Otthonok és Kertek

Elindult a budapesti napelemtérkép

Budapest főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor nyitotta meg a tegnapi sajtótájékoztatót, ahol a főváros háztetőiről készült napelemtérképet mutatták be.

Ámon Ada főosztályvezető (Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztály) a Budapest Nappal Hajtva projekt keretében részletesen bemutatta a mai naptól is elérhető, ingyenes alkalmazást, ami a főváros napelem fejlesztését segíti. A főváros kiemelt célja a háztartások környezetbarát energiamegtakarításának elérése, amiben kifejezetten támaszkodnak a megújuló energiaforrásokra.

A napelemtérkép többek között a Lechner tudásközpont adatbázisát felhasználva több, mint 300 ezer objektumot jelenít meg. A város felett készített 3D-felvételekkel az alkalmazás egy felszínmodellt használ, ami a napos órák adataival, egy látványos, hőtérkép jellegű képpel segíti a felhasználókat.

A térkép nemcsak képeket, hanem adatokat is tartalmaz, ahol épületenként egy kattintással megadja, hogy mennyi a napelem potenciál és azonnal megjeleníti, hogy mekkora fogyasztást lehet az adott ingatlanra telepíthető napelemekkel elérni.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a projekt szakmai partnereként nem csak a végfelhasználóknak, de még a napelem kivitelezéssel foglalkozó szakembereknek is jó szívvel ajánlja a térképet.
A budapesti napelemtérkép szerint 5000 MW szolár kapacitás is elérhető. A térképet online, díjmentesen kipróbálhatják az érdeklődők:

Napelemtérkép

A napelem térképet bővebben egy elő bemutatóval a Rezsikonferncián, Budapesten, 2022. Szeptember 21-én minden résztvevő megtekintheti és kipróbálhatja. A Rezsikonferenciára itt lehet jelentkezni: www.media12.hu/rezsikonferencia

Címlapkép: pixabay

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top