Otthonok és Kertek

Felújítod a lakásod vagy újat veszel? Ezt az 5 hibát mindenképpen kerüld el

Miután megvetted a lakásod, a pillanatnyi izgalom után rögtön egy dilemmával szembesülsz, mégpedig hogy mi legyen a következő lépés? Valójában tudod, mi a következő teendő – felújítás és berendezés. De rögtön aggályok merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet elkerülni a hibákat az elrendezés során. Nem lehet olyan baklövéseket elkövetni, amelyeket aztán több éven keresztül nézel majd. Az alábbiakban bemutatunk 5 fő hibát a belsőépítészetben, amelyeket érdemes elkerülni.

1. számú hiba a belsőépítészetben – A felújítás csak egy próbálkozás…

Legtöbben ismerjük azt a mondást, miszerint „az első házat az ellenségünknek, a másodikat a barátunknak, a harmadikat pedig saját magunknak építjük.” Erősen ajánljuk e helyett inkább ezt a megközelítést: „a saját lakás elsősorban nekem való, mert ez lesz a saját négy sarkom.” A napod kezdete vagy befejezése attól függ, hogyan rendezed be a lakást, és hány hibát követsz el az elrendezés során. Nincs rosszabb, mint a vonakodás hogy állandóan vissza kell térni az elbaltázott négy fal közé. És amint azt a kényszerű, koronavírus okozta elszigeteltség legutóbbi ideje megmutatta, ennek a saját saroknak időnként fel kell cserélnie vagy magában kell foglalnia az egész világot. Győződj meg tehát arról, hogy egyedi, biztonságos és minden tekintetben jól érzed magad benne.

2. számú hiba a belsőépítészetben – Színes szédülés, vagyis a lakás olyan, mint egy kaméleon

A belső tér színeinek kiválasztásakor ellenőrizd, hogy mit jelképeznek, és melyik helyiségre alkalmasak. A lakásnak nem kell csak szürkének és fehérnek lennie. A színektől nem szabad félni, de óvatosan és tudatosan kell használni őket. Ne feledd, hogy a túl intenzív falak nem biztos, hogy jól működnek, különösen, ha stimuláló színt ad a hálószobának, amely a kikapcsolódás és a nyugalom helyszíne. A színek befolyásolják az érzelmeket, a döntéshozatalt, a jólétet és az energiát. Böngéssz a katalógusokban, inspirációkban, és nézd meg, mihez illenek a színek.  Ha félsz a határozott színektől, vagy szereted a visszafogott alapot, játssz kiegészítőkkel. A színt különböző módon lehet becsempészni, és ez kiegészítők formájában gyakrabban változtatható meg. Ki tudja, mit fogsz szeretni egy hónap, vagy két év múlva. A színek lehetnek erősek, energikusak, visszafogottak, pasztellek és vegyesek, csak meg kell találnod a tiédet. A bútorok, például a szekrényajtók, vagy a komód illetve a könyvespolc is színezhetők.

3. számú hiba a belsőépítészetben – Olyan a lakás, mint egy magazinból kivágott kép

A lakás gyakran olyan hely, amelyet meg akarsz mutatni barátaidnak. Saját terek berendezése során ne kövesd vakon az interneten vagy a bútorkatalógusokban látott rendelkezéseket. Ne azt válaszd, ami csak tetszik, vagy ami csak naprakész, hanem olyat ami praktikus és hasznos is a számodra. Ne hagyd, hogy a lakás csak egy másolat legyen, hanem fejezze ki a te saját szenvedélyeidet és mindennapjaidat is. Alkalmazd őket a napi rituáléidhoz, és hagyj teret az esetles változásokra. Amennyiben szeretsz filmeket nézni, hozz létre egy egyedi sarkot az otthoni mozinak. Ha lustálkodó reggeleket szeretnél tölteni az ágyban, válaszd a lehető legnagyobb ágyat. A lakásnak nem kell minden szempontból tökéletesnek lennie, mert egyikünk sem az. Tökéletesnek kell lennie a te számodra, ahol jól kell érezned magad. A trendek változnak, és soha nem kell pontosan lépést tartani velük. De miért kell ezt így látnod? A mindennapi közérzeted sokkal fontosabb, mint amit az interneten vagy a Pinteresten írnak vagy mutatnak a sajtóban. Gondold át, milyen légkört szeretsz, milyen stílus áll a legközelebb hozzád, mit tehetsz valójában abban a közegben, amely a rendelkezésedre áll. És ha nem tudsz meghatározni egy stílust, hallgass magadra és légy választékos.

4. számú hiba a belsőépítészetben – Ha a mennyiség győz a minőség felett, akkor a funkcionalitás háttérbe szorul

A belsőépítészet fő hibája a túlzás és a káosz. Koncentrálj a teljes elrendezésre, és ne hozz kaotikus döntéseket az egyes belső terekről. Ne boríts be minden szobát túl sok bútorral. A túl sok minden nem mindig jó – gyakran halljuk ezt a bölcsességet. A jól megválasztott bútorok nemcsak az otthonod belső terét díszítik, hanem a mindennapi életet is megkönnyítik. Sokkal hosszabb ideig szolgálnak majd, mint egy szezon. Ha valamilyen új tárgyat hazaviszel, akkor legyenek azok olyan dolgok és bútorok, amelyek érzelmi szempontokkal bírnak a számodra. Azok a dolgok, amelyekkel körülveszed magad, befolyásolják az érzésedet. Válassz testre szabott megoldásokat, amelyek alakítják, formájukban és méretükben felhalmozzák az összes igényt és elvárást. Tágas, egyedi gyártású szekrényben tárolj szezonális tárgyakat, textíliákat, mindennapi ruhákat vagy mosógépet, ha nincs hely a fürdőszobában. A nappali könyvespolcába tervezz házimozi zónát és praktikus könyvtárat. Helyezz el egy kinyitható kanapét a nappaliban, hogy ha a barátaid meglátogatnak, legyen hol aludniuk.

5. számú hiba a belsőépítészetben – Nem kell pontosan, jó lesz az úgy is…

A hanyagság a leggyakoribb hiba, amelyet mindegyikünk elkövetett már életében legalább egyszer. Az ideiglenes rossz megoldások tartanak a legtovább. Amit ideiglenesen úgy hagysz, sok éven át kísérthet. Egyrészt megszokod ezt a tökéletlenségi állapotot, másrészt viszont állandóan irritálja és tudat alatt zavarja  a normális mindennapok működését. Mire gondolunk? Például hiányzó szegélylécek, rosszul felrakott csempék a falon, kiálló kábel az előszobában, csipkézett asztallap vagy remegő lábakon álló régi asztal, ezeket a hibákat valamivel ideiglenesen elfedhetsz vagy szemet hunyhatsz. DE! A frusztráltság szintje minden egyes alkalommal amikor ezekre ránézel, megnő és felhalmozza a negatív érzelmeket. A lakás felújításakor és berendezésénél épp ezért nagyon vigyázz ezekre az apró ám rendkívül fontos részletekre. Amit önmagad vagy egy felújító csapat segítségével teszel, az legyen tartós, kellemes legyen a szemnek és a léleknek. Végül is izgatottan vártad a lakásod átalakulását, és annyi álmod volt ezzel kapcsolatban. Miért kellene most valami apró semmiség, ami minden nap megzavarja ezt az örömöt? Tervezz mindig előre és ha esetleg elsőre nem sikerül egy munkafolyamat akkor javítsd ki azonnal.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=U043Vd_7DT0 width:600 align:center autoplay:1]
Az átalakított, felújított lakásban mindig helyet kap a szíved és az emlékezeted, mert minden új volt benne. És a hibák? Nos, tanulni kell a hibákból, de te tanulj más hibáiból és te már ne kövesd el azokat. A lakásod rendezésekor ne feledd, hogy saját magad otthonát rendezed be. Megalkotod a mindennapjaidat is, ezért ügyelj arra, hogy kényelmes és barátságos legyen. És ha nem tudod, hogyan kezd el a kalandod az első sarkok berendezésével, kérdezd meg tervezőinket, keress fel egy mintatermet. Mindenképpen segítenek elkerülni a belsőépítészetben bekövetkező nagyobb hibákat, és funkcionális bútorokat készítenek az új, önálló életed számára.

2021 a családok éve a Komandornál! – Vedd igénybe nálunk az otthonfelújítási támogatást!

A lakás bármely pontjára el tudjuk készíteni az egyedi beépített bútorodat. Ingyenes látványtervezés mellett a beépítésre időgaranciát vállalunk. Gyere el hozzánk valamelyik mintatermünkbe és kollégánkkal tervezzétek meg együtt az álmaid bútorát az otthonteremtési támogatás keretein belül.

Ha érdekelnek az ezekhez hasonló különleges és személyre szabott megoldások, akkor válaszd Te is a Komandort.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top