Otthonok és Kertek

Fenntartható, természetközeli magánkertek

A természetközeliség, a fenntarthatóság fontos és időszerű témái a jelenkornak. Ezek a fogalmak a kertészeti ágazatban, a kerttervezésben, a tájépítészetben is egyre gyakrabban jelennek meg és válnak meghatározóvá. A természetközeli, fenntartható díszkertek összhangban vannak a természettel: energia- és vízfelhasználásuk, fenntartási munkáik csekélyek. Teret adnak a természetes növényzetnek, valamint az állatvilág (a beporzó rovarok, de akár a kisemlősök) számos képviselője is megjelenhet bennük.  Dekoratívak, formáik és színeik összhangja vonzza a tekintetet.

A természetközeli kert bujasága komoly tervezésen alapszik

A legtöbben szimpatikusnak tartják a természetközeli kerteket, de félnek belevágni a tervezésükbe és megvalósításukba, mert az ilyen kertekről gyakran olvasni, hogy bennük rengeteg folyamatot, növény és állatfajt, elemet kell működőképes rendszerré hangolni. Ebben persze sok igazság van, de egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás. Érdemes figyelembe venni pár szempontot, amelyek segítségével bármely vállalkozó kedvű kerttulajdonos megvalósíthatja fenntartható, természetközeli kertjét. Lássunk ezek közül néhányat!

Talaj

A talaj a fenntartható kert egyik kulcsa, mindennek az alapja. Számos tanulmány szól arról, hogy a vegyszermentes, vagy a biológiai növényvédelem segítségével ápolt talajban gyakran olyan növények is termeszthetők, amelyek egy vegyszerezett kertben nem maradnának életben. Ennek okai a talajban lakó gombák, mikroorganizmusok, amelyek szimbiotikus kapcsolatban élnek számos kerti dísznövénnyel és egymást segítve fejlődnek. Ezek hiányában a növények elpusztulhatnak vagy nagy ráfordítással tarthatók csak életben.

A kulcs: a komposztálás

Fontos tehát a megfelelő talaj, a megfelelő mikrobiológiai egyensúly kialakítása és fenntartása, ahol fontos szerepe van a talajlakó élőlényeknek, például a gilisztáknak is. A tőzeg alapú talaj kedvező, laza közeget hoz létre. Mivel a tömeges tőzegkitermelés rombolja az élővilágot és káros a bioszférára, ezért érdemes ehelyett komposztot használni. Az érett komposzt tápanyagokban gazdag és megfelelően lazítja a talajt.

A cél, hogy növényeink megkapják a számukra szükséges tápanyagokat és vizet. A hatékony vízellátásban sokat segíthet a szerves mulcsozás, amely benntartja a vizet a talajban, később pedig lebomlik és növeli a talaj tápanyag tartalmát.

Növények

Egy fenntartható, természetközeli díszkertben érdemes minden növénycsoport képviselőit megjelentetni, így a fákat, a cserjéket, valamint a lágyszárú fajokat is. A növényalkalmazás témaköre kimeríthetetlen, de a képzeletünknek gyakran gátat szab a kert mérete, ami mindig elsődleges szempont. Fontos még a kerttulajdonos ízlésvilága, hiszen a fajok, a színek, a formák különböző társítása mindig egyéni szempont.

A kert megnyitása a természet előtt szép feladat

Érdemes szukcessziós sort kialakítani a fajokkal és a fajtákkal. Ez azt jelenti, hogy mindig legyen olyan növény a kertben, amely éppen virágzik. Ezen kívül olyan növényeket érdemes a kertbe tervezni, amelyek alacsony fenntartási igényűek, vagyis szárazságtűrők és ellenállnak a kártevőknek és a kórokozóknak.

Fontos a beporzók és az állatvilág más tagjainak a kertbe vonzása is. Ez megkezdhető rovarcsalogató növények beletelepítésével. A kertkapu kinyitása a természet előtt elsőrendű kérdés. Ez elősegíthető még azzal is, hogy biztosítunk az állatok számára vizet (itatókat, kerti tavat), kis átjárókat, sűrű cserjéket, amelyek segítik a kertben való életmódot.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete véleménye szerint egy fenntartható, természetközeli kertben csak természetes anyagot használjunk és töltsünk meg minden kis helyet, rést növényekkel. Kerítés helyett alkalmazzunk sövényt, nyírott gyep helyett olyan természetes gyepet, melyet csak ritkán öntözünk, s vágni sem érdemes hetente.

Egy fenntartható kert állatvilága is gazdag

Hagyjuk meg, hadd nőjön! S észre fogjuk venni: a fűvel együtt bájos, gyakran virágos növények is megjelennek, amit még apró tavaszi vagy őszi hagymásokkal is kiegészíthetünk (például krókusz és őszi kikerics). Mindezzel máris rengeteget tettünk a természetközeli hatásért.

A zöldfelületek, köztük a zöldtetők előtérbe helyezése, a burkolt felületek csökkentése szintén egy nagy lépés az önfenntartó kerthez.

Fenntartás

Gyakran hallani manapság a permakultúra kifejezést is, amely olyan kertfenntartást jelent, amelynél a növények kevesebb trágyázást és öntözővizet igényelnek. A permakultúrás termesztés a természettel együtt, nem pedig ellene dolgozik. Ennél fogva kerüli a nagy fenntartási igényű növények használatát is.

Öntözést oldjuk meg esővízzel!

A vízpazarló öntözés szintén nem környezetbarát módszer. Ez kiküszöbölhető a csapadékvízzel való öntözéssel. Amennyiben betegség, kártevő támadta meg a növényeket, érdemes a biológiai növényvédelemben alkalmazott szerekkel kísérleteznünk eltávolításukhoz, azonban az tény, hogy egy egészséges, semmiben hiányt nem szenvedő növény csak kis valószínűséggel lesz beteg.

Összegezve: olyan kertet próbáljunk kialakítani, amely nem igényel minket nap, mint nap – legfeljebb azért, hogy kiüljünk egy fa alá és gyönyörködjünk a természetben. Emellett kis vízfelhasználású, biológiai növényvédelemmel és olyan növények sokaságával rendelkezik, amelyek egyrészt mutatósak, másrészt fel tudják venni a harcot a klímaváltozás káros hatásaival.

Kisvarga Szilvia

Fotók forrása: Pixabay, Unsplash


A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete 2020-ban csatlakozott ahhoz a nemzetközi összefogáshoz, amelynek keretében széles körű tájékoztató kampányt indított települési felületek zöldítése, fenntarthatóbb működtetése érdekében. A Szervezet ezzel is szeretne hozzájárulni a klímaváltozás elleni küzdelem gyakorlati kezeléséhez.


További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top