Otthonok és Kertek

Gallyazás a talajról, kényelmesen

Az őszi kertápolási szezon beköszöntével előkerülnek a láncfűrészek és az ágvágó fűrészek. Láncfűrészek egyaránt készülnek benzinek és elektromos motoros meghajtással.

A két erőforrás közül általában a benzinesek erősebbek, komolyabb – erdőirtás és fakivágás – igénybevételre ajánlottak, illetve olyan helyre ahol elektromos áram egyáltalán nem elérhető. Most az elektromos meghajtású láncfűrészeket vesszük górcső alá.

Az elektromos láncfűrészek ajánlottak otthoni, házkörüli felhasználásra kisebb fák ritkítására, vagy kivágására. Ezen kívül hasznos segítőtárs tűzifa darabolásnál, építkezéseknél gerenda, deszkavágáshoz.

Az elektromos láncfűrészek egyik fajtája a hosszú teleszkópos nyéllel szerelt elektromos ágvágó fűrész. Ez egy kisebb méretű elektromos láncfűrész melyek általában egy rövidebb láncvezetővel és egy kisebb, könnyebb, kompaktabb motorral vannak szerelve. Míg egy elektromos láncfűrész 1800-2000 Wattos motorral van szerelve, az ágvágók 700-800 Wattos motort kapnak. Erre azért van szükség, mert a teleszkópos nyél végén nem igazán lehetne kényelmesen tartani egy nagy és nehéz láncfűrészt. Nincs is szükség ennél nagyobb erőforrásra ugyanis a főként gallyazásra, elszáradt vagy viharban megsérült ágak levágására valóak ezek a készülékek.

Az ágvágók teleszkópos nyele maximum körülbelül 3 méteresre húzható ki. Ennek köszönhetően – ha belevesszük az ember magasságát is 4-4,5 méter magasságban lévő elszáradt ágakat is kényelmesen a földről vághatunk le. Létrával ez a magasság még kitolható.

A barkácsgép gyártás legújabb trendje elérte az elektromos láncfűrészeket is, mégpedig az akkumulátoros meghajtás. Ez az áramforrás az utóbbi években komolyfejlődésen ment át, mára a líthium-ion akkumulátorokkal elértük egy 230 Voltos fűrész kapacitását, és még akár több órán keresztül is képesek ezt tartani.

A Einhell piacra dobta Power X-Change egy akkus rendszerét, melynek lényege hogy egy ugyanazon típusú, ugyanolyan csatlakozású akkuval hajthatunk meg több tucat féle barkácsgépet az akkus csavarozótól a fűnyírón át a láncfűrészig. Eltérő kapacitással vásárolhatjuk meg a 18 Voltos akkukat, gyorstöltő, duplatöltő is kapható. Ennek a rendszernek köszönhetően az akkus gépek ára jelentősen lecsökkent, mert egy akkus gép drága része maga az akkumulátor amiből ez esetben elegendő 1-2db.

A láncfűrészek közös jellemzője, hogy a lánc egy fix vezetőszáron forog körbe, emiatt olajozni kell. Kenés nélkül nem üzemeltethető, hamar elkopik és a motort is terheli. A láncfűrészhez lánckenő olajat bármelyik barkács üzletben vagy gazdaboltban beszerezhetünk.

Fontos megemlíteni, hogy a láncfűrészek még mindig a veszélyes üzem kategóriába esnek attól függetlenül hogy bárki megvásárolhatja és használhatja azt. Alapvető szabályokat be kell tartani, mint például a védőfelszerelés viselését és a körültekintő, figyelmes használatot.

Mindenképp ajánlott erős vastag kesztyű, nadrág, bakancs viselése. A szemüveg, sisak és fülvédő megvéd a lehulló, csapódó daraboktól és a zajártalomtól.

A láncfűrészek láncát néhány alkalommal újra lehet éleztetni, nem szükséges azonnal cserélni ha megkopott. Ha ezt a néhány biztonsági és üzemeltetési szabályt betartjuk, akkor sok örömet lelünk elektromos ágvágónkban és láncfűrészünkben, nagyban megkönnyíti az őszi és tavaszi kerti munkálatokat.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top