Otthonok és Kertek

Függőleges kert kisokos

Sokan közülünk az időnk nagy részét otthon töltjük. Egyre gyakoribb, hogy otthonról dolgozunk, otthon főzünk, olvasunk, sportolunk vagy éppen társasági életet élünk.

Érdekes módon a környezet, amelyben a napunk nagy részét töltjük, pszichológiailag is hatással van aránk. Ezért van az, hogy ma már olyan nagy figyelmet fordítunk a belső terek kialakítására és a különböző kiegészítők elhelyezésére. Ez nem csak a dekoráció miatt van, hanem hatással van a lelkiállapotunkra és például a teljesítményünkre is!

Miért ne dobná fel otthonát egy függőleges kerttel, különösen, ha nincs saját kinti kertje vagy erkélye?

A függőleges növénytermesztés egyre népszerűbb. Megnyugtatja az embereket, jobban kapcsolatba kerülhetnek a természettel, szép kiegészítője a lakásnak, és fűszernövényeket is termeszthetünk így, amelyeket aztán a konyhában használhatunk. Legjobban olyan lakásokba illik, ahol nincs hozzáférése zöldterülethez úgy, mint pl. egy ház esetében. Hogyan lehet ilyen függőleges kertet létrehozni, milyen növények felelnek meg hozzá a legjobban, és hol érdemes elhelyezni? Mindezek az információk megtalálhatóak ebben a cikkben!

Mi az a függőleges kert?

Valószínűleg már a nevéből is következtetnek arra, hogy mit jelent ez a kifejezés, de mi megpróbáltunk még több hasznos információt összegyűjteni. A függőleges kert a növények termesztésének egy speciális technikája. Ezeket a növényeket függőleges felületen helyezik el. A kert teljes szerkezete lehet szabadon álló vagy a falhoz rögzített. Az ilyen típusú kertek nem új keletűek, hiszen már az ősi civilizációk létrejötte óta használják őket. Nagy előnyük az is, hogy megfelelő növényválasztással és jó ápolással akár több évtizedig is megmaradnak. Ráadásul soha nem fog kelleni kerülgetni őket!

Szokás, hogy a virágokat az ablakokban vagy a nagyobb méretű növényeket különbözőképpen a szobában helyezünk el, de a függőleges kert nagyszerű alternatívát jelenthet! Ezzel a módszerrel helyet takaríthat meg (különösen, ha kisebb lakásban él) és a függőlegesen elrendezett növények kevesebb gondozást igényelnek. Alkalmasak irodákba, kisebb és nagyobb lakásokba, házakba, és akár a teraszon is elhelyezhetők, de a növények megfelelő kiválasztása alapfeltétel. Kezdetben, amikor a virágok még kicsik, a függőleges kert nem mutat olyan jól a design szempontjából, mert ekkor még üres hatást kelt. Idővel azonban, ahogy a növények egyre nagyobbak lesznek, egy összefüggő zöld területet alakul majd ki. Ne mondjon le róla az első benyomás alapján! Ez egy olyan kiegészítő, amely időt, türelmet és szeretetet igényel.

A függőleges kert elhelyezése

Egy függőleges kertet bárhol ki lehet alakítani, de aztán az adott körülményekhez kell igazítani. Alkalmas beltéri és kültéri használatra egyaránt. És nem csak a falra, hanem kerítésre, korlátra is rögzítheti, vagy akár szabadon álló is lehet!

Függőleges kert beltéren

Egy olyan kiegészítő, amely megkülönbözteti otthonát a többitől! A függőleges kertben lévő növényeknek nem csak tisztán esztétikai céljuk van, hanem számos gyakorlati hasznot is húzhat belőlük. A földbe helyezett növényeknek meg kell tartaniuk a hőt, ezért szigetelő hatásúak. És ugyanez érvényes az Ön otthonában is.Télen megvédik a házat vagy a lakást a hidegtől és a hideg kiszökésétől. Nem kell annyit fűteni és kényelmes lesz a benti hangulat. Ezzel szemben nyáron hűthetik a belső teret, mert a magas hőmérséklet nem tesz jót nekik, így a növények saját igényeiknek megfelelően szabályozzák a hőmérsékletet. A függőleges kert a természetes légáramlást is elősegíti.

Különösen télen a fűtés miatt a levegő szárazabbá válik. A beltéri zöld növények növelik a páratartalmat, ami segíti a légzésünket és például a bőrünknek is jót tesz. Emellett egy ilyen kert nagyszerűen tisztítja a levegőt és véd a légutakban megtelepedő portól és mikrorészecskéktől. Hol helyezzünk el egy függőleges kertet beltéren? Tényleg rengeteg lehetősége van és semmiképpen sem írott szabály, hogy a ház vagy a lakás csak egy adott helyiség lenne alkalmas rá. Légtisztító tulajdonságai miatt a hálószobába és a gyerekszobába egyaránt megfelelő. Praktikus szempontból azonban jó helye lehet a konyhában és a nappaliban is!

