Otthonok és Kertek

Farmház NEW YORKBAN

Ez a „saltbox” stílusú amerikai ház annyira bájos és tökéletes, amennyire egy organikus és valódi mai otthon csak lehet.  A ház valahol New York állam felső részén, egy lankás farmon található, és érdemes a figyelmünkre. Jöjjenek velem, fedezzük fel együtt ezt a New York-i farmházat.

Az egész ház úgy tökéletes, ahogy van! A dimbes-dombos tájjal, a pedánsan nyírt gyeppel, a tavacskával s benne a ház fehérlő tükörképével…

A New York állam vidéki részein található farmépületekre jellemző a „saltbox” (sótartó) stílus. Ezek olyan jellegzetes formájú házak, melyek, bár látszólag egyformák kívülről, belülről nagyon is mások. Fából van itt minden, kívül is és belül is. Ez a kellemes organikusság végigvonul az egész enteriőrön, és a ház minden zugába elkísér minket. Tér az pedig van bőven.

A házba lépőt a szokásos farmházelőszoba fogadja, annak minden – elmaradhatatlan – elemével. Kopásálló, nagy padlólapok adják az alapot, amit a falhoz rögzített előszobafogas tesz tökéletessé. Van hely mindennek, és akár le is lehet ülni cipő- vagy csizmahúzáskor. A hófehér szín egyszerűséget kölcsönöz, ugyanakkor nagyon elegáns és tiszta. Az innen nyíló mosdóban az előszobai padló fut tovább, egységbe foglalva ezzel a teret. Felette a vidéki házakban megszokott hófehér faburkolat, de csak 1,20-ig, mert magasabban már a tapétának van a helye. És micsoda pompás tapéta! Egy régi komód lett mosdóvá átalakítva, gránitlappal a felszínén, süllyesztett mosdóval, illetve egy falikúttal együtt kelt új életre, és vált a mosdó fókuszává. Gyönyörű darab, praktikus és minden ízében kihasználható.

NAPPALI

Modern, kortárs ülőbútorok. Méretesek, süppedősek, strapabírók. A falon faszobrok katonás sora, óriási cseppkőtál az asztalon.

Maga az épület egy kb. 1200 négyzetméteres modern farmház, amiben a tradíciók az eklektikus stílusnak adnak randevút. Ráadásul hétvégi házról van szó, tehát nem is állandó otthon. Ezt a berendezése némileg tükrözi is. Bár minden megvan benne, amire a mai kor emberének szüksége lehet, mégis puritánul és tradicionális rendben. Semmi nincs túl díszítve. Cserébe viszont minden színes. Ahogy a tervezést levezénylő, kreatív direktor, Susana Simonpietri elmesélte:

„A hagyományostól eltérő designt és színhasználatot maga az ügyfél kérte. Csodálatos érzés volt egy olyan fiatal családdal dolgozni, amelynek tagjai nemcsak elfogadták tanácsaimat, ötleteimet, de maguk is nyitottan álltak mindenhez. Támogatták a bátrabb minták és színek használatát. Úgyhogy a végeredményt nagymértékben önmaguknak is köszönhetik, mi csak a jó irányba tereltük őket.”

GYEREKSZOBA

Zebracsíkos falak határozzák meg a fiatalos hangulatot, a sötétkék és piros tökéletes kiegészítő szín. A szarvasfej meghökkenti a belépőt.

Ha már a színeknél tartunk: meleg fa és natúr gerendák adják az alapot, mindez tiszta, hófehér háttérrel. Ebbe a nyugodt, organikus csendbe robbannak bele a színek. Legyen az egy mintás szőnyeg, egy smaragdzöld vagy meggyvörös mosdószekrény, korallpiros étkezőszékek, de akár csak egyszerűen odadobott, kanapén fekvő, csíkos takaró. A bútorzatot többségében tradicionális darabok alkotják, egy-egy modern bútorral kiegészítve és abszolút kényelemre tervezve. Minden felszín nagy kopásállóságú, strapabíró anyagból van.

