Otthonok és Kertek

Fűtési rendszert tervez?

A fatüzelésről elsőre a kényelmetlenség, hamu, kosz, környezetszennyezés jut eszünkbe, tévesen. A tüzifa ugyanis egy méltatlanul alulértékelt megújuló energiaforrás. Ma már rengeteg modern megoldás létezik, amiel a fatüzelés nemcsak gazdaságos, de kényelmes és szerethető is lehet. Lássuk, hogyan!

Öko tűzterű fűtőberendezések

A fejlett technológiáknak köszönhetően rengeteg fajta fatüzelésű kazán van piacon, magas hatásfokkal, alacsony károsanyag kibocsátással. Az EU-s szabályozás miatt 2020-tól már csak az öko-tűzterű kazánokat lehet forgalomba hozni, ahol szigorú kritériumok vonatkoznak mind a hatásfokra, mind a károsanyag, különös tekintettel a szállópor kibocsátásra. Elég beszédes az a tény, hogy az ilyen kazánok sok esetben már szmogriadó esetén is használhatók.

Gazdaságos, magas hatásfokú kazánok

A legtöbben az egyszerűbb vegyestüzelésű kazánokat ismerik, amivel tűzifán kívül a kertben keletkező természetes hulladék is eltüzelhető. Ezek nagy előnye, hogy relatív olcsóak, és nem vagyunk egy tüzelőanyaghoz kötve. Hátrányuk, hogy kényelem és hatásfok tekintetében elmaradnak drágább társaiktól.

Sokkal modernebb megoldás lehet a faelgázosító kazán, amiben két égéskamra van. Az egyikben következik be egy tökéletlen égés, ahol gázok szabadulnak fel. Ezeket a gázokat égetjük el a második égéstérben. Az eredmény, hogy jóval kevesebb tüzelőanyagra van szükség, és 90%-kal kevesebb salakanyag keletkezik. Ugyan ezek ára igen  borsos, de a bekerülési költség különbsége 4-5 év alatt megtérül, és 25-30 évre egy megbízható fűtési módot tudhatunk magunkénak.

Hogyan lesz a fatüzelés kényelmes is?

Sokakat viszont a fenti lehetőség sem győz meg, hiszen ettől még a kazán működtetése nem lesz olyan kényelmes, mint mondjuk a gázfűtésé. De a számukra is van megoldás! Aki kényelmes megoldást szeretne, érdemes elgondolkodnia a pelletkazán vásárlásán, amely pellet tartállyal van ellátva. Az ilyen típusú kazánban egy pelletbehordó csiga adagolja a tüzelőanyagot, és az automatikus vezérlés a  gázcirkókhoz hasonítható kényelmet tud biztosítani. Egy átlagos családi ház esetén ugyanis elegendő a tartályt körülbelül 4 hetente utántölteni, és csak ekkor szükséges egy pár perces tisztítás.

Zero-waste tüzelőanyagok: a fabrikett és a pellet

A fatüzelést nemcsak a modern fűtőberendezések teszik versenyképes megoldássá. Míg a fatüzelésnél legtöbben elsősorban a tüzifára gondolnak, kevesen ismerik a fafeldolgozás  közben keletkezett hulladékből készült tüzelőanyagok előnyeit.
A faforgács és a fűrészpor önmagában nehezen hasznosítható tüzelésre, de további aprítással és préseléssel kiváló tüzelőanyag készíthető belőlük. Ilyen tüzelőanyag a fabrikett és a pellet. Gyártásukhoz semmilyen ragasztóanyagra nincs szükség, és nedvességtartalmuk garantáltan alacsony, ami rendkívül magas hatásfokú égést tesz lehetővé. Mivel már eleve feldolgozott állapotban kerülnek hozzánk, nem kell az aprításra extra időt és energiát szánni.

Bár a kellőképpen kiszáradt tűzifa fűtőértéke is elég magas (14-16 MJ/kg), de elég nehéz ellenőrizni, hogy a fánk valóban légszáraz-e. A fabrikett és pellet viszont ezzel szemben biztosan nagyon alacsony (10%körüli) víztartalommal rendelkezik, fűtőértéke még a jó minőségű tűzifánál is magasabb. A fabrikett esetében 17 MJ/kg, a pelletnél 18-18,5 MJ/kg fűtőértékkel is számolhatunk. Ráadásul a keletkező igen kis mennyiségű hamu újrahasznosítható trágyaként a kertben.Nem mindegy, honnan vásárol

A tüzelőanyag vásárlásakor érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy a kereskedő megbízható és leinformálható legyen, minőségi terméket kínáljon. A mi tippünk a Fakupac, ahol jó minőségű tűzifát, fabrikettet és pelletet is vásárolhatunk.

Minden fontos döntésre igaz az, hogy érdemes az összes lehetőséget mérlegelni. Gondoljuk át a fenti szempontokat, és számoljunk! A fatüzelés lehet nagyonis versenyképes megoldás!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top