Függőleges kert kültéren

Nem sok kiegészítőt teszünk ki a szabadba, és ha mégis veszünk valamit, az általában konkrét célt szolgál. Ugyanez a helyzet a függőleges kerttel, amelynek több szerepe is van kültéren. Amellett, hogy esztétikus kiegészítő, javítja a külső mikroklimatikus viszonyokat. Nemcsak a beltérben, hanem a szabadban is megkönnyíti a légzést, mivel a légszennyezés elég nagy probléma napjainkban.

Ha függőleges kertjét a terasz korlátjára vagy egy teraszra helyezi, természetes árnyékolóként szolgálhat. Ezenkívül a függőleges kert nagyobb magánéletet biztosíts. A forgalmasabb utcákon a zaj csökkentésére is használhatja. A kert létrehozásával különböző rovaroknak és esetleg madaraknak is otthont adhat, így vidámabb lesz a hátsó udvar vagy az erkély.

Milyen növényeket válasszunk?

Mely növények a legjobbak a függőleges kert kialakításához? Vannak olyan feltételek, amelyeknek ezeknek a növényeknek meg kell felelniük? Valószínűleg sokaknak nyilvánvaló, hogy nem minden növénytípus alkalmas ehhez a kerthez. Minden attól függ, hogy mekkorák a cserepek, hová helyezi a kertet és például milyen virágokat szeret. Adunk néhány tippet, hogy melyek azok a fajok, amelyek szerintünk a legideálisabbak egy függőleges kertbe, és akkor is szépen fognak kinézni, ha kombinálja őket.

Zöldség fajták

Ha szereti a zöldségeket felhasználni a konyhában, akkor termesztheti őket a függőleges kertben! Így a kert esztétikai célt fog szolgálni és Ön is bármikor mehet szedni belőle saját termést. A függőleges kertben termesztett zöldségeket két alapvető csoportra osztjuk: azokra a növényekre, amelyek sekély gyökérzettel rendelkeznek vagy rövid idő alatt érnek be, így nincs idejük mély gyökereket kifejleszteni, valamint azokra, amelyek tartósan gyökeret eresztenek a cserépben, majd tovább nőnek.

Az első csoportba, a rövidebb tenyészidejű növények közé tartoznak az egynyári fűszernövények, mint például a bazsalikom, a petrezselyem, a koriander vagy a kapor. A retek, a fejes saláta, a spenót, a kelkáposzta és egyebek is ebbe a csoportba tartoznak. Ezeket a növényeket magról ültethetőek vagy vásárolhat kész palántákat, amelyeket cserépbe ültethet függőleges kertjébe.

A második kategóriába a tipikus kúszó zöldségfélék tartoznak, amelyeket szintén gyakran termesztenek normál kertben vagy üvegházban. Ilyen például az uborka, a bab, a malabári spenót, az édesburgonya (amely nagyobb edényt igényel), a szőlő vagy a paradicsom.

Virágzó növények

Függőleges kertekbe ideális egynyári virágokat választani, mert ezek nem igényelnek különösebb gondozást, átültetést, trágyázást, és minden évben választhatunk valami újat. Ebben a kategóriában tényleg sok virág van – petúnia, begónia, nefelejcs, fukszia, csillagvirág vagy körömvirág. Ezekkel a növényekkel a függőleges kert egész nyáron színpompás lesz! Mielőtt elültetné ezeket a virágokat, készítsen egy vázlatot vagy elképzelést arról, hogyan fog együtt kinézni minden a virágzási szezonban.

Zöld növényekEzek a növények a leveleik alakja miatt jellegzetesek, és az emberek egyszerű megjelenésük és könnyű gondozhatóságuk miatt kedvelik őket. A legideálisabbak függőleges kertekbe, mert a megfelelő fajok kiválasztásával egybefüggő zöld területet alkothatnak, és nem lehet ránézésre látni, hogy melyik levél melyik virághoz tartozik. Milyen típusú növényeket érdemes beszerezni?

Elsősorban olyan növényeket kell keresni, amelyek nem nagyon igénylik a nedvességet, a szárazabb körülményeket is túlélik, de ennek ellenére terebélyesre képesek nőni. Ilyenek például a broméliák, a különböző szukkulensek vagy a kövirózsák. A függőleges kertbe ideálisak azok a fajok, amelyek árnyékos helyekre vagy olyan helyekre alkalmasak, amelyek csak a nap egy bizonyos részében kapnak napfényt. A páfrányok, filodendronok vagy a zöldike pont ideálisak.

Szobanövények

És mely növények felelnek meg egy beltéri függőleges kertbe? Itt többé-kevésbé a fantáziájára van bízva, de a virágfajtákat elsősorban a kert fekvéséhez kell igazítani. A közvetlen napfényt igénylő növények nem ültethetők teljes árnyékban és ez fordítva is igaz. A függőleges kertekbe alkalmas szobanövények közül a legjobbak az orchideák, a páfrányok, a szakállbroméliák vagy az arany pothos.