„Végül is – mondja a designer – ez egy hétvégi ház, amiben mindenkinek egyformán kell tudnia lazítani.”

És ez volt az a vezérlőelv, ami Simonpietrit elég nagy szabadsággal ruházta fel, aminek a végeredménye bőven kielégíti az egyre növekvő család igényeit. A házban 5 hálószoba, 5 fürdőszoba, 3 mosdó található, és egy külön szárny a vendéglakosztálynak. Van hát hely bőségesen, ami színezhető. A lényeg, hogy az otthon sugározza azt az energiát, amit a benne lakók karaktere sugall, és amiben az örökmozgó kicsik is benne értendők.

A konyha tágas és világos, egyik falát végig ablakok borítják. A rengeteg fény mellett már csak a tér rengetegebb. Óriási pultfelszín, egy komplett konyhasziget bárszékekkel, és a faliszekrényekben minden elfér (csak elékezzünk rá, melyikbe is tettük az adott tárgyat legutóbb). A szürkéskékre festett szekrények kellemes, vidékies hangulatot adnak a konyhának, ennek nyújt ellenpontot a sziget a bárszékekkel, ami modernséget lop bele. Hasonló kontrasztot jelent az étkezőben az óriási, 14 személyes étkezőasztal modern, egyenes vonalvezetésű fatömbje és az őt fenyegetően körbeülő piros étkezőszékek csapata. A barna gerendáktól és a falon lévő régi péklapátok miatt egy kicsit „skanzenes” érzés járja át a házat, de ez itt, a vidéki Amerikán nem meglepő, pláne egy weekend házban.

Azért, hogy a ház enteriőrjének stílusa egységes lehessen, meg kellett határozni pár alapszínt, ami végigvonul a tereken, egységes hátteret adva minden más színfoltnak. Így lett kiválasztva a barnák és feketék különböző erőssége, a zölddel, szürkével és pirossal mint alapszínnel együtt. Más színek, mint például a sárga, a kék, a pink a gyerekszobában, csak óvatosan és mértékkel jelennek meg. Így elkerülhető a zűrzavar, és megmarad a vizuális egység.

„Gyakran megkérdezem magamtól – mondja Simonpietri –, hogy az az enteriőr, amit elképzeltem az adott szobába, vajon beleillik-e a ház egészébe. És ha a válasz nem, akkor tudom, hogy valamit elrontottam.”

De itt most nem rontott el semmit, sőt! Nagyon is odafigyelt a részletekre, például a vendégszoba ágyának fejvége ugyanazt a mintát mutatja, amit a fürdőszobai padlóburkolaté. A hálószobák egyike majdnem monokróm, csak némi sárga szín dobja fel a hangulatot. A másikban zebracsíkos tapéta adja a hátteret. A gyerekszoba falát pedig egyenesen egy kockásfüzet lapjaival tapétázták. Nagyon bátor és merész döntések sora, de megérte. Annyira egyéni és szerethető lett ez a ház, látszik, hogy nemcsak a tervező tette bele szívét-lelkét, de a tulajdonosok is nagyon együttműködők és döntésképesek voltak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a bátor rizikóvállalás, a merész döntések bejöttek. Ez a farmház méltó példa arra, hogy igenis lehet modern, ámde tradicionális egy enteriőr, miközben maximálisan funkcionalista és minden ízében kényelemre törekvő.  Egy biztos, Susana Simonpietri és csapata olyan hétvégi házat, sőt valódi otthont hozott össze, ami messze nem átlagos, és a New York-i „saltbox” házak egyformaságán valóban messze túlmutat.

FÜRDŐSZOBA

Minden fürdőszoba más, csak a padló azonos. Így hangulatban is eltérnek egymástól, nem is tudom, hirtelen melyiket választanám.

További fotók a cikk galériájában!

Szöveg: Dr. Németh Gábor

Tervező: Susana Simonpietri

Ez a lakásbemutató megjelent az Otthonok és Kertek Magazin 2021 április-májusi lapszámában!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top