Otthonok és Kertek

Fűtés stílusosan

A gázárak emelkedésével egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes legalább kiegészítő fűtésként a fatüzelést is bevetni. Ráadásul a modern, úgynevezett vízteres kandallók révén akár az egész lakás fűtésében is fontos szerepük lehet. S bár egy kandalló hőtermelő képessége nem megvetendő, funkciója szerint sokkal több, mint egy fűtőtest: stílusos fókuszpont, romantikus hangulatteremtő kiegészítő.

Bár a kandallók építésének fontos motivációs tényezője a látvány, az elsődleges feladat természetesen a kandalló biztonságos megtervezése és kivitelezése. Építésre még véletlenül se gondoljunk magunk! A lakásban égő nyílt tűz szakszerűtlen kialakítása komoly veszélyt hordozhat magában. A megfelelő tűztér, a kiépítéshez alkalmas burkolat kiválasztása, a biztonságos kémény kialakítása, illetve a szakszerű beépítés elengedhetetlen. Mindezek mellett különösen fontos gondoskodni a megfelelő oxigén ellátásról, a modern, jól szigetelő nyílászárók esetében önálló forrásból. Jobb esetben e nélkül nem ég majd szépen a kandallónk tüze, rosszabb esetben azonban a szobában tartózkodókat is veszélybe sodorhatjuk azzal, ha begyújtunk.

A kandallók működtetéséhez kéményseprő-ipari szakhatósági engedélyre is szükség van. Ehhez a kandalló építőjének kivitelezői nyilatkozatot kell kiállítania, benne többek között a szakmunkás bizonyítvány vagy mesterlevél számával, a tüzelőberendezés típusával, a levegőpótlás módjával, valamint az építési engedélyen szereplő személy nevével és címével. Régebbi építésű kandallók esetében a nyilatkozatot utólag kell beszerezni, ennek hiányában az üzemeltetés nem jogszerű. A kandallónak azonban a működése mellett a megjelenése is nagyon fontos. Egy régi kandalló bármilyen otthon éke lehet, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy ilyen van házunkban, legyünk büszkék rá!

Ráadásul korántsem csak antik bútorok között mutat jól. Napjaink egyik top trendje az eklektika, vagyis a stílusok tudatos keverése. A faragott kandalló hangsúlyos ellenpontot képezhet egy letisztult stílusban berendezett szobában is. A modern design kedvelői a letisztult burkolatok mellett számtalan öntött fém, vagy akár üveg kandalló közül is válogathatnak. Összeszedtük a legújabb trendeket, amivel igazán lenyűgöző lesz ez az évszázados múltra visszatekintő belsőépítészeti elem. „Color blocking” A „color blocking” az elmúlt évek egyik legmenőbb trendje az öltözködésben és lakberendezésben is. Lényege, hogy a végletekig letisztult formákhoz domináns, rikító színeket társítanak. A kandalló kiemelésére kiváló megoldás, ráadásul egyszerű kivitelezni, akár saját kezűleg is megfesthetjük a tűztér körülötti – megfelelően szigetelt – falszakaszt. A legjobban akkor mutat, ha a kiválasztott élénk szín apróbb kiegészítőkön – mondjuk néhány párnán, kaspón vagy vázán – máshol is visszatér a helyiségben.

Felülről függesztett Az elmúlt néhány évben jelentek meg a plafonról függesztett kandallók, melyek még mindig meghökkentően hatnak. Ezek az öntött fémszerkezetek a szoba bármely pontján elhelyezkedhetnek, a tűztér pedig szélesedhet gömbbé, vagy maradhat végig cső formájú is, mintha egy tengeralattjáró periszkópja érkezne meg a nappaliba. Extravagáns, feltűnő megoldás, ami leginkább modern, vagy retró stílusú otthonokba illik. Tábortűz Népszerű megoldás, ha a tűz látványát nem csak egy szobából élvezhetjük, vagyis a kandalló (legalább) két irányból nyitott. A már elterjedt, üvegfalú megoldások mellett a legújabb trend a tábortüzek hangulatát idézi fel azzal, hogy a tűz a padló szintjén, vagy ahhoz nagyon közel ég, és akár teljesen körbejárható.

Az igazán stílusos végeredményhez fotelek helyett hatalmas ülőpárnákkal vehetjük körül, így teljes lesz a „glamping” hangulat. Szoborszerű Ha már fókuszpontról beszélünk, igazán vad dolgoknak is teret engedhetünk. Az ultramodern kandallók között egészen szoborszerű, feltűnő darabokat is találhatunk. A legújabb trend az organikus forma, sok esetben a tűztér nyílása sem a megszokott szimmetrikus alakú, hanem levelet, vagy ha úgy tetszik, elnyíló ajkakat idéz. A tűzteret közrefoghatja szokatlan, szabálytalan formájú, művészien formált, kidolgozott alakzat. Stílusos megoldás az is, ha szinte megmunkálatlannak tűnő „elrepedt” hatást keltő kőtömb vagy fémlemez keretezi a természetesen a háttérben biztonságos környezetben égő lángokat.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top