Természetesen ezek csak tippek és ajánlások; minden függőleges kertben más növényekkel találkozhatunk! Ideális esetben közvetlenül a kiskereskedővel vagy egy szakemberrel kell konzultálnia, aki segíthet Önnek a függőleges kert megtervezésében.

Miből alkothatnak?

A függőleges kertet elkészíttetheti szakemberrel, de ha úgy érzi, hogy képes rá, a megfelelő eszközökkel és szerszámokkal saját maga is kialakíthatja. Számos lehetőség van arra, hogy miből készítsünk függőleges kertet, és milyen konténerekben termesszünk virágokat. Összeállítottunk egy áttekintést a függőleges kertek létrehozásának leggyakoribb módjairól.

Textil zsákok

A gyártók észrevették, hogy a függőleges kertek egyre népszerűbbek, ezért számos olyan szerkezetet hoznak létre, amelyekben virágokat lehet termeszteni. Ezen a megoldások közé tartoznak például a speciális textilzsákok, amelyek moshatók és minden szezonban újra felhasználhatók. Egyesek még öntözőképesek is. A zsákokat felakaszthatja egymás mellé egy beltéri falra vagy a ház külső falára.

Rusztikus létraVan egy rusztikusabb stílusú háza? Pontosan ilyen stílusban alakíthatja ki függőleges kertjét is! Bármilyen falétra, növények és függőcserepek megteszik. Csak győződjön meg róla, hogy a létra elég erős ahhoz, hogy kibírja a sok cserép súlyát. Ezt úgy is módosíthatja, hogy különálló lépcsőfokok helyett szélesebb cserepeket helyez el. Vannak széles lépcsőfokokkal ellátott létrák is, amelyekhez nem kell rögzíteni a cserepeket, csak egymás mellé kell rakni őket.

Virágcserép

Szabadon álló növénytartók is kaphatók, amelyek egymás mellé vagy egymásra helyezhetők. Leggyakrabban műanyagból készülnek, és úgy alakítják ki őket, hogy a lehető legjobban illeszkedjenek egymáshoz, és stabil egységet alkossanak. Ahhoz, hogy ez a „torony” a legjobban nézzen ki, helyezzen a tetejére kúszónövényeket, hogy eltakarják a virágok közötti tereket. Ezeket a cserepeket általában bármelyik nagyobb virágüzletben vagy kertészeti boltban megtalálhatja.

Kert raklapokból

A raklapok újrahasznosítása az utóbbi évek nagy divatja, és az emberek kanapékat, ágyakat, kültéri ülőalkalmatosságokat vagy dohányzóasztalokat készítenek belőlük. Akár függőleges kertet is létrehozhat ezek felhasználásával. Előbb tisztítsa meg és csiszolja le megfelelően a raklapot, vagy akár le is festheti a hosszabb élettartam érdekében. Ezután akassza fel vagy támassza a falhoz. A földet közvetlenül beleöntheti, vagy felakaszthatja rá a méretben alkalmas cserepeket.

Ereszcsatornából

A régi ereszcsatorna felhasználásának kreatív módja. Mivel az eresz függőleges kompozíciójú és rengeteg hely van a föld és a növények elhelyezésére, ezért ideális lehetőség a kert kialakítására. Akasszon fel több ereszcsatornát egymás alá a falra, rögzítésükhöz zsineget használhat, vagy szorosan lecsavarozhatja őket, az adott felülettől függően. Ez után mindössze annyit kell tennie, hogy elülteti az erre a célra kiválasztott növényeket.

Függőleges kert az irodábanAlkalmas-e a függőleges kert irodákba? Több ember osztozik egy közös munkaterületen. Nem gyakori, hogy egy vállalat minden egyes alkalmazottjának saját irodája van. És még ha egy kisebb vállalatról van is szó, vannak olyan helyiségei, ahol az összes alkalmazott találkozik. Számos tanulmány kimutatta, hogy ha az alkalmazottaknak zöld területhez vagy virágokhoz van hozzáférésük, az növeli a kreativitásukat és az általános lelki egészségüket.

Ebben az esetben érdemes építészmérnököt hívni a függőleges kert kialakításához. Ő már megfelelő rálátással rendelkezik ezekre a dolgokra és olyan kertet hoz létre, amely a legjobban illeszkedik az Ön vállalatának helyiségeibe, emellett alacsony fenntartási költséggel jár. Ez nagyon fontos például egy irodai függőleges kert esetében – válassza ki a növényeket és a kialakítást is úgy, hogy évekig kitartson és ne kelljen sokat foglalkoznia vele! Ha minden elvárását elmondja egy tervezőnek, ő tudni fogja, hogyan hozza létre a megfelelő függőleges kertet az Ön számára. Ezek a zöld falak az irodában segítenek megtisztítani a levegőt és egyúttal stílusosabbá teszik az irodáját!

Természetesen magasabb az ára, ha egy profi készíti el a kertet, mint ha saját maga alakítja ki. Utóbbi esetében csak néhány ezer forintot kell befektetnie. Mindössze földre, cserepekre és magokra van szüksége. A többi a fantáziájára van bízva.

Forrás: elegansotthon.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top