Otthonok és Kertek

Gasztronómia a szabad ég alatt – szeress bele új kültéri konyhádba!

Hogy milyen a tökéletes konyha az 2020-ban is csak rajtad múlik! Egy viszont biztos: a teraszra költöző nappali után a konyha is helyet követel magának a szabad ég alatt.

A városi légkörből kiábrándulva egyre többen vásárolnak házat az agglomerációban vagy vidéken, a hívogató zöldnek köszönhetően pedig a konyhaművészet szerelmesei sem maradhatnak többé a négy fal között. 2020. február 28. – március 1. között látogass ki a Budapest Arénába, ahol a 11. Konyhakiállításon végtelen inspirációt gyűjthetsz a tökéletes konyha megalkotásához! A kiállítás szervezőinek felkérésére a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) meglepetéssel is készül, tervezőiknek köszönhetően testközelből szemlélheted meg kültéri álomkonyhádat! Ács Erzsébettel, a LOSZ elnökével beszélgettünk.

A szabadtéren való sütögetés, étkezés iránti rajongás egyidős az emberiséggel, de a kültéri konyhák trendjét mi hívta életre?

Egyre inkább megfigyelhető az a tendencia, hogy aki megteheti, mert rugalmas időbeosztásban dolgozik vagy, mert otthonról is végezhető a munkája, kiköltözik a forgalmas nagyvárosból vidékre. Közülük sokan rendelkeznek nagy udvarral, kerttel, ahol van tér plusz funkciók kialakítására. Az élettér kitágítására irányuló törekvés pedig egyáltalán nem újdonság, évek óta megfigyelhető trend, hogy a teraszok egyre inkább hasonlítanak a nappalihoz. Elvárás lett, hogy legalább olyan kényelmes és komfortos legyen a szabad ég alatt heverészni, mint a nappali kanapéján.

Miben, hogyan tud többet nyújtani egy kültéri konyha egy profin felszerelt grillező helynél?

A kültéri konyha tulajdonképpen egy kompletten felszerelt nyitott konyhát jelent – hűtőszekrénnyel, mosogatóval, főzőlappal, nagy munkafelülettel. Úgy kell elképzelni, mintha a vasárnapi több fogásos ebédet a szabad ég alatt főznénk meg, a krumplipucolástól, a hús és tortasütésen át egészen a mosogatásig. Nagyon jó megoldás ez az olyan, nagy kerttel rendelkező háztartásokban, ahol a család a szabad levegőn szereti tölteni az idejét, mert így az aktuális „szakács” nem szeparálódik el a többiektől. Mivel áramra és vízre szükség van, ezért a konyhának praktikusan olyan helyet érdemes választani, ahol ezek elvezetése megoldható. A lehető legegyszerűbb választás, ha a kültéri konyhát a ház közelébe tervezzük, hogy a csatornára, illetve az áramkörre lehessen csatlakozni.

Milyen alapanyagokban, berendezésekben érdemes gondolkodni, ha kültéri konyhát szeretne az ember?

Amennyiben a hűtőszekrényt időjárásbiztos helyen tudjuk elhelyezni (közel a ház falához, fedett helyen), egy átlagos hűtő is tökéletes, míg a mosogatónál, sütőnél célszerű nemesacélt vagy kerámiát választani. A mosogatógéphez abban az esetben érdemes ragaszkodni, ha a hideg idő beköszöntével megoldható, hogy télre védett helyre vigyük. Mindenesetre, akár lefedjük a kerti konyhát, akár nem, az időjárás erodáló erejével számolni kell, vagyis ellenálló alapanyagokból – például téglából, üvegből, kőből, betonból, terméskőből, bazaltból vagy klinkertéglából – gondolkodjuk. Fát abban az esetben válasszunk, ha a konyhánk fedett helyre kerül. Munkalapnak érdemes ellenálló, könnyen tisztítható alapanyagot választani (pl. gránit), a padló alapanyagának kiválasztásakor pedig a csúszásmentesség legyen a fő szempont.

Az idei Konyhakiállításra a LOSZ tervezett egy enteriőrt, így azok is testközelből szemügyre vehetik a kültéri konyhát, akik eddig csak képeken vagy filmekben láttak ilyesmit. Megtudhatunk néhány kulisszatitkot?

Szeretném, ha ez meglepetés maradna a látogatóknak, de annyit elárulhatok, hogy nem titkolt célunk felkelteni a vágyat azokban is, akiknek eddig meg sem fordult a fejükben, hogy komplett kültéri konyhát álmodjanak a kertbe.

A tavalyi hatalmas siker után idén is lesz konyhatervezési tanácsadás, számíthatnak a látogatók a LOSZ kollégáinak segítségére?

Valóban nagyon nagy igény mutatkozott a konyhatervezési tanácsadásra, ezért most még több tervező várja majd a kérdéseket. Nagyon örülünk, ugyanakkor nem meglepő, hogy az emberek szakértői útmutatást várnak, hiszen a konyha és a fürdőszoba a két legnagyobb beruházás egy házépítésnél, felújításnál. Ráadásul ennek a két helyszínnek a megtervezése igényli a legprofesszionálisabb tudást is. A hozzánk fordulók többsége saját elképzelésekkel érkezik, viszont mindenki nagyra értékeli egy jó szakember ötleteit. Izgalmas megoldásokra, hasznos tippekre, trükkökre kíváncsiak.

www.konyhakiallitas.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top