalmas volt. Hamar országos hírnévre tett szert a csemetekert. A második világháború után 1945-ig Pagony a Surdi Erdőgondnokság vezetője volt. A Surdi Csemetekertben 1946-ban 77 fajt vettek leltárba, vagyis a „fenyők szerelmese” kétségkívül úttörőmunkát végzett itt. Az első csemetekert a régi ásott kút körül (részben a mai templomkert helyén) foglalt helyet, s csak a későbbi bővítések után került oda, ahol ma a kert legidősebb fasorai találhatók.

Surd 1950-ben került közigazgatásilag Somogyból Zala megyéhez, rá öt évre kezdte meg az egykori Dél-Zalai Erdőgazdaság a kert felújítását, s ekkortól indult el a díszfaiskolai forgalom is. (Ha nincs a második világháború, akkor az 1930-as években szerzett országos hírnevet nem veszíti el a kert.) A hatvanas években újfent fejlődésnek indult a 2,3 hektáros csemetekert, új hidegágyak létesültek, üvegház épült, majd ez tovább folytatódott a következő évtizedben is: öntözőhálózatot építettek, fóliaházakat létesítettek. Az évek múlásával a kert területe is nőtt, a 80-as években már 13,7 hektáron gazdálkodtak. A kert 1992-ben 138 féle fenyő, 35 féle cserje fajjal rendelkezett.

Napjainkban díszfaiskolaként működik, erdészeti célra nem nevel facsemetét. A 13,7 hektáros területen elsősorban fenyőféléket termelnek, valamint lombos díszcserjét – 110-120 féle fajból. Olyan ritkaságok is előfordulnak, mint a korallberkenye vagy a japán fenyőfélék.

Fotók: Filák Attila, Steyer Edina


További információ:
ZALAERDŐ Zrt. – Erdőgazdálkodási Osztály
8800 Nagykanizsa, Múzeum tér 6.
Telefon: +3693500214; +36304742025
E-mail: erdogazdalkodas@zalaerdo.hu
Surdi Díszfaiskola
8856 Surd, Kossuth u. 48/a
Telefon: +36304742028
E-mail: csemetekert.surd@zalaerdo.hu
www.zalaerdo.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top