Otthonok és Kertek

Egyszerre könnyed és rusztikus Görög villa

A Mykonos szigetén álló régi villa rusztikusan elnagyolt, fehérre meszelt falai, szárazon rakott terméskő mellvédjei, fényt szűrő sásból kötött árnyékolói már messziről hívogatják a megpihenni vágyó vendéget.

A belső terekben ugyanazok az anyagok, fakó színek fogadnak, mint odakint, szinte időn és téren kívül kerülünk, csak a végtelen nyugalom fon körül.

A görög enteriőrökre jellemzően fehérre meszeltek a falak, fehér a deszkázott mennyezet, a csiszolt beton és világos csiszolt mészkő padló remek összképet teremt.

A bútorok durván ácsolt fából vannak, színük már szép, érett barna, fehér lenvászon párnák teszik lággyá, kényelmessé őket. Fonott vesszőből készültek a lámpabúrák és a kissé keleties hatású kényelmes, óriás támlájú karosszékek. Megnyugtató látványt adnak a natúr színű, fonott sás szőnyegek, melyek vöröses, kézzel szőtt gyapjúszőnyegekkel váltakoznak.

A mediterrán napot külső fa ablaktáblákkal lehet „kiszorítani” a térből, miközben lenvászonból szőtt függöny lágyítja a fényt.

A hálóban a baldachinos ágy 21. századi reinkarnációját látjuk, itt is lebbenő, fehér tüllfüggönnyel.

Nagyon autentikus a fürdő, ahol kád és zuhany mellett épített pulton álló mosdót találunk. A mosdópult fölött rusztikus barna fagerenda fut végig a falon, ez a szép megoldás kissé megtöri a fehér egyeduralmát a térben.

Kedvenceim a vendégfogadó hátsó falára szerelt, kiszuperált zsalugáterek. Karaktert adnak a háznak, így már a belépéskor szembesülhet mindenki az egyszerűség, természetesség, értékmegőrzés szemléletével.

A kert látványosságához kétség sem férhet. Nyers fa bútorok, szőttes párnák, vesszőárnyékolók, függőágyak bukkannak fel az olajfák árnyékában, a kristálytiszta vízű medence körül.

Akinek van nyaralója, elleshet néhány remek ötletet, akinek nincs, irány Görögország, a mediterrán nap, szél, tenger…

Szöveg: Matus Kati

Fotó: Uniq Hotels / Mykonos

Ez a cikk megjelent az Otthonok és Kertek Magazin 2021. június-júliusi lapszámában!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top