Otthonok és Kertek

Eredeti SANIPUMP darálós wc?

Biztos benne? A termékhamisítás a fogyasztók megtévesztésének klasszikus eszköze

Az SFA nagyvállalat több, mint 60 éve gyárt prémium minőségű darálós wc készülékeket. Ezt a terméket ők találták föl, élen járnak a kutatás-fejlesztésben, innovációban.

A cég egyik termékének márkaneve a SANIPUMP. A nevet 2005-ben védjegy oltalom alá helyezték.

A kiváló minőség hamar ismerté tette világszerte a márkanevet.

A márkaismertségét és elismertségét kihasználva pár éve Magyarországon is megjelent egy ugyanilyen nevű darálós wc készülék. Ez azonban nem a kiváló minőségű SFA termék, hanem kínai utánzat.

A készülékekhez felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége persze messze elmarad az eredeti terméktől. A Gyártó a HOMAC LTD. Kína.

Ezeket a kínai készülékeket itt Magyarországon átcsomagolják és felmatricázzák és már kész is az eredeti SANIPUMP darálós wc készülék.

Csakhogy a fogyasztó azt hiszi, hogy egy kiváló minőségű, hosszú élettartamú prémium készüléket vett meg. A származási hely nincs feltüntetve sehol. Kérdésünkre az egyik barkács áruházban azt mondták, hogy olasz termék. Egy webáruház pedig magyarként árulja.


Megtévesztő márkanevek, silány minőségű utánzatok. A SANIPUMP esetében még arra sem vették a fáradtságot, hogy egy betűt fel-, vagy kicseréljenek. Egy az egyben az eredeti nevével árulnak kínai utánzatot.

De ennek is megvan a maga logikája. Így biztosan nem utánzat, gondolja a vásárló.

Ezután jön a mester csavar.

A forgalomba hozó cég a honlapján azt állítja, hogy az övé az eredeti és az ő termékét hamisítják. Ez is a megtévesztés része.

Hogy is van ez?

Alapítok egy céget, mondjuk FANTA Hungária Kft. néven, azután elkezdek olcsó kínai sárga cukros löttyöt importálni és azt állítom, hogy az enyém az eredeti, és a Coca-Cola meg csak hamisítja a én FANTA nevű üdítőmet?

Egyértelmű, hogy egy jól bevezetett márkanév mögött rengeteg befektetés, marketing munka és nem utolsó sorban kiváló minőségű termék áll.

Egy ilyen trükkel ma Magyarországon azonban mégiscsak sikerül bármit eladni.

Miért veszélyes ez?

Természetesen az SFA céget nem csak anyagi kár éri, de romlik a márkába vetett bizalom is, amikor ezek a készülékek a vártnál sokkal hamarabb tönkre mennek, de a legnagyobb baj a biztonsággal van. Ne felejtsük el, hogy itt víz és áram találkozik.


Egy olcsó, tömeggyártott kínai készülék nem esik át olyan minőség és biztonsági ellenőrzésen, mint egy európai gyártó terméke.

Beszereztünk egy ilyen kínai készüléket és több érintésvédelmi hiányosságot is tapasztaltunk. Olyan kapcsoló bekötéssel találkoztunk, ahol a vezeték nem volt vízmentesen szigetelve, mindössze egy zsugorcső rámelegítve és gyorskötözővel összefogva. Mondhatnánk, hogy akinek így is jó, ám legyen, de itt akár az életével is játszik, aki megveszi. Fürdőszobában elhelyezve, magas páratartalom és fröccsenő víz esetén biztos recept az áramütésre.

A készülék ugyan rendelkezik CE minősítéssel, de azt nem árt tudni, hogy ez, mint minden hasonló tucat termék egy mintadarab után kapja meg. Amit a TÜV bevizsgál az mindig egy minőségi anyagból gyártott, rendesen összeszerelt vizsgadarab. Ezt küldik el. Azután megkapja a minősítést és kezdődhet a tömeggyártás. Olcsó alapanyagból, gyorsan. Mert így, és csak is így éri meg, így lehet olcsón gyártani.

Önnek is megéri.

Megkerestük a kínai gyártót, mint lehetséges vásárlók és árajánlatuk alapján egy ilyen termék 58 USD. Ez kb. 16.000 Ft. Ennyiből még Kínában sem lehet minőségi készüléket gyártani. Az, hogy ezt nálunk 70-100 ezer Ft. közötti összegért adják, lehet, hogy a megtévesztés része, mert ha drága egy termék, akkor a vásárló azt feltételezi, hogy az jó is.

De az is lehet, hogy egy zseniális üzleti terv a több, mint 500 %-os haszon.

Mi ebből a tanulság?

Vigyázz magyar, megint átvernek!

Írta: Dudás Zoltán

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top