Otthonok és Kertek

Ezekre figyeljen, mielőtt teraszt épít

Egy új terasz kialakítása előtt érdemes alaposan tájékozódni a témában, mielőtt belevágunk a munkába, hogy sokáig élvezhessük a teraszunk kényelmét. Megbízható és tapasztalt szakembert nem mindig egyszerű találni, ezért célszerű szétnézni az interneten, és több megoldás, illetve kivitelező közül kiválasztani a megfelelőt. Honnan tudhatjuk azonban, hogy jó döntést hoztunk-e?

A Deceuninck szakemberei 5 tanáccsal segítenek az opciók összehasonlításában.

1. Milyen felületre építhető a terasz?

A megadott árak leggyakrabban sík betonaljzatra való installálást feltételeznek. Amennyiben viszont kavicságyon, esetleg vízszigetelt rétegen szeretnénk a teraszt kialakítani, az alaphoz való rögzítés nem jöhet szóba. Kérdezzük meg a kivitelezőt, hogy vannak-e megoldásai arra a felületre, amivel mi rendelkezünk. A Twinson teraszok például alumínium-alapszerkezettel akár egyenetlen felületen vagy – önhordó szerkezetként – a tetőn is állhatnak.

2.A viszonteladó tudja minősítésekkel igazolni a feltüntetett minőségi tulajdonságokat?

A polietilén összetevős kompozitok teherhordó képessége alacsonyabb, mint a PVC-t tartalmazóké. Minél kisebb a teherbírás, annál kevesebb helyet lehet kihagyni a párnafák között, ami növeli a költségeket. A Twinson teraszok terhelhetősége négyzetméterenként 1400 kilogramm, és a tartószerkezet elemeit 50 centiméterenként rögzítik.

Az anyag egyben a víztaszítást is garantálja, nem árt azonban megkérdezni a forgalmazót, hogyan reagálnak a lapok a klóros vagy sós vízre, és mennyi vizet szívnak magukba. Ezeket a jellemzőket mind fel kell tüntetni a specifikációk között. A tűzállóságot tesztekkel is bizonyítani kell. A Twinson Character Massive teraszburkolati rendszerek Broof t1 minősítéssel rendelkeznek, azaz nem gyúlékonyak, így lapostetőre vagy erkélyre is installálhatók.

Mindezeken kívül a csúszásgátló kialakítás is fontos szempont. Teraszok esetében a minimum R10-es, de inkább R12-vel jelölt, maximális csúszásmentesség az elvárt, amely nedves körülmények között is biztonságos használatot tesz lehetővé.

3.Hogyan zajlik az összeszerelés?

Érdemes megkérdezni a kivitelezőt, hogy rendelkezik-e bizonyítvánnyal a gyártó által elvárt szakszerű installáláshoz szükséges képzésről. Ha a kivitelezés hibásan történik például abból eredően, hogy a megadott előírásokat nem követték, a gyártói jótállás érvényét veszti.

4.Hogyan tartható tisztán a terasz?

A fa-műanyag kompozitok egyik legnagyobb előnye a könnyű karbantarthatóság. Elegendő magasnyomású mosóval vagy egy kerti slaggal lemosni őket. Előbbinél mindig a lapos sugarú fúvókát használja! Felületi kezelésre (pl. csiszolásra, festésre vagy lakkozásra) egyáltalán nincs szükség. A Twinson teraszburkolatok rendkívül ellenállók, így bevonat nélkül is megőrzik minőségüket.

5.Mennyire környezetbarát az anyag?

A Twinson teraszburkolatok 100 százalékban újrahasznosíthatók. A teraszlapok gyártásához kizárólag PEFC-tanúsított erdőből származó fenyőből készült fűrészport használnak.

www.deceuninck.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top