Otthonok és Kertek

Fűtéskorszerűsítés hatékonyan

Hazánkban sok háztartásban találhatók elavult fűtőberendezések, melyek alacsony hatásfokuk mellett sok esetben, akár életveszélyesek is lehetnek. Érdemes ezeket biztonságosabb, hatékonyabb, és alacsonyabb költségvetésű modern berendezésekre cserélni. Elsőkörben a korszerűsítés magasabb befektetéssel jár azonban már a következő fűtési szezonban érezhető lesz a különbség, ugyanis akár 20-30 %-kal is csökkenhet a számlák összege, úgy, hogy nem kell a megszokott komfortos hőmérsékletről lemondanunk. Illetve amellett, hogy a költségek csökkennek a környezet terhelése is jelentős mértékben redukálódik a korszerűsítést követően.

Miért éri meg korszerűsíteni?

Azon túl, hogy nagyban csökkentjük a fűtés költségeit, és a környezetet is óvjuk, a korszerűbb berendezések sokkal biztonságosabbak lehetnek elavult társaiknál: megszűnik a robbanásveszély és a szén-monoxid mérgezés lehetősége. Emellett pedig az új fűtőberendezések akár helyiségenként is szabályozhatóak ezzel igazodva a család minden tagjának akár eltérő hőigényéhez. Sok esetben pedig sokkal esztétikusabb és szolidabb megjelenéssel bírhatnak, mint hagyományos társaik, így ki lehet választani, hogy melyik illik a lakásba, vagy melyik típus foglal a legkevesebb helyet úgy, hogy közben nem veszít a hatékonyságából. Érdemes követni a kommunikált kormányzati illetve önkormányzati támogatásokat is, hiszen pár órás adminisztrációs munkáért cserében akár utólagos fix százalékú támogatással, akár nagyon kedvezményes hitellel jelentős összeget tudunk megspórolni.

Mi a fűtéskorszerűsítés menete?

Ha a fűtéskorszerűsítésre adjuk a fejünket, akkor elsőkörben keresni kell egy megfelelő szakembert, aki felméri a már meglévő rendszer és az otthonunk lehetőségeit. Ennek függvényében kapunk egy ajánlatot a korszerűsítésre, aminek tudatában nekünk kell kiszámítani, hogy mennyi idő alatt térül meg a „beruházás”. A kalkulációhoz még tudnunk kell, hogy jelenleg évente/fűtési szezononként mennyit költünk csak a fűtésre; a javasolt korszerűbb rendszer mennyivel hatékonyabban teljesít, mint a most használt. Így kiszámíthatjuk, hogy mondjuk a 2 millió Ft-os „beruházás” évente 150 000 Ft rezsicsökkenést eredményez, vagyis kb. 15 év alatt térül meg a korszerűsítés. Plusz beleszámíthatjuk, hogy egy modernebb lakásunk-házunk van, ami eladáskor akár időbeli (hamarabb eladhatjuk), akár árbeli (többért el tudjuk adni modern fűtéssel) előnyt fog majd jelenteni.

Nagyon fontos még, hogy ha a kalkuláción túlvagyunk és van egy szakember, aki el is végzi majd nekünk a modernizálást, a helyi szolgáltatóval egyeztessük a technikai feltételeket.

Kazáncsere esetén, ha az új készülék működési elve, teljesítménye más, mint a régié, akkor gáztervet kell készíteni, amit a gázszolgáltatóval kell engedélyeztetni. Majd szintén a szolgáltató ellenőrzi a kivitelezés befejezésével annak minőségét, illetve, hogy biztosított-e a biztonságos használat. Elektromos fűtési rendszer esetén pedig az áram szolgáltatóval, és a rendszernek megfelelő szakemberrel kell konzultálni.

Milyen lehetőségeink vannak a korszerűsítésre?

  • Szilárd tüzelésű kazán: a gázfűtés mellett az egyik leggyakoribb fűtési rendszer, főként ott, ahol nincs egyéb lehetőség kiépítve. Szinte bármilyen szilárd tüzelőanyaggal működik: fa, brikett, szén. Környezetbarát, megújuló fűtőanyagokkal dolgozik.
  • Gázcirkó, gázkazán és kondenzációs kazán: a hő egy központi kazánban termelődik, ami a hozzátartozó keringető rendszerrel, csövekkel és hőleadó egységekkel működik. A felvett hőmennyiséget a csövekben keringetett meleg vízzel más-más hőleadó egységben, általában radiátorokba adja le. Ez a fajta központi fűtés, akár 10-15%-kal hatékonyabb, mint ha egyesével fűtjük fel a helyiségeket.
  • Hőszivattyú: a hőszivattyút alkalmazó fűtési rendszerek a természetben összegyűjtött hőt használják fel fűtés céljából. Rendkívül környezetbarát, minimális károsanyag kibocsájtással sem jár, illetve hatékonyságát segíti, hogy több hőt ad le, mint a működéséhez szükséges áram.
  • Elektromos fűtés: korábban a legdrágább megoldás volt, inkább csak kisebb helyiségeknél/kiegészítő fűtésként használták ez elektromos fűtést. De manapság – a napelemek jelentős elterjedésének hatására – egyre nagyobb teret nyernek: csöndesség, megbízhatóság, esztétikum és olcsó üzemeltetés jellemzi őket.

Melyik lehetőséget érdemes választani?

Hazánkban a legnépszerűbb fűtési rendszerek közé tartozik a hőszivattyús-, a szilárd tüzelésű-, a gáz-, és az elektromos fűtő berendezések. Az, hogy melyiket választjuk az rajtunk és a lehetőségeinken egyaránt múlik: meg kell vizsgálni, hogy az otthonunkhoz és az igényeinkhez melyik lesz igazán kedvező, figyelembe kell venni az épület típusát, a kivitelezés költségeit, és a jövőbeli előnyeit. A hőleadó egységet tekintve a legnépszerűbb a radiátor, a padlófűtés, és a fali fűtőtestek. Az évtizedek során leginkább a radiátorok és a padlófűtés rendszerek terjedtek el Magyarországon, kiforrott technológiának számít, minek köszönhetően számos szakember foglalkozik a felszerelésükkel és karbantartásukkal.

Elektromos rendszer tekintetében hatékony megoldás a padlófűtés választása, mely vizes rendszerrel is kiépíthető, de egyre gyakoribb az elektromos megoldás. De az utóbbi években a mennyezeti fűtőberendezések is egyre elterjedtebbek. Mindhárom lehetőség előnye, hogy egyenletes hőt biztosítanak, és hamar üzembe állíthatóak. A legkedvezőbb választás pedig mindig az lesz, amely az igényeinket kellőképpen szolgálja, és az éves fűtési költség, illetve a karbantartás a legkisebb összegre jön ki – természetesen ezt befolyásolja a lakás szigeteltsége és a nyílás-zárók állapota is, illetve mekkora hőmérsékletet tartunk.

A cikk megjelenéséhez a Netkazán webáruház nyújtott szakmai segítséget, akik már 25+ éve állnak a fűtéstechnika szolgálatában.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top