Otthonok és Kertek

Garázskapu – válasszunk jól!

Az energiatakarékos, jól szigetelt garázsajtó beszerelésével a párás, hideg levegőt télen kívül tarthatjuk. Mindig kellemes hőmérsékletű, a kinti portól védett, tiszta karosszériájú autóba szállhatunk be kényelmesen reggelente, és nem utolsósorban: növelhetjük vele ingatlanunk értékét. Milyen szempontokat érdemes megvizsgálnunk, mielőtt garázskaput építünk? Most körbejárjuk a témát!

Vannak-e speciális beépítési körülmények? Kifutó falak vagy alacsony mennyezet?

Ne aggódjunk, nem kell hegeszteni-buherálni, szerencsére a  testvérvállalatánál erre is gondoltak és már kész, instant megoldásokat fejlesztettek ki. Alacsony mennyezethez (12 cm-es szemöldökfa magasságig) a Home X-et, teljesen kifutó falakhoz pedig a HOME Zero-t.

Kézzel nyitható vagy automata?

Az árkülönbség annyira jelentéktelen (beszerelést is beleszámítva átlag kb. 20.000 Ft-tal drágább az automata megoldás), hogy emiatt ma már kevesen gondolkoznak el rajta. Mégis, felmerülhet bennünk pár kétség ezen a ponton:

„A távirányítós megoldások lehallgathatóak, így az automata garázskapu kevésbé biztonságos.”
–    Ügyelni kell, melyik rendszert választjuk garázskapunkhoz.  A legtöbb kapunyitó sajnos csak vevővel, a hozzá programozott távirányító pedig csak adóval rendelkezik, és egyszerűen, egy fix azonosító kód megadásával és felismerésével nyílik a kapu. Ez valóban játszi könnyedséggel lehallgatható.
A biztonságosabb rendszerek már több beprogramozott kódot használnak és ugrókód biztosítja, hogy nehezebb legyen a lehallgatás. A véges számú kódok, amik ismétlődhetnek, és az algoritmus azonban biztonsági rést jelent még itt is.
A biztonságtechnikai „evolúció” csúcsán elhelyezkedő új  távirányítóinál azonban a  SOMloq kódja több különálló részből áll, akár egy VPN azonosító rendszer. A kód első része beazonosításra szolgál, ezt a távirányító életében csak egyetlenegy alkalommal generált, egyedi kódrész követi, majd a harmadik kódrész egy titkosított utalást tartalmaz. Nincs ismétlődés, nincs algoritmus, nem lekövethető, nem feltörhető.

„Ha áramkimaradás van, az autóval nem tudok majd elindulni.”
–    Nincs szükség drága tartalék akkumulátorrendszerre beruháznia ahhoz, hogy a villamos áram kimaradása esetén is kinyithassa és bezárhassa a garázsajtót. Egy egyszerű kis Accu modul áramkimaradás esetén átveszi a meghajtás energiaellátását 4-5 kapuciklusra.

Mennyit használjuk a garázskapunkat?

Családi használatra elegendő lehet a piacon jónak számító 20-25.000 nyitásra tervezett modell, hiszen ez átlag napi 5-10 nyitással-zárással kb. 6 évre biztosítja a problémamentes működést. Viszont ezen a ponton érdemes megállnunk egy pillanatra és megnéznünk azt, hogy egy jóval hosszabb, 125.000 életciklusú motorkocsival felszerelt modell (pl. SOMtor) pontosan ötször annyi ideig működhet megbízhatóan, és az árkülönbség nem számottevő.

Van időnk, energiánk rendszeresen karbantartani a garázskaput?

Már léteznek kevés karbantartást igénylő kapuk. Pl. a   összes garázskapu nyitója felhasználóbarát és gondozásmentes.

Zavarhatja a szomszédot vagy alvó családtagjainkat a garázskapu nyitása?

Ha igen, válasszunk extrém halk működésű motorkocsival szerelt garázskaput.

Szeretnénk a prémium kategóriának számító extrákért NEM fizetni plusz pénzt?

Ami feláras extrának számít, az -nél sztenderd áron jár: minden kapuvasalathoz a szürke horganyzott acél helyett esztétikus fehér zsanérok, fehér panelvégzáró, lágy futást biztosító tandemgörgők, stabilitást – ezáltal a motor rendeltetésszerű működését – biztosító hátsó összekötő, vetemedésgátló sarokmerevítő.
A moduláris rendszerfelépítésnek köszönhetően a  base+ és pro+ a „Plug and Play” elv alapján számos kiegészítő tartozékkal bővíthető. Minden tartozék alkatrész könnyen felszerelhető, mivel a dugaszolóhelyek színekkel vannak jelölve, és pontosan feliratozottak.

Magas a páratartalom a garázsunkban?

A páraérzékelő beállított értéknél résnyire nyit és Ön helyett kiszellőzteti a garázst, majd időre visszazár.

Kicsi a parkolóhelyünk?

A parkolássegítő lézer fénypontot vetít elénk a gépkocsi műanyag borítására beállított helyre, így pontosan tudjuk, meddig gurulhatunk az autóval, milyen irányba pozícionáljuk.

Kartávolságnál messzebb van a villanykapcsolónk a garázsban?

Válasszunk mozgásérzékelős kiegészítőt, amely automatikusan bekapcsolja a led világítást a hajtóművön.

Egyáltalán nincs még világítás a garázsban?

 motorkocsikba gyárilag beépített 3-6 led-hez a távirányítóval külön is kapcsolható +12 ledet kérhetünk, ami nem csak hogy gazdaságos megoldás, hanem esztétikus és egyben praktikus is.

Fontos számunkra a biztonság?

 mérnökei erre is gondoltak. Erre tervezték az elektromechanikus reteszt és a hangszóró modult. Utóbbi a kapu erőszakos feltolása vagy személybejáró nyitáskor hangjelzéssel figyelmeztet.
Egyedülálló plusz biztonságot nyújt a SOMweb alkalmazás, amelynek segítségével bárhol elérhetjük és irányíthatjuk garázskapunkat. Az interfész kompatibilis a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható kamerával. Így amikor csak eszünkbe jut, a mobilunkon bármikor láthatjuk és ellenőrizhetjük, hogy a garázskapunk zárva van. Ha esetleg nyitva felejtette volna életünk párja, a mobilunkon távolról egy gombnyomással azonnal bezárhatjuk.

Fontos, hogy minden felmerülő problémánkat alaposan átgondoljunk. Ha nem tudjuk a választ minden kérdésünkre (pl. párásodásra hajlamos lesz-e vajon a frissen épült házunk garázsa?), érdemes olyan alap garázskaput vásárolni, amelyet később modulárisan tovább bővíthetünk kedvünk szerint, egyéb kiegészítő funkciókkal.

 termékek mindegyikénél egyszerű az át- illetve beszerelés. A gyártás minőségellenőrzés rendkívül szigorú, a  5 év garanciát vállal termékeire.

 Márkakereskedések: 

https://sommer.hu/

Az országos  Márkakereskedő hálózat:

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top