Otthonok és Kertek

Fehér fagyöngy

Lombos fák téli ékszere. Értékes gyógynövény, de a bogyója mérgező!

Fagyöngy alatt csókolózni karácsonykor jót jelent, szerencsét hoz a pároknak a következő évre, legalábbis az angolszász hiedelem szerint. A fehér fagyöngy (Viscum album) késő ősszel, télen mutatkozik meg teljes pompájában, részben emiatt kitüntetett eleme a karácsonyi dekorációnak; asztali csokorként, koszorúba kötve vagy ajtófélfán fellógatva egyaránt jól mutat. A fehér fagyöngyöt bőrszerű, hosszúkás levelei és apró opálos álbogyói teszik különlegessé.A fagyöngy lombhullató fákon – öreg gyümölcsfákon, nyárfán, akácfán, hársfán stb. – élő félélősködő cserje. A fák ágain 60-100 centi átmérőjű gömbölyű bokrot képez. Magasabb fákról ezért meglehetősen munkás leszedni. Ősztől tavaszig gyűjthető.

Levelei nyúlt tojás alakúak, termése borsónyi. Az érett álbogyó opálos fehér színű, húsos ragadós nedvű.

A fehér fagyöngy fél centinél vékonyabb leveles szárrészeit használják gyógynövényként.A leveles szárrészek összetétele aszerint változik, hogy a fa milyen fán élősködik. A legértékesebb az almafáról gyűjtött fagyöngy, de gyógyászati célra alkalmas a jegenyefenyőről, nyírfáról vagy kőrisfáról származó fagyöngy is. A legkevésbé használható gyógycélokra a hársról, diófáról, juharfáról, fűzről, nyárfáról begyűjtött növény.

Gyógyhatásai
Serkenti a szívműködést, beállítja a vérnyomást, rendszeres fogyasztása alacsony és magas vérnyomás szabályozásához is hatásos, gátolja az érelmeszesedést, vérzéscsillapító, görcsoldó és immunerősítő. Enyhíti a változókori tüneteket, megszünteti az izzadást, a hőhullámokat, a menstruációs görcsöket is csillapítja.

Teaként fogyasztjuk: 2, 5 deci forró vízben 2-4 kávéskanál szárított szárrészt áztassunk 1-2 percig.

Fagyöngy készítmények fogyasztása előtt konzultáljunk a háziorvosunkkal – csak orvosi előírás szerint alkalmazzuk!
A bogyók veszélyes hatóanyagokat tartalmaznak, erre szülőként különösen figyeljünk!

Forrás: Életszépítők

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top