Otthonok és Kertek

Felújított balatoni présház

Egy háznak története van, ahogy egy présháznak is. Hogy miként lehet régi hangulatot megőrizve, kreatív ötletekkel újat álmodni és tökéletesen megvalósítani, azt Bodi Eszter munkája bizonyítja.

Balaton-felvidék szinte minden településén fellelhető pincék és présházak sajátos viszonyt teremtenek a természeti környezettel. A hegyekre tekintve különös érzésünk támadhat, olyan, mintha  figyelnének, mosolyogva hívogatnának. A tájhoz szervesen kapcsolódó, ahhoz illeszkedő vastag kőfalak sajátos, egyedi megjelenést biztosítanak minden háznak. Minden présháznak története és múltja van, amihez hozzányúlni, ahogyan mondani szokták, csak szakavatott kezeknek lehet.

A dizájner több munkája is bizonyítja, hogy tökéletes megálmodója és megvalósítója annak, hogyan lehet régi épületekből újat varázsolni. A présház felújítása során  most is arra törekedett, hogy a hagyományos és a modern építészet összeköszönjön egymással.

Tavaly szeptemberben készült el a több mint 100 éves balatonfüredi présház felújítása. Az átalakítási munkálatok körülbelül fél évig tartottak, ezt követően a finomra hangolással 2021 nyarának végére  került a helyére minden részlet.

Igyekeztek úgy megvalósítani a teret, hogy esztétika, funkció, kényelem egy tökéletes harmóniát alkosson.

A nappaliban helyet kapott az étkező és egy bájos hely a házban, az olvasó kuckó, amelyet az ablakban alakítottak ki. A bútoroknál több színt és textúrát alkalmaztak, a tulajdonos abszolút szabad kezet adott.

A térnek még egy jellegzetes éke van, a kék zongora. Talán ez a bútor az, ami meghatározó a nappaliban. A kék zongora mellett van még egy csoda kék elem: a nagy kék pinceajtó, amely a főbejárat.

 

A konyhából nyílik a pincerész végében kialakított fürdőszoba! A rusztikus mintájú cementlapok feldobják mindkét helyiséget, itt csak egy-egy domináns szín van.

Az emeleti szobák is teljes átalakuláson mentek át, ráadásul a szobák panorámásak, ellátunk egészen a Tihanyi Apátságig.

Minden helyiségben visszaköszön a Balaton hangulata  színekben, apró kiegészítőkben egyaránt.

Tervező: Bodi Eszter – The Style Police

Fotók: Orbán Péter

